BEDREINNSIKT
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Skjema for smaksnotater
    • Aromahjul for sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2023
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg

Aromahjul for sider

Aromahjulet hjelper oss å beskrive de ulike smakene og duftene som vi finner i en sider. Bruk denne som et hjelpemiddel sammen med smaksskjemaet når du skriver dine smaksnotater under sidersmaking.

PRIMÆRE AROMAER - fra eplesortene

Denne gruppen av aromaer kommer først og fremst fra eplesortene. Du kan bruke din kjennskap til primæraromaer for å bedre identifisere siderstilen i en blindsmaking.

Trefrukt

  • ​Eple (Apple)
  • Pære (Pear)
  • Kvede (Quince)​
  • Aprikos (Apricot)
  • Fersken (Peach)​

Sitrus

  • Sitron (Lemon)
  • Appelsin (Orange)

Røde frukter

  • ​Kirsebær (Red Cherry)
  • Rips (Redcurrant)​

Mørke frukter

  • Morell (Black Cherry)
  • Solbær (Blackcurrant)
  • Blåplomme (Black Plum)
  • Skogsbær (Forest Fruit)​​

Tropisk frukt

  • ​Kiwi (Kiwi)
  • Lychee (Lychee)
  • Mango (Mango)
  • Ananas (Pineapple)
  • Banan (Banana)
  • Melon (Melon)
  • Pasjonsfrukt (Passion Fruit)

Tørket frukt

  • Fiken (Fig)
  • Rosiner (Raisin)
  • Svisker (Prune)​

Floral

  • ​Hylleblomst (Elderflower)
  • Rose (Rose)
  • Honning (Honey)
  • Hvite blomster (White-flowers)

Urte

  • ​Tørkede urter (Dried Herbs)
  • Fennikel (Fennel)
  • Mynte (Mint)
  • Gress (Fresh-grass)
  • Høy (Cut Hay)

Krydder

  • ​Anis (Aniseed)
  • Pepper (Pepper)
  • Kanel (Cinnamon)
  • Lakris (Licorice)
  • Nellik (Colve)​

SEKUNDÆRE AROMAER - fra fermentering

Denne gruppen av aromaer kommer først og fremst fra fermenteringsrelaterte mikrobielle reaksjoner. Å studere sekundære aromaer vil hjelpe deg med å identifisere regionen der sideren oppsto.

Jord/Annet

  • Smør (Fresh-butter)
  • Sopp (Mushroom)
  • Skogjord (Forrest Soil)
  • Røyk (Smoke)
  • Kjeks (Biscuit)
  • Brød (Bread)
  • Gjærbakst (Pastry)
  • Ost (Cheese)
  • Yoghurt (Yogurt)
  • Skogbunn (Forest Floor)
  • Harpiks (Resin)
  • Eplekjerner (Pip)
  • Skall (Pulp)
  • Ferskt tre (Fresh-wood)
  • Gjær (Yeast)
  • Humus (Humus)
  • Mose (Moss)
  • Musk (Musk)
  • Pels (Fur)
  • Mild funk
  • Skinke
  • Fusel (Fusel)​​

TERTIÆRE AROMAER - fra modning og oksidasjon

Denne gruppen av aromaer kommer først og fremst fra oksidasjon og modning. Du kan bruke din kjennskap til tertiære aromaer for å identifisere hvor gammel en vin er og hvordan den ble lagret (eik, ingen eik, osv.).

Generell modning

  • ​Sjokolade (Chocolate)
  • Kaffe (Coffee)
  • Lær (Leather)
  • Tobakk (Tobacco)
  • Bensin (Petrol)
  • Karamell (Caramel)
  • Mandel (Almond)
  • Hasselnøtt (Hazelnut)
  • Valnøtt (Walnut)
  • Smør-karamell (Butterscotch)
  • Fudge
  • Harskt smør (Rancid Butter)
  • Ristet (Toasted)
  • Malt (Malt)
  • Fettete (Greasy)
  • Harsk (Rancid)
  • Oljeaktig (Oily)
  • Voksaktig (Waxy)
  • Melasse (Molasses)
  • Gummi (Rubbery)
  • Tjære (Tarry)

Modning på eikefat

  • ​Kokosnøtt (Coconut)
  • Vanilje (Vanilla)
  • Eik
  • Treverk
  • Sherry

SMAKSTILSETNING - fra planter, krydder, frukt og bær

Denne gruppen av aromaer kommer først og fremst fra noe annet som er tilsatt sideren etter fermentering.

Planter og krydder

  • ​Humle
  • Hylleblomst
  • Ildkvede
  • Ingefær

Frukt og bær

  • ​Kirsebær
  • Morell
  • Pære
  • Kvede
  • Druer
  • Nype

UNOTER - feil med sideren

Denne gruppen av aromaer kommer først og fremst fra at noe har gått galt under produksjonen av sideren. Se unoter i sideren for en mer utfyllende forklaring på årsaken til de ulike feilene.

EDDIK - Eddiksyre (Acetic Acid)

  • ​Eddiksyre (Acetic Acid)
  • Eddikaktig (Vinegar-like)​

FJØS - Etylfenol (4 Ethyl Phenol)​

  • Fjøs (Barnyard)
  • Stall (Horse Barn)
  • Vått lær (Sweaty Sadle Leather)
  • Røykaktig bacon (Smoky Bacon)
  • Bandasje (Band Aid / Plaster)
  • Fuktig kjeller (Damp Cellar)
  • Mugg (Mouldy)

NEGLELAKKFJERNER - Etylacetat (Ethyl Acetat)

  • ​Neglelakkfjerner (Nail Polish Removal)
  • Løsmiddel / Aceton (Solvent / Acetone)​

ROTNE EGG - Hydrogensulfid (Hydrogen Sulphide)

  • Råttent egg (Rotten Eggs)
  • Svovel / Brent fyrstikk (Sulfurous / Burnt Match) 
  • Sulfid (Sulfid)
  • Kokt kål (Cooked Cabbage)

RÅTTEN KÅL - Merkaptan (Mercaptan)

  • ​Stinkende avløp (Smelly Drains)
  • Råtten kål (Rotting Cabbage)
  • Butangass (Butane Gas)​

VÅT PAPP (E-2-Nonenal)

  • Våt kartong (Wet Cardboard)
  • Vått papir (Wet Paper)
  • Resirkulert papir (Recycled Paper)​

OST - Isovalerinsyre (Isovaleric Acid)

  • ​Osteaktig (Cheesy)
  • Sure sokker (Sweaty Socks)

MUSEBUR - Melkesyrebakterier (Lactic Acid)

  • Musebur (Mouse Cage)
  • Kaninbur (Rabbit Hutch)
  • Harsk (Rancid)
bedreInnsikt Copyright © 2023
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Skjema for smaksnotater
    • Aromahjul for sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2023
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg