På disse sidene vil vi presentere alle de nye ciderene som Vinmonopolet lanserer i forbindelse med sine slipp. xxx
For at du enkelt og greit skal finne ciderne på det norske markedet som du sannsynligvis vil like har vi prøvesmakt alle sammen for deg. Her finner du smakstestene våre hvor ciderne er kategorisert i ciderfamilier og ciderstilarter. Vi har tatt med både cidere som du handler i dagligvarebutikk og de du må på Vinmonopolet for å kjøpe.
HER KOMMER EN FORKLARING PÅ HVORDAN CIDERENE KLASSIFISERES GENERELT OG SPESIFISERES AV VINMONOPOLET
HER KOMMER EN FORKLARING PÅ HVORDAN CIDERENE KLASSIFISERES GENERELT OG SPESIFISERES AV VINMONOPOLET
Cidertesten
På denne siden vil du finne smaksnotater på videre som er tilgjengelig på det norske markedet, både butikkcider som er tilgjengelig i dagligvaren og polcider som kun kan kjøpes på Vinmonopolet og på gårdsutsalg. Ciderene er inndelt i familier og underliggende stilarter slik at du enkelt finner cidere i din favoritt kategori. Vi har smakt på alle ciderene og gir et kort smaks notat og vår vurdering og score på sideren. Dette er imidlertid en smakssak hvor du til slutt er din egen dommer!
Familier, stilarter og varianter
En cider klassifiseres etter hvilken familie og stilart avhengig av de primære karakteren som definerer hvordan en person oppfatter at cideren smaker. Hvilken familie en cider tilhører bestemmes av hvilke eplesorter, eventuelt andre ingredienser, som benyttes og produksjonsmetoden. De 5 familiene er; Tannin, Syre, Pære, Smakstilsatt og Is. Innenfor hver familie kategoriseres cidere videre ned i ulike stilarter. Følgende tabell gir en oversikt over de viktigste stilartene.
FAMILIE |
STILART |
BESKRIVELSE |
Tannin |
Britisk |
Laget av klassiske tanninrik britiske cider eplesorter som tradisjonelt blandes med eplesorter som gir mer syre og fruktighet slik at man får en mykere og mer balanser cider. Tradisjonelt produseres disse ciderene i Irland og Vest-England. |
Tannin |
Fransk |
|
Syre |
Spansk |
|
Syre |
Nord-Europa |
Laget av spise-epler og koke-epler som gir en syrefrisk og fruktig cider, som også kan ha litt tanniner. Tradisjonelt produseres disse ciderene i Nord-Eutopa og i Øst-England. |
Pære |
Tradisjonell |
Laget av klassiske europeiske cider pærer som gir tydelige tanniner kombinert med litt restsødme etter gjæringen. Disse oppfattes av folk flest som tørr. |
Pære |
Moderne |
Laget av dessert og kulinariske pærer som gir en søt og fruktig cider. Disse har sjelden tanniner og produseres typisk i regioner som ikke har tilgang til de klassiske europeiske cider pærene. |
Smakstilsatt |
Frukt og blomster |
|
Smakstilsatt |
Urter og krydder |
Laget med en cider base dominert av tanninrike eller syrefriske epler som så tilsettes ulike urter og krydder. Dette kan inkludere, men er ikke begrenset til: rosmarin, chili, ingefær og kardemomme. |
Smakstilsatt |
Humle |
Laget med en cider base dominert av tanninrike eller syrefriske epler som så tilsettes humle. Typiske humle som brukes er Cascade og Citra. Humlen kan tilsettes på et hvilket som helst steg i prosessen men er tilsatt etter gjæringen for å beholde sine aromatiske egenskaper. |
Is |
Is |
Laget med en cider base dominert av tanninrike eller syrefriske epler er disse preget av et høyt sukkernivå og vanligvis en høyere enn gjennomsnittlig alkoholprosent for de fleste andre cidere. Dette skjer gjennom frysekonsentrasjonen etterfulgt av en kontrollert gjæring av eplejuicen. |