BEDREINNSIKT
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Skjema for smaksnotater
    • Aromahjul for sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2023
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg

Innhøsting av epler

​​MÅLING AV SUKKERINNHOLD

Sukkerinnholdet indikerer modningsgraden på epler. Dette måles med et refraktometer. Et par dråper eplesaft legges på glassprismet. En brix verdi på 11 betyr dette at det er 11 % sukker og 89 % vann i eplesaften.

Klargjøring av refraktometer

Refraktometeret må kalibrers før bruk.
Plasser noen dråper med vann på glassprismet. 
Lukk dagslysplaten slik at vannet sprer seg på hele prismeflaten, uten bobler. 
Vent 30 sekunder.
Tørk alt vannet av glassprismet med et mykt papir.

Høst saft ut av eple

Del eplet i to på tvers.
Skrap rundt tverrsnittet med en kniv.
Det vil danne seg dråper med fruktvæske på knivbladet. 
Hell dråpene på glassprismet.
Legg tommelen på knivbladet for å hindre at fruktkjøtt kommer med. 
Vær forsiktig! Unngå å skrape borti glassprismet!

Mål av BRIX verdien

Hold refraktometer opp mot lyset.
Les av på brixskalaen hvor den markante fargeforskjellen ligger.
Refraktometer er kalibrert for 20 ̊C. 
Bruk omregningstabellen nedenfor for å justere faktisk romtemperatur.
Trekk fra om temperaturen er under 20°C og legg til om temperaturen er over 20°C.
Picture

Klargjøring for neste prøve

Tørk av etter hver prøve og kalibrer med vatn for hver 10. prøve.

Ta godt vare på refraktometeret!

Refraktometer er optiske instrument.
Håndter det varsomt og oppbevar det på et trygt sted.
Et skadet refraktometer vil ikke gi pålitelige resultater.
For siderproduksjon er det viktig at vi benytter modne epler. Ikke alle eplene vil modnes samtidig så gå over eplehhagen flere ganger for å sikre at eplene du presser er 100% moden. De ulike eplesortene vil også modnes på ulike tidspunkt. Det finnes såkalte sommereple, høsteple og vintereple som indikerer når de enkelte eplene er modne.

Sognefrukt publiserer jevnlig høstetidsvurderingen med nyttig informasjon. Disse kan du lese på Sognefrukt sine nettsider. Her måles sukkerinnholdet, fastheten og stivelsesnivå. For mer utfyllende informasjon kan du laste ned rådgivingen til NLR her.
  • Måling av trykkfastleik
  • Måling av refraktometerverdi
  • Rettleiande verdiar for optimal hausting
  • Trykkfastheit

Selv innen Sogn kan klimaforholdene variere en del så det anbefales at du i tillegg sjekker eplene dine. Gjør notater og sammenlign opp mot målingene til Sognefrukt for å bestemme eventuelle avvik. Bruk denne informasjonen til å predikere fremtidige differansen mellom Songnefrukt sine anbefalte høstetider i forhold til di egen eplehage.

​​HØSTETIDSVURDERINGER 2019

Summerred - høsteklar 9 september

​​Ikkje hausteklar. [26.08.2019 ​Leikanger og Sogndal] ​Det nærmar seg hausteklart på tidlige plassar. Viss grunnfargen og brixverdi er på plass kan det startast med forsiktig utorplukking til helga. [02.09.2019 Leikanger, Slinde og Sogndal] Det er no hausteklart for utorplukking. Pass på grunnfargen (C3). [09.09.2019 Leikanger, Slinde og Sogndal] Det er viktig med god haustkapasitet slik at eplane vert hausta på rett modningsgrad. [16.09.2025]

Gravenstein - høsteklar 16 september

​​Denne har ei god stund att til hausting. [26.08.2019 ​Leikanger] ​​Ikkje hausteklar enno. [​02.09.2019 Leikanger og Sogndal] Ikkje hausteklar. [09.09.2019 Leikanger og Ylvisåker] Denne er hausteklar og bør no haustast alle plassar. [16.09.2019 Ylvisåker] Det er viktig med god haustkapasitet slik at eplane vert hausta på rett modningsgrad. [16.09.2026]

Discovery - høsteklar 2 september

Alle prøvane visar at det er for lite utvikla. [​20.08.2019 Leikanger og Sogndal] På tidlege plassar kan ein starta med forsiktig utorplukking mot helga. Pass på grunnfarge på minumum C3. [26.08.2019 Vangsnes, Leikanger, Slinde og Sogndal] ​Det er klart for utorplukking alle plassar. [02.09.2019 Vangsnes, Slinde og Sogndal] Må ferdighausta og innmeldt innan fredag. [16.09.2027]
bedreInnsikt Copyright © 2023
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Skjema for smaksnotater
    • Aromahjul for sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2023
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg