BEDREINNSIKT
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Skjema for smaksnotater
    • Aromahjul for sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2023
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg

Hva er det nye siderene?

På disse sidene vil vi presentere alle de nye ciderene som Vinmonopolet lanserer i forbindelse med sine slipp.  xxx
For at du enkelt og greit skal finne ciderne på det norske markedet som du sannsynligvis vil like har vi prøvesmakt alle sammen for deg. Her finner du smakstestene våre hvor ciderne er kategorisert i ciderfamilier og ciderstilarter. Vi har tatt med både cidere som du handler i dagligvarebutikk og de du må på Vinmonopolet for å kjøpe.

HER KOMMER EN FORKLARING PÅ HVORDAN CIDERENE KLASSIFISERES GENERELT OG SPESIFISERES AV VINMONOPOLET
​

Cidertesten

På denne siden vil du finne smaksnotater på videre som er tilgjengelig på det norske markedet, både butikkcider som er tilgjengelig i dagligvaren og polcider som kun kan kjøpes på Vinmonopolet og på gårdsutsalg. Ciderene er inndelt i familier og underliggende stilarter slik at du enkelt finner cidere i din favoritt kategori. Vi har smakt på alle ciderene og gir et kort smaks notat og vår vurdering og score på sideren. Dette er imidlertid en smakssak hvor du til slutt er din egen dommer!

Familier, stilarter og varianter

En cider klassifiseres etter hvilken familie og stilart avhengig av de primære karakteren som definerer hvordan en person oppfatter at cideren smaker. Hvilken familie en cider tilhører bestemmes av hvilke eplesorter, eventuelt andre ingredienser, som benyttes og produksjonsmetoden. De 5 familiene er; Tannin, Syre, Pære, Smakstilsatt og Is. Innenfor hver familie kategoriseres cidere videre ned i ulike stilarter. Følgende tabell gir en oversikt over de viktigste stilartene.
FAMILIE
STILART
BESKRIVELSE
Tannin
Britisk
Laget av klassiske tanninrik britiske cider eplesorter som tradisjonelt blandes med eplesorter som gir mer syre og fruktighet slik at man får en mykere og mer balanser cider. Tradisjonelt produseres disse ciderene i Irland og Vest-England.
Tannin
Fransk
 
Syre
Spansk
 
Syre
Nord-Europa
Laget av spise-epler og koke-epler som gir en syrefrisk og fruktig cider, som også kan ha litt tanniner. Tradisjonelt produseres disse ciderene i Nord-Eutopa og i Øst-England.
Pære
Tradisjonell
Laget av klassiske europeiske cider pærer som gir tydelige tanniner kombinert med litt restsødme etter gjæringen. Disse oppfattes av folk flest som tørr.
Pære
Moderne
Laget av dessert og kulinariske pærer som gir en søt og fruktig cider. Disse har sjelden tanniner og produseres typisk i regioner som ikke har tilgang til de klassiske europeiske cider pærene.
Smakstilsatt
Frukt og blomster
 
Smakstilsatt
Urter og krydder
Laget med en cider base dominert av tanninrike eller syrefriske epler som så tilsettes ulike urter og krydder. Dette kan inkludere, men er ikke begrenset til: rosmarin, chili, ingefær og kardemomme.
Smakstilsatt
Humle
​Laget med en cider base dominert av tanninrike eller syrefriske epler som så tilsettes humle. Typiske humle som brukes er Cascade og Citra. Humlen kan tilsettes på et hvilket som helst steg i prosessen men er tilsatt etter gjæringen for å beholde sine aromatiske egenskaper.
Is
Is
Laget med en cider base dominert av tanninrike eller syrefriske epler er disse preget av et høyt sukkernivå og vanligvis en høyere enn gjennomsnittlig alkoholprosent for de fleste andre cidere. Dette skjer gjennom frysekonsentrasjonen etterfulgt av en kontrollert gjæring av eplejuicen.
bedreInnsikt Copyright © 2023
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Skjema for smaksnotater
    • Aromahjul for sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2023
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg