BEDREINNSIKT
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Skjema for smaksnotater
    • Aromahjul for sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2023
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg

 Det beste juleølet 2015 

les artikkel i Digi.no
Vi har analysert 690 anmeldelser av årets juleøl for å få innsikt i hvilket øl vi bør kjøpe inn til julaften. Basert på tester av 208 ulike juleøl har vi konsolidert terningkast og poeng for å finne hvilket øl som flest liker best. For å kåre vinneren ble alle juleøl med 4 eller flere anmeldelser rangert etter gjennomsnittlig score.
Analyser av juleøl blir annonsert på Twitter Follow @bedreInnsikt
Picture

DET BESTE JULEØLET PÅ POLET

Kinn Tomasmesse

Picture
Overgjæret øl produsert av Kinn Bryggeri AS fra Norge, Sogn og Fjordane. Djup brunraud farge med tett skum. Kompleks gjæringspreg med tørka frukt, karamell og sjokolade på lukt. Lang, rik smak med vekt på malt og krydra gjæringspreg. Passer til apertiff, ost og dessert/kake/frukt. Drikkeklar nå, men kan også lagres. [Vinmonopolet: 2854802 - kr. 59,90]

​Dette er et juleøl som mange vil like, tror smakspanelet. Ølet har mye alkohol og både lukter og smaker av epler, anis, hasselnøtter og tørket frukt. Ølet serveres i små glass foran peisen, eller til desserten, og kan for eksempel erstatte portvin. [Dinside: terning 5]

Dufter av rosiner og svisker med hint av malt og vørter. Mørkt og fyldig på smak med en uttalt sødme og balansert friskhet. Lang og bløt finish med en pen balanse. [DN: 89 poeng]

Farge og duft: Kobberbrun, uklar. Sjokolade, marsipan, mandler og aprikos i duften. Smak: Røde bær, svisker, tørket frukt og smørkaramell. Flott fruktighet og god sødme. Mat: Karamellpudding og oster. Et meget godt juleøl som varmer godt en kald vinternatt! Håndverksbryggerier, Vinmonopolet topp 5! [Ølakademiet: 96 poeng]

Middels skum, dyp og brungyllen farge. Fin duft av karamell med hint av fiken, cola og nybakte boller. God konsentrasjon, sødme og lengde. Et harmonisk og velbalansert øl. Et harmonisk og velbalansert øl. [Klikk: 92 poeng]

Mørk brun. Sammensatte og rike dufter av malt, karamell og frukt. Smaken er fyldig, raus og svært god. Et sjenerøst juleøl som klarer å skjule den høye alkoholen. Nytes alene i gode glass. [BA: terning 6]

Mørkt brunrødt, søt, vammel, sur. [NyttIUka: terning 2]

Noe salt, karamell og tørket frukt dominerer. God fylde og fin balanse. Et typisk julekoldtbordøl. Må drikkes til mat. [Aftenposten: terning 4]

Så fikk vi smakt Kinn Tomasmesse som den skulle være. Og det var slettes ingen dårlig opplevelse. Fin mørkebrun farge og et flott skum. Nydelig duft av karamell, nøtter og sjokolade. Smaken lever virkelig godt opp til duften med tett på perfekt balanse mellom sødme og bitterhet. Fin smak av tørket frukt og karamell. God sødme i ettersmaken. Koseøl, dessert og ost. [GodtDrikke: terning 6]

De neste plassene for juleøl på polet gikk til:
  • Klostergården Jul e øl [Vinmonopolet: 1832902 - kr. 77,20]
  • Nøgne Ø Special Holiday Ale [Vinmonopolet: 5944202 - kr. 79,90]
  • Aass Juleøl Vellagret [Vinmonopolet: 1824102 - kr. 49,90]
  • Nøgne Ø God Jul [Vinmonopolet: 4679102 - kr. 78,80]

DET BESTE JULEØLET I BUTIKKEN

Nøgne Ø Julekveld

Et kobberfarget øl, med duftnoter av mørk karamell, brent sukker, jordbærsyltetøy og lakris — samt lett preg av papp og kål. Ølet er godt krydret, og smaker av malt, vørter, lakris, røde bær og korn — og en ettersmak av peppernøtter. Det er middels fyldig, godt balansert, men heller mot det søte. Det er en kompleksitet i maltet. Ølet har en fin sødme og det tåler mye - server til klassisk julemat. Liker du juleøl vil du like denne. [Dagbladet terning 5]

​Farge og duft: Brun, uklar. Anis, salt lakris, vanilje og kirsebær. Vinøs. Smak: Lakris, malt, karamell og brunt sukker i smaksbildet. Mat: Panacotta og karamellpudding. Ølet er dessert i seg selv og passer til pepperkaker. Et øl med gode og runde toner av jul! Godt balansert! Håndverksbryggerier, butikk topp 5! [Ølakademiet poeng 95 terning 6]

Johannessen: På fargen minner denne om badevannet på Alfheim. Smaken er for søt for meg, jeg liker bittert øl. Denne var for mye karamell og for lite kaffe, for å si det sånn. Terningkast 2. Svendsen: Den har colafarge! Den lukter karamell og smaker sjokolade. Det er ingen sprudling og den er veldig rund. Nesten litt «kvinnelig». Terningkast 3. Martinsen: Den har litt sjokoladesmak. Jeg hadde ikke klart mer enn én. Terningkast 4. [iTromsø terning 3]

Spennede duft med modne, røde bær. Litt karamell og et hint av mentol. Smaken følger opp duften, med brukbar konsentrasjon og en ganske frisk smak. Brukbar konsentrasjon og frisk smak. [Klikk poeng 81]

Søt fløtekaramell, Dumle og søt lakis. Fint skum, fin kullsyre. Mykt og behagelig. God sødme fra malten, men for mye sødme til julematen. Men kanskje til kamellpudding eller peiskos? Lett å like, lett å drikke. [Aftenposten terning 5]

De neste plassene for juleøl i butikken gikk til:
  • Kinn Julefred
  • Lervig Kringly Kris Juleporter
  • Borg Juleøl
  • Tuborg juleøl

DET BESTE ALKOHOLFRIE JULEØL

Aass UTEN Juleøl

Farge og duft: Karamellfarget, klar. Dufter røstet malt, korn, te og vørter. Smak: Lett brente toner, karamell og røde bær. Fint fruktig preg med bitter avslutning. Mat: Pinnekjøtt. Et meget godt alkoholfritt øl med god balanse og lang bitter ettersmak. Alkoholfri best i test! [Ølakademiet poeng 85 terning 5]

​Lyst maltdrikk med rund, søtlig smak, fin duft, og kort ettersmak. [KraftNytt terning 3]

Middels skum med lys, brungyllen farge. Tydelig duft av vørter med innslag av strå. Tynt og kjedelig på smak. Tynt og kjedelig. [Klikk poeng 65]

Shit! SE! utbryter Caroline når hun heller opp i glassene med Aass Jule-Uten, testens første juleøl. Denne var det mye skum i, ja sier Lina. Det er ikke måten du heller på da, undrer Guro. Det sniffes og snuses, smattes og svelges. Denne lukter honnning, sier Caroline og tar en slurk av ølet. Honningvann med skum i, konstaterer hun. Og så er den like tykk som honning, også. Nei, dette smaker ikke øl i det hele tatt, sier Paul. Denne smakte veldig Munkholm. Det er ikke mye juleølsmak av dette akkurat, sier Lina [NAB terning 1]

Ølet har en fin, gylden farge, mye sødme og god bitterhet. Kan passe sammen med julemat, men bør serveres så kald som mulig. Et helt greit, alkoholfritt alternativ. [Dinside terning 2]

De neste plassene for alkoholfritt juleøl gikk til:
  • Santa Clausthaler
  • Munkholm Juleøl

DATAMODELL

For å støtte analysen lagde vi en datamodell i Power Pivot med en faktatabell for anmeldelsene med kalkulasjon for normalisert score. Denne tabellen ble koblet opp mot dimensjonstabeller for juleølet som ble anmeldt og den publiserte artikkelen som inneholdt testen. Alle juleølene ble videre koblet til en dimensjonstabell for bryggeri slik at vi blant annet kunne analysere oss frem til hvilken landsdel som brygger det beste ølet.
Picture
Selve analysen utførte vi med en pivottabell hvor vi filtrerte på klasse og antall anmeldelser som vurderte det enkelte juleølet. Til slutt ble de utvalgte juleølene sortert etter gjennomsnittlig score.
Picture

DATAKILDER

I denne analysen har vi benyttet anmeldelser fra de følgende testene av juleøl:
  • Aperitif - Her er de beste juleølene på polet (samme som Ølakademiet)
  • Aperitif - Disse knallgode juleølene finner du i butikken (samme som Ølakademiet)
  • Godt Drikke - Juleølet 2015. Del 1
  • Godt Drikke - Juleølet 2015, del 2
  • Aftenposten - Dette er årets beste juleøl
  • Ølakademiet - Den store, norske juleøltesten 2015
  • BA - Fra «grønnsåpe» til tidenes beste juleøl
  • ABC Nyheter - Nå er det tid for Juleøl
  • Dinside - Test av juleøl fra butikk
  • Dinside - Test av juleøl fra polet
  • NyttiUka - Nytt i Ukas juleøltest
  • Klikk - Test av juleøl fra butikk - Finner du ditt øl her?
  • Klikk - Test av juleøl fra polet - Det beste juleølet har du sannsynligvis ikke hørt om!
  • Aftenposten - Her er butikkenes beste og verste juleøl
  • KraftNytt - Guide til årets juleøl 2015
  • iTromsø - Dette er de beste juleølene
  • Nordre Aker Budstikke - Årets beste og verste juleøl
  • Dagbladet - Nordlands juleøl best av butikkølene
  • Dagbladet - Sagene Sterk jul er det beste juleølet du får på polet
  • DN - Overraskende vinnere i årets store test av juleøl
  • Vestkast - Episode 8 (Juleøl 2)

​I tillegg har vi lastet ned informasjon om juleølene fra Vinmonopolet:
  • Vinmonopolet - Nye produkt i november
  • Vinmonopolet - Lanseringsliste juleøl 2014.xlsx

Vi har også vært ute og funnet informasjon om bryggeriene i Norge:
  • Brønnøysund - Enhetsregisteret (data.norge.no)
  • DrikkeGlede - Alle medlemmene i Bryggeri- og drikkevareforeningen 2015
  • Gambrinusborg - Norske bryggerier og mikrobryggerier
Digi
bedreInnsikt Copyright © 2023
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Skjema for smaksnotater
    • Aromahjul for sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2023
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg