Mange av de norske siderprodusentene selger kun sideren sin fra gardsbutikken. Noen sidere får du kjøpt på Vinmonopolet eller i dagligvarebutikken. For alle som er interessert i norsk sider så har vi her samlet all informasjon om alle som produserer sider og hvordan man kan få tak i disse sidrene. I enkelte områder er det også etablert sideruter hvor man kan oppleve gårdene, se på produksjonen og slå av en prat med produsenten. Dette er en fin måte å oppleve siterens verden.
SIDERÅRSHJULET
Ta utgangspunkt i HR årshjulet og lag en som inneholder alle siderbegivenheter som arrangeres gjennom året. Se om du ikke kan en tegning som ikke endrer reg fra år til år med klikkbare regioner (mulig det må være en kodeblobb). Lag så en margliste over begivenheter med neste dato.
SIDEROPPLEVELSER - OPPLEVELSESRUTER
Omvisning på gardane. Alle gardane tek imot grupper etter avtale for omvisningar og smaksprøvar, men legg vekt på å gje ulike opplevingar. Gardane har salsløyve for sider og gardsutsal.
«Ciderhuset» i Sogn
Ciderhuset ligg i Balestrand i Sogn, ein liten spasertur frå kaien og Kviknes Hotel. Balholm er merket vårt for drikke av frukt og bær – laga med ein stor porsjon lidenskap! På sommaren kan du bli med på cidersmaking og lære korleis vi destillerer eller lagar musserande cider på den tradisjonelle måten. Du kan handle i gardsbutikken eller ta eit måltid i restauranten. Vi tek imot grupper heile året til lunsj eller middag, formidling om cider og frukt eller kulturvandring, faglege opplegg og teambygging eller anna moro!
|
«Frukt- og siderruta» i Hardanger
Den einaste frukt- og siderruta i Noreg finn du i Ulvik i Hardanger. Tre gardar – mange ulike opplevingar frå gard til gard. Alle gardane tek imot grupper etter avtale for omvisningar og smaksprøvar, men legg vekt på å gje ulike opplevingar.
|
«Sider-rute på Sørfjorden» i Hardanger
Frå 1. august 2019 skal Envira AS drive sider-rute i Sørfjorden.
|
SIDERBEGIVENHETER - SIDEREVENTS
NORSK SIDERFESTIVAL
Bergen: 30. August til 1. September 2019
Kombinasjon av Bergen Matfest og Norsk Siderfestival.
HARDANGER INTERNASJONALE SIDERFEST
Odda: 08-10 Mai 2020
SIDERFESTIVALEN I HARDANGER
Øystese: Haust 2019
Opplev frukt og sider i Øystese
FRUKT OG SIDERFESTIVAL
Ulvik: 4-6 oktober
Fruktbygda Ulvik i fine haustfargar
SIDERSLEPPET I ULVIK
Ulvik: Vår 2020
Årets siderhappening
HARDANGER SIDER FESTIVAL
Øystese
Siderruta i Ulvik
Bergen: 30. August til 1. September 2019
Kombinasjon av Bergen Matfest og Norsk Siderfestival.
HARDANGER INTERNASJONALE SIDERFEST
Odda: 08-10 Mai 2020
SIDERFESTIVALEN I HARDANGER
Øystese: Haust 2019
Opplev frukt og sider i Øystese
FRUKT OG SIDERFESTIVAL
Ulvik: 4-6 oktober
Fruktbygda Ulvik i fine haustfargar
SIDERSLEPPET I ULVIK
Ulvik: Vår 2020
Årets siderhappening
HARDANGER SIDER FESTIVAL
Øystese
Siderruta i Ulvik
SIDERPRODUSENTER I NORGE
Vi deler inn Norge i siderdistrikt med kart over distriktet og hvor de enkelte produsentene befinner seg.
Vi vil reise rundt til produsentene for å høre historien deres og hvordan de lager de ulike sidrene sine. Vi vil også spørre om det er andre produsenter som de kjenner til som ikke er på listen vår.
Vi vil reise rundt til produsentene for å høre historien deres og hvordan de lager de ulike sidrene sine. Vi vil også spørre om det er andre produsenter som de kjenner til som ikke er på listen vår.
|
Nordover
Sogn
Hardanger
Østafjells
|
Trøndelag
|
Trøndelag
|
Sogn og Fjordane
|
Sogn
|
Hardanger
Hardanger er det eneste distriktet i Norge som har fått sitt eget varemerke "Sider fra Hardanger". Her må sideren være basert på 100% ferskpresset eplemost med epler dyrket i Hardanger og sideren må også være produsert i Hardanger.
|
Hardanger
|
Østafjells
|
Østafjells
|
VINMONOPOLET
Sider er det nye ølet! Siderne kommer i ulike stiler og sødmegrader, og selv om stilforskjellene er store, er alle matvennlige. Les mer her.
Vi skal lage en graf som viser utviklingen i salget av sider i forhold til annet som selges på Vinmonopolet. Er det andre varer som sideren erstatter? Hvordan er økningen i forhold til utviklingen av totalvolumet? Hvordan er utviklingen på norsk sider i forhold til utenlanske sidere? Er det en spesiell type sider som folk liker best? Her kan vi jo se på sødmenivå og tilsetting av annet i sideren. Vi får vel komme opp med noen gode kategorier? Er det spesielle regioner i Norge som dominerer? Hvordan er utvikling i produksjonen til de ulike norske produsentene? Hvor befinner de norske produsentene seg og hvordan deles disse inn i regioner og distrikter? Ta utgangspunkt i det som finnes av tall på Vinmonopolet sin nettside (se over) og fortell en historie med grafer. Kontakt Vinmonopolet for å få det komplette datasettet. Spør alle produsentene om sine salgstall. Legg dette til som en ny analyseløsning.
|
Hordaland
Nord-Trøndelag
|
TURISTINFORMASJON
Visit Ullensvang:
- Alvavoll Frukt og Sidergard (Hardanger - Lofthus)
- Heldre Sider, Helleland Gard (Hardanger - Lofthus)
- Edel Sider, Åkre Gard (Hardanger - Nå)
- Alde Sider (Hardanger - Nå)
- Aga Sideri (Hardanger - Nå)
- Hardanger Saft- og Siderfabrikk (Hardanger - Ulvik)
- Ulvik Frukt & Cideri (Hardanger - Ulvik)
- Syse Gard (Hardanger - Ulvik)
- Alde Sider (Hardanger - Nå)
- Åkre Gard (Hardanger - Nå)
- Aga sideri (Hardanger - Nå)
- Spildegarden (Hardanger - Øystese)
- Balholm - Ciderhuset (Sogn - Balestrand)
- Henjatunet Eggjagarden (Sogn - Leikanger)
- Eplet Bed & Apple (Sogn - Solvorn)
- Egge Gård (Buskerud - Lier)