BEDREINNSIKT
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Skjema for smaksnotater
    • Aromahjul for sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2023
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg

Norsk Sider

Mange av de norske siderprodusentene selger kun sideren sin fra gardsbutikken. Noen sidere får du kjøpt på Vinmonopolet eller i dagligvarebutikken. For alle som er interessert i norsk sider så har vi her samlet all informasjon om alle som produserer sider og hvordan man kan få tak i disse sidrene. I enkelte områder er det også etablert sideruter hvor man kan oppleve gårdene, se på produksjonen og slå av en prat med produsenten. Dette er en fin måte å oppleve siterens verden.

SIDERÅRSHJULET

Ta utgangspunkt i HR årshjulet og lag en som inneholder alle siderbegivenheter som arrangeres gjennom året. Se om du ikke kan en tegning som ikke endrer reg fra år til år med klikkbare regioner (mulig det må være en kodeblobb). Lag så en margliste over begivenheter med neste dato.

SIDEROPPLEVELSER - OPPLEVELSESRUTER

Omvisning på gardane. Alle gardane tek imot grupper etter avtale for omvisningar og smaksprøvar, men legg vekt på å gje ulike opplevingar. Gardane har salsløyve for sider og gardsutsal.

​«Ciderhuset» i Sogn

Picture
Ciderhuset ligg i Balestrand i Sogn, ein liten spasertur frå kaien og Kviknes Hotel. Balholm er merket vårt for drikke av frukt og bær – laga med ein stor porsjon lidenskap!  På sommaren kan du bli med på cidersmaking og lære korleis vi destillerer eller lagar musserande cider på den tradisjonelle måten. Du kan handle i gardsbutikken eller ta eit måltid i restauranten. Vi tek imot grupper heile året til lunsj eller middag, formidling om cider og frukt eller kulturvandring, faglege opplegg og teambygging eller anna moro!
  • Balholm (Balestrand)
  • Gardsbrenneriet (Nordfjord)

«Frukt- og siderruta» i Hardanger

Picture
Den einaste frukt- og siderruta i Noreg finn du i Ulvik i Hardanger. Tre gardar – mange ulike opplevingar frå gard til gard. Alle gardane tek imot grupper etter avtale for omvisningar og smaksprøvar, men legg vekt på å gje ulike opplevingar.
  • Hardanger Saft- og Siderabrikk (Ulvik)
  • Ulvik Frukt- & Cideri (Ulvik)
  • Syse Gard (Ulvik)

​«Sider-rute på Sørfjorden» i Hardanger

Picture
Frå 1. august 2019 skal Envira AS drive sider-rute i Sørfjorden.
  • Aga Sideri (Nå)
  • Alvavoll Frukt & Sidergard (Lofthus)
  • Ekspedisjonen (Lofthus)
  • Olav fra Helleland gård (Lofthus?)

​SIDERBEGIVENHETER - SIDEREVENTS

NORSK SIDERFESTIVAL
Bergen: 30. August til 1. September 2019
Kombinasjon av Bergen Matfest og Norsk Siderfestival. 

HARDANGER INTERNASJONALE SIDERFEST
Odda: 08-10 Mai 2020

SIDERFESTIVALEN I HARDANGER
Øystese: Haust 2019
Opplev frukt og sider i Øystese

FRUKT OG SIDERFESTIVAL
Ulvik: 4-6 oktober
Fruktbygda Ulvik i fine haustfargar

SIDERSLEPPET I ULVIK 
Ulvik: Vår 2020
Årets siderhappening

HARDANGER SIDER FESTIVAL
Øystese

Siderruta i Ulvik

SIDERPRODUSENTER I NORGE

Vi deler inn Norge i siderdistrikt med kart over distriktet og hvor de enkelte produsentene befinner seg.

Vi vil reise rundt til produsentene for å høre historien deres og hvordan de lager de ulike sidrene sine. Vi vil også spørre om det er andre produsenter som de kjenner til som ikke er på listen vår.
Nordover
  • Inderøy Gårdsbryggeri

Sogn
  • Balholm
  • Eikjo Sider
  • Gardsbrenneriet
  • Haugsfrukt
  • Henjatunet
  • Nesagarden
  • Norane Fruktgard
  • Vestavin

Hardanger
  • Aga Sideri
  • Alde Sider
  • Alvavoll Frukt & Sidergard
  • Ekspedisjonen
  • Hardanger Cideri
  • Hardangergutane
  • Hardanger Saft og Siderfabrikk
  • Heldre Sider
  • Jan Ove Nes
  • Sjuragarden
  • Spildegarden
  • Store Naa Siderkompani
  • Syse Gard
  • Ulvik Frukt & Cideri
  • Åkre Gård

​Østafjells
  • Nordre Bergan Gård
  • Arendals Bryggeri
  • Solhøitunet
  • Egge Gård
  • Lindheim Ølkompani

Trøndelag

Trøndelag
  • Inderøy Gårdsbryggeri

Sogn og Fjordane​

Sogn
  • Balholm
  • Eikjo Sider
  • Gardsbrenneriet
  • Haugsfrukt
  • Henjatunet
  • Nesagarden
  • Norane Fruktgard
  • Vestavin

Hardanger

Hardanger er det eneste distriktet i Norge som har fått sitt eget varemerke "Sider fra Hardanger". Her må sideren være basert på 100% ferskpresset eplemost med epler dyrket i Hardanger og sideren må også være produsert i Hardanger.
Hardanger
  • Aga Sideri
  • Alde Sider
  • Alvavoll Frukt & Sidergard
  • Ekspedisjonen
  • Hardanger Cideri
  • Hardangergutane
  • Hardanger Saft og Siderfabrikk
  • Heldre Sider
  • Jan Ove Nes
  • Spildegarden
  • Store Naa Siderkompani
  • Syse Gard
  • Ulvik Frukt & Cideri
  • Åkre Gård

Østafjells

Østafjells
  • Nordre Bergan Gård
  • Arendals Bryggeri
  • Solhøitunet
  • Egge Gård
  • Lindheim Ølkompani

VINMONOPOLET

​Sider er det nye ølet! Siderne kommer i ulike stiler og sødmegrader, og selv om stilforskjellene er store, er alle matvennlige. Les mer her.
Vi skal lage en graf som viser utviklingen i salget av sider i forhold til annet som selges på Vinmonopolet. Er det andre varer som sideren erstatter? Hvordan er økningen i forhold til utviklingen av totalvolumet? Hvordan er utviklingen på norsk sider i forhold til utenlanske sidere? Er det en spesiell type sider som folk liker best? Her kan vi jo se på sødmenivå og tilsetting av annet i sideren. Vi får vel komme opp med noen gode kategorier? Er det spesielle regioner i Norge som dominerer? Hvordan er utvikling i produksjonen til de ulike norske produsentene? Hvor befinner de norske produsentene seg og hvordan deles disse inn i regioner og distrikter? Ta utgangspunkt i det som finnes av tall på Vinmonopolet sin nettside (se over) og fortell en historie med grafer. Kontakt Vinmonopolet for å få det komplette datasettet. Spør alle produsentene om sine salgstall. Legg dette til som en ny analyseløsning.
​Hordaland
  • Alde Sider
    • Alde Eplecider
    • Lotherus Sider
  • Åkre Gard
    • Edel Eplesider (6,5% 75cl)
    • Edel Eplesider (12% 75cl)
    • Edel Rosesider (6,5% 75cl)
    • Edel Is-Sider (10% 37,5cl)
    • Edel Is-Sider Pære (10% 37,5cl)
  • Ulvik Frukt & Cideri
    • Hakastadsider Gravenstein (7,5% 75cl)
    • Hylleblomsider (7,5% 50cl)
    • Gamal Tradisjon Still (6% 50cl)
  • ​Hardanger Saft og Ciderfabrikk
    • ​Tradisjonell (8% 75cl)
    • Sprudlande (8% 75cl)
    • Dronningsider (8% 150cl)
    • Trolltunga (8% 35cl)
    • Kvasshovden (8% 75cl)
    • Jøkulen (8,6% 35cl)
    • Jonstøl (8,3% 75cl)
    • Sider frå Hardanger (6,2% 33cl)
    • Humlesider (7,5% 33cl)
  • ​Hardangergutane
    • Vindpust Eplesider (8% 75cl)
    • Solglimt Eplesider (8% 75cl)
    • Fjellskrent Eplesider (10% 75cl)
  • ​Aga Sideri
    • Lagmann (7% 75cl)
    • Humlepung (7% 75cl)
    • Bøddel (9,5% 75cl)
​Sogn og Fjordane
  • ​Balholm
    • Lovløs Cider (6% 50cl)
    • Sognefjord (8% 75cl)
    • Vestland (8% 75cl)
    • Ingeborg (8% 75cl)
    • Emma (8% 75cl)
    • Handverkcider av eple (5% 33cl)
    • Handverkscider av pære (5% 33cl)
    • Handverkcider med hylleblom (5% 33cl)
    • Handverkcider med bær (5% 33cl)
    • Bjor vikingcider (14% 50cl)
    • Handverkcider (6% 50cl)
    • Cider med malt (6% 50cl)
    • Handverkcider med humle (6% 50cl)
  • ​Gardsbrenneriet
    • Attåt sider eple (6,5% 75cl)
    • Eplesterk (9% 75cl)
    • Sider plomme og eple (6,5% 75cl)
    • Sider Kryddereple (6,5% 75cl)
    • Sider eple og bringebær (6,5% 75cl)
Vestfold
  • Nordre Bergan Gård
    • Rød Aroma (8% 75cl)
    • Summerred (8% 75cl)
    • Aroma (7,5% 75cl)
    • Gravenstein (8% 75cl)
Oslo
  • Arendals Bryggeri
    • Lovløs Ring 3 Cider (7,2% 33cl)
  • ​Solhøi
    • Flytende Solskinn (7,5% 75cl)
Buskerud
  • Egge Gård
    • Liersider (11% 75cl)
    • Musserende rosé (11% 75cl)
Telemark
  • Lindheim ølkompani
    • Cider Spontan (7% 37,5cl)
    • Cider Moscatel (7,5% 37,5cl)
    • Cider Rosé (6,5% 37,5cl)
Aust-Agder
  • Nøgne Ø
    • Mad Apple (6% 75cl)
Nord-Trøndelag
  • Inderøy Gårdsbryggeri
    • Eplecider (5,9% 33cl)​

TURISTINFORMASJON

Visit Ullensvang:
  • Alvavoll Frukt og Sidergard (Hardanger - Lofthus)
  • Heldre Sider, Helleland Gard (Hardanger - Lofthus)
  • Edel Sider, Åkre Gard (Hardanger - Nå)
  • Alde Sider (Hardanger - Nå)
  • Aga Sideri (Hardanger - Nå)​
Hanen:
  • Hardanger Saft- og Siderfabrikk (Hardanger - Ulvik)
  • Ulvik Frukt & Cideri (Hardanger - Ulvik)
  • Syse Gard (Hardanger - Ulvik)
  • Alde Sider (Hardanger - Nå)​
  • Åkre Gard (Hardanger - Nå)​
  • Aga sideri (Hardanger - Nå)​
  • ​Spildegarden (Hardanger - Øystese)
  • Balholm - Ciderhuset (Sogn - Balestrand)
  • Henjatunet Eggjagarden (Sogn - Leikanger)
  • Eplet Bed & Apple (Sogn - Solvorn)
  • Egge Gård (Buskerud - Lier)
bedreInnsikt Copyright © 2023
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Skjema for smaksnotater
    • Aromahjul for sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2023
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg