BEDREINNSIKT
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg

Hva skjer for tiden?

Målsetningene for et datavarehus

9/3/2014

0 Comments

 
Picture
Før man setter igang med å modellering og gjennomføring en BI løsning kan det være nyttig å se litt på de grunnleggende målene for datavarehuset.

Behovet for et datavarehus kan plukkes opp ved å gå gjennom korridorene i en hvilken som helst organisasjon og lytter til bedriftens ledere og fagpersoner. Følgende problemstillinger er noe man typisk kan overhøre at det klages over:
  • Vi har et fjell av data i dette selskapet, men vi får ikke tilgang til det!
  • Vi har behov for å slice & dice data på alle mulige måter!
  • Du er nødt til å gjøre det enkelt for forretningsfolk å få direkte tilgang til data'ene!
  • Bare vise meg hva som er viktig!
  • Jeg blir gal av at to personer presentere de samme forretningsberegningene på et møte men med forskjellige tall!
  • Vi vil at folk skal bruke informasjonen for å støtte en mer faktabasert beslutningsprosess!

Basert på vår erfaring er disse bekymringene så universell at de styrer de grunnleggende kravene til datavarehuset. La oss omforme disse sitater til datavarehuskrav.

Tilgjengelighet av informasjon
Innholdet i datavarehuset må være forståelig. Dataene må være intuitivt og åpenbart for forretningsbrukeren og ikke bare for utviklerne. Forståelighet innebærer lesbarhet; innholdet i datavarehuset må ha en meningsfull navngivning. Forretningsbrukere ønsker å splitte opp og kombinere dataene i utallige kombinasjoner i en prosess ofte referert til som "slicing og dicing". Verktøyene som gir tilgang til datavarehuset må være enkele og lette å bruke. De må også returnere søkeresultatene til brukeren med minimal ventetid.

Overenstemt presentasjon av informasjon
Dataene i datavarehuset må være troverdig. Data må nøye settes sammen fra en rekke kilder rundt om i organisasjonen, renses, kvalitetssikres og gjøres tilgjengelig først når informasjonen er klar for bruk. Informasjon fra en forretningsprosess skal samsvare med informasjon fra de andre forretningsprosessene. Hvis to målinger har samme navn så må de bety det samme. Hvis to målinger derimot ikke betyr det samme så må de navngis forskjellig. Overenstemt informasjon betyr informasjon av høy kvalitet. Det betyr at alle dataene er regnskapsført og komplett. Overenstemt innebærer også at felles definisjoner for innholdet i datavarehuset er tilgjengelige for brukerne.

Tilpasningsdyktige i forhold til endringer
Vi kan simpelthen ikke unngå forandring. Brukernes behov, forretningsmessige forhold, data og teknologi er alle underlagt endringer i tiden. Datavarehuset må være utformet slik at den klarer å håndtere disse uunngåelig endringene. Endringer i datavarehuset skal være grasiøse i den forstand at noe som betyr at de ivaretar eksisterende data og ikke får eksisterende applikasjoner til å feile. Eksisterende data og programmer bør ikke måtte endres eller avbrytes når forretningsbrukere stiller nye spørsmål eller nye data legges til datavarehuset. Hvis beskrivelsen av data i datavarehuset blir endret må vi ta hensyn til endringene på riktig måte.

Sikker bastion som beskytter informasjonsaktiva
Organisasjonens informasjonskronjuveler blir lagret i datavarehuset. I det minste vil datavarehuset sannsynlig inneholder informasjon om hva vi selger, til hvem og til hvilken pris. Noe som potensielt er skadelige detaljer i hendene på feil person. Datavarehuset må effektivt kontrollere tilgangen til organisasjonens konfidensielle informasjon.

Et grunnlag for bedre beslutninger
Datavarehuset må ha de riktige dataene for å kunne støtte beslutningsprosesser. Det er bare ett riktig svar fra et datavarehus. Beslutninger gjøres på bakgrunn av bevis presentert av datavarehuset. Disse beslutningene levere den mest presserende verdien knyttet til datavarehuset. Den opprinnelige navnet som forut for datavarehuset er fortsatt den beste beskrivelsen av hva vi utarbeider; et beslutningsstøttesystem.

Forretningsbrukerne må akseptere datavarehuset for at det skal bli vellykket
Det spiller ingen rolle om vi har bygget en elegant løsning med de beste produktene på den beste plattformen. Hvis forretningsbrukerne ikke omfavner datavarehus og fortsatte å bruke det aktivt seks måneder etter opplæring, da feiler vi akseptansetesten. I motsetning til vedereutvikling av et operativt system, hvor forretningsbrukerne ikke har annet valg enn å bruke det nye systemet, er bruk av datavarehuset noen ganger valgfritt. Aksept fra forretningsbrukerne har mer å gjøre med enkelhet enn noe annet.
​
Disse punktene viser at et vellykkede datavarehus krever mye mer av oss enn å være en fantastisk database administrator eller systemutvikler. Med et datavarehus initiativ har vi en fot i vår informasjonsteknologi komfortsone, mens vår andre foten er på ukjente grunn hos forretningsbrukere. Vi må skreve over de to og endre noen av våre utprøvde ferdigheter for å tilpasse oss til de unike kravene til datavarehuset. Åpenbart må vi ta med oss alle våre ferdigheter når vi prøver å oppføre oss som om vi er en hybrid DBA/MBA.
0 Comments



Leave a Reply.

    Pål Hellesnes

    Application architect who is also interested in business analysis, user interface, and other factors that would make the designed system workable and usable.

    ​PBI - PAP - SQS - ASQ - DND - DBI - FTU -

    Archives

    November 2021
    May 2019
    May 2018
    February 2018
    January 2018
    September 2017
    June 2017
    May 2017
    March 2017
    June 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    November 2014
    September 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013

    Categories

    All
    AI
    Analyse
    Beste Praksis
    Big Data
    Bok
    Business Intelligence
    Datasett
    Datavarehus
    DAX
    Digitalisering
    Excel
    Firstpoint
    Flow
    Frokostseminar
    Konferanse
    Kurs
    M
    Meetup
    Nyhet
    Office 365
    Øl
    Oppgradering
    PowerApps
    Power BI
    Power Query
    Q&A
    Sider
    Siderfestival
    SQL Server
    Vin
    Vinsmaking

    RSS Feed

bedreInnsikt Copyright © 2023
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg