Aromahjulet hjelper oss å beskrive de ulike smakene og duftene som vi finner i en sider. Bruk denne som et hjelpemiddel sammen med smaksskjemaet når du skriver dine smaksnotater under sidersmaking.
PRIMÆRE AROMAER - fra eplesortene
Denne gruppen av aromaer kommer først og fremst fra eplesortene. Du kan bruke din kjennskap til primæraromaer for å bedre identifisere siderstilen i en blindsmaking.
Trefrukt
- Eple (Apple)
- Pære (Pear)
- Kvede (Quince)
- Aprikos (Apricot)
- Fersken (Peach)
Sitrus
- Sitron (Lemon)
- Appelsin (Orange)
Røde frukter
- Kirsebær (Red Cherry)
- Rips (Redcurrant)
Mørke frukter
- Morell (Black Cherry)
- Solbær (Blackcurrant)
- Blåplomme (Black Plum)
- Skogsbær (Forest Fruit)
Tropisk frukt
- Kiwi (Kiwi)
- Lychee (Lychee)
- Mango (Mango)
- Ananas (Pineapple)
- Banan (Banana)
- Melon (Melon)
- Pasjonsfrukt (Passion Fruit)
Tørket frukt
- Fiken (Fig)
- Rosiner (Raisin)
- Svisker (Prune)
Floral
- Hylleblomst (Elderflower)
- Rose (Rose)
- Honning (Honey)
- Hvite blomster (White-flowers)
Urte
- Tørkede urter (Dried Herbs)
- Fennikel (Fennel)
- Mynte (Mint)
- Gress (Fresh-grass)
- Høy (Cut Hay)
Krydder
- Anis (Aniseed)
- Pepper (Pepper)
- Kanel (Cinnamon)
- Lakris (Licorice)
- Nellik (Colve)
SEKUNDÆRE AROMAER - fra fermentering
Denne gruppen av aromaer kommer først og fremst fra fermenteringsrelaterte mikrobielle reaksjoner. Å studere sekundære aromaer vil hjelpe deg med å identifisere regionen der sideren oppsto.
Jord/Annet
- Smør (Fresh-butter)
- Sopp (Mushroom)
- Skogjord (Forrest Soil)
- Røyk (Smoke)
- Kjeks (Biscuit)
- Brød (Bread)
- Gjærbakst (Pastry)
- Ost (Cheese)
- Yoghurt (Yogurt)
- Skogbunn (Forest Floor)
- Harpiks (Resin)
- Eplekjerner (Pip)
- Skall (Pulp)
- Ferskt tre (Fresh-wood)
- Gjær (Yeast)
- Humus (Humus)
- Mose (Moss)
- Musk (Musk)
- Pels (Fur)
- Mild funk
- Skinke
- Fusel (Fusel)
TERTIÆRE AROMAER - fra modning og oksidasjon
Denne gruppen av aromaer kommer først og fremst fra oksidasjon og modning. Du kan bruke din kjennskap til tertiære aromaer for å identifisere hvor gammel en vin er og hvordan den ble lagret (eik, ingen eik, osv.).
Generell modning
- Sjokolade (Chocolate)
- Kaffe (Coffee)
- Lær (Leather)
- Tobakk (Tobacco)
- Bensin (Petrol)
- Karamell (Caramel)
- Mandel (Almond)
- Hasselnøtt (Hazelnut)
- Valnøtt (Walnut)
- Smør-karamell (Butterscotch)
- Fudge
- Harskt smør (Rancid Butter)
- Ristet (Toasted)
- Malt (Malt)
- Fettete (Greasy)
- Harsk (Rancid)
- Oljeaktig (Oily)
- Voksaktig (Waxy)
- Melasse (Molasses)
- Gummi (Rubbery)
- Tjære (Tarry)
Modning på eikefat
- Kokosnøtt (Coconut)
- Vanilje (Vanilla)
- Eik
- Treverk
- Sherry
SMAKSTILSETNING - fra planter, krydder, frukt og bær
Denne gruppen av aromaer kommer først og fremst fra noe annet som er tilsatt sideren etter fermentering.
Planter og krydder
- Humle
- Hylleblomst
- Ildkvede
- Ingefær
Frukt og bær
- Kirsebær
- Morell
- Pære
- Kvede
- Druer
- Nype
UNOTER - feil med sideren
Denne gruppen av aromaer kommer først og fremst fra at noe har gått galt under produksjonen av sideren. Se unoter i sideren for en mer utfyllende forklaring på årsaken til de ulike feilene.
EDDIK - Eddiksyre (Acetic Acid)
- Eddiksyre (Acetic Acid)
- Eddikaktig (Vinegar-like)
FJØS - Etylfenol (4 Ethyl Phenol)
- Fjøs (Barnyard)
- Stall (Horse Barn)
- Vått lær (Sweaty Sadle Leather)
- Røykaktig bacon (Smoky Bacon)
- Bandasje (Band Aid / Plaster)
- Fuktig kjeller (Damp Cellar)
- Mugg (Mouldy)
NEGLELAKKFJERNER - Etylacetat (Ethyl Acetat)
- Neglelakkfjerner (Nail Polish Removal)
- Løsmiddel / Aceton (Solvent / Acetone)
ROTNE EGG - Hydrogensulfid (Hydrogen Sulphide)
- Råttent egg (Rotten Eggs)
- Svovel / Brent fyrstikk (Sulfurous / Burnt Match)
- Sulfid (Sulfid)
- Kokt kål (Cooked Cabbage)
RÅTTEN KÅL - Merkaptan (Mercaptan)
- Stinkende avløp (Smelly Drains)
- Råtten kål (Rotting Cabbage)
- Butangass (Butane Gas)
VÅT PAPP (E-2-Nonenal)
- Våt kartong (Wet Cardboard)
- Vått papir (Wet Paper)
- Resirkulert papir (Recycled Paper)
OST - Isovalerinsyre (Isovaleric Acid)
- Osteaktig (Cheesy)
- Sure sokker (Sweaty Socks)
MUSEBUR - Melkesyrebakterier (Lactic Acid)
- Musebur (Mouse Cage)
- Kaninbur (Rabbit Hutch)
- Harsk (Rancid)