Spansk sider skal helst komme som en stråle ut fra et nyåpnet fat og fanges i lufta med et lite glass uten stett. En kjøleskaps kald flaske håndverkssider er et vel så godt alternativ. Og muy enklere.
Sideren kan godt drikkes av vinglass. Den er god og interessant nok til å snuse på. Leskende med sin høye friskhet og god ettersmak av eple, skinke og nøtter. Tørre og matvennlige. Serveres til tapas, skinker og spekemat, faste skarpe guloster, grillet kjøtt og fisk. Og blåskjell, så klart. Siderdampede. Både sider og øl kommer som regel med noe brus/CO2. Disse spanske siderne er uten det. Dette er stille, stille sider. De kan piffes opp litt ved bruk av presisjonshelling fra en armlengdes høyde over hodet. Escandciador er navnet på de proffe siderhellerne. Flasken skal holdes høyt i været med den ene hånden mens glasset holdes nede i lårhøyde med den andre. Glasset skal i tillegg vinkles 90 grader. Denne helleteknikken skal «blåse» litt liv inn i sideren, fremheve aromaene og lufte vekk noe av eddikene. Det tar nok litt tid å få teknikken til å sitte. Best å starte med vann, kanskje. Baskerne seilte før til farvannene utenfor Norge og Island for å fiske og fange hval. Om bord hadde de sider. Sjømennenes kvote var på hele 2 liter om dagen. Sideren var både tørstedrikk og et nødvendig c-vitamintilskudd. ------------------------------------------------------------ Spanske spesialiteter:
Et gammelt spansk ordtak sier: "Om vi tapte paradiset gjennom eplet, kommer vi til å få det tilbake gjennom eplevinen". Sider: Austorernes nasjonaldrikk Principado de Austurias, beliggende i det nordvestre Spania og medregnes som en del av "det grønne Spania". Fra de høye fjellene med eple enger, bratte stup og strie elver senker de eviggrønne åsene seg, takket være nærheten til Atlanterhavet, ned til klippekysten og sandstrendene. Befolkningen i Austuria feirer årlig sine fiestaer med fremfor alt eplevin, kastanjer, bønner, løk, smakfulle gryter og smakfulle desserter. Og her har alle bønder minst et par epletrær blant sine eiendeler. Alt fra disse små epleavlingene til store plantasjer gir landskapet en spesiell karakter. Sider - en balansert blanding I det nordre Spanias atlantiske klima vokser over 30 forskjellige eplesorter. De selges delvis som matepler og delvis til produksjon av sider, sidra austuriana. Det er bare enkelte sorter som passer til produksjon av akkurat sidra, det er de små, syrlige villeplesortene som gir eplevinen sin friskhet. Søte og bitre sorter sørger for smaknyansene. Så er det blandemesterens dyktighet som viser seg i en balansert blanding av ulike eplesorter. Rundt 5% alkohol Når bøndene presser sidra hjemme om høsten, skylder de først fruktene og skjærer dem i småbiter. Disse bløtlegges så i vann før de presses. Musten gjærer i tønner laget av kastanjetrær til de oppnår ca 5 % alkohol. I løpet av vinteren, før sidraen tappes på flasker, møtes man hos venner og naboer til den første berømte prøvesmakingen (espichas). Da testes vinene sammen direkte fra fatene og man dekker på med den aromatiske Cabrales-osten, skinke, pølser og brød. Først i februar eller mars tappes vinen på mørkegrønne flasker med tykt glass. Drikkes bare i selskap Sidraekspertenes viktigste grunnregel lyder: "Den lett musserende leskedrikken får bare drikkes i selskap, for man blir glad av det, den løsner på tunga og pigger opp konversasjonen". Austorierne drikker sin nasjonaldrikk av store rustikke glass. Og serveringen er en riktig kulthandling, et tradisjonelt ritual: Verten tar flaska med schwung, løfter den over hodet, vrir armen og lar sidraen renne ned i glasset i en kraftig stråle. Den gyllenbrune drikken skummer da opp. Det sies at vinen utvikler sin aroma når den slår imot glasset. Til tapas og fadaba Tradisjonelt drikkes sidra til tapas og fadaba, den astoriske bønnegryta, men også til ulike fiskeretter. Også til mat gjelder den strenge regelen om at man ikke får ha sidra i glasset for lenge - en grunnregel de fleste gjerne retter seg etter. Vanligvis skiller man mellom to typer sidra: Sidra natura er en eplevin, som ofte fremstilles i små husholdninger. Det bør drikkes ungt. Sidra gasificada er navnet på den industrielt fremstilte sidraen. Man tilsetter kullsyre og sukker og lagrer den i rustfrie tanker. Denne vinen har en betydelig søtere smak. Blant de eplevinene som selges som merkevarer finnes følgende kategorier: Sidra Extra, halvtørr. Sidra Selecta, tørr, lagret. Sidra Refrescante, med spesielt mye kullsyre. Dessuten finnes eplebrennevin, spanjolenes alternativ til calvados. Og eplesidervineger som brukes i husholdningen. ------------------------------------------------------------ |
Spansk sider
I Asturias og Euskadi i Spania er sidra en tradisjonell drikk som gjerne blir helt opp i små glass med en armlengdes avstand til flasken. Dette gjør at drikken inneholder mye luft, slik at den en kort stund bobler slik som champagne.
------------------------------------------------------------
I Asturias og Euskadi i Spania er sidra en tradisjonell drikk som gjerne blir helt opp i små glass med en armlengdes avstand til flasken. Dette gjør at drikken inneholder mye luft, slik at den en kort stund bobler slik som champagne.
------------------------------------------------------------
- Ciders of the World: A Boozy Geography Lesson
- Everything You Need To Know About Spanish Cider
- Spanish Cider: One of Spain’s Best Kept Secrets
- Art in motion – pouring cider in Asturias
- A Guide to the World’s Funkiest Ciders
- The Culture and Custom of Spanish Cider
- You’ll fall in love with Basque Country’s wild cider traditions
- The Complete Guide to Drinking Cider in Asturias
- How to Drink (and Throw!) Asturian Cider Like a Pro
- Cider Style 101: Sidra—Hard Cider with Spanish Flair
- xxx
|
|
|
KLASSISK SYREFRISK SIDER FRA SPANIA
Kupela - Sagardoa
En syrefrisk spansk sider fra Spania, Baskerland produsert av Kupela. Produsert med epleer. Tradisjonell sider-produksjonsteknikk. Matt, middels dyp strågul farge. Sval og fint sammensatt aroma av modent eple, krydder og sopp, overtoner av blomst. Litt utviklet smak, nyansert og saftig, preg av modent eple, krydder og urter, innslag av eddik. Passer til fisk, lyst kjøtt og svin. Drikkeklar, ikke egnet for lagring. 1,7 gram per liter syre, <3 gram per liter sukker og 6% alkohol. [Vinmonopolet:11976301 - kr. 89,90 (75 cl)]
Dufter av solmodne epler, modne sitroner og noe urter. Fruktig smak med en fin konsentrasjon. God friskhet i ettersmaken. Prøv til retter av svin. Drikkevindu er fra 2020 til 2020. Passer til svin og fugl. [DN: 86 poeng] Litt flat. Digg. Seriously dry local scrumpy cider. Tasty funky farmy cider, Cloudy. Inexpensive grocery store purchase. [Untappd: 3,57 stjerner] |
Trabanco - Poma Aurea Brut Nature
En syrefrisk spansk sider fra Spania produsert av Sidra Trabanco. Produsert med Regona og Raxao epler. Dobbeltfermentert. Første gang i kastanjefat filtrert og lagret i min 90 dager. Granvas metode. Lys, gyllen gul farge. Duft av epler og kamille. Tørr, harmonisk eplesmak. Myk munnfølelse. Passer til aperitiff, fisk og ost. Drikkeklar, ikke egnet for lagring. 3 gram per liter syre og 6,5% alkohol. [Vinmonopolet:12067501 - kr. 166,10 (75 cl)]
Fruity, dry, light smokiness, quality stuff. [Vivino: 3,6 stjerner] |
Fonciello - Sidra Natural
En syrefrisk spansk sider fra Spania, Asturias produsert av Sidra Fonciello (Llaneza Martinez). Produsert med epler. Sidra Natural, laget med kastanjefat. Matt, middels dyp strågul farge. Fokusert aroma preget av modent eple, krydder og urter, innslag av blomst og sopp. Ung, fokusert og saftig smak, preg av eple, urter, krydder og litt sopp, hint av eddik. Passer til lyst kjøtt, fisk og svin. Drikkeklar, ikke egnet for lagring. 3,5 gram per liter syre, <3 gram per liter sukker og 6% alkohol. [Vinmonopolet:10259901 - kr. 75,90 (70 cl)]
Gullgrønn farge. Litt stall og eplekjeller på duft. Fyldig smak med god syre, leskende stil, god tørrhet, sitter godt. En tørr og slank lett sider. Bruksområde er lyst kjøtt og spekeskinke. Sidra Natural, laget med kastanje fat. [Aperitif: 85 poeng] Dufter av bakte epler, moden sitrus og sopp med et hint av eddik. Fruktig og frisk med en høy syre. Smak av epler og sitrus. Litt kort, vandig ettersmak. Drikkevindu er fra 2018 til 2918. Passer til svin og fugl. [DN: 82 poeng] Finally after a long long time a new rendezvous with real Asturian sidra!! I didn’t manage to do the original pour though. Litt lite smak. God på lukt. Frisk og tidig. Slapp eple vin, men slett ikkje dårlig smak. Helt vilt god! Skikkelig sur med en klar ettersmak av fårepølse. Denne vokste på meg. Nesten helt uten kullsyre. Føltes som en vin. Eplevin? Ganske god egentlig, men rart. [Untappd: 3,15 stjerner] |
Trabanco - Sidra de Asturias
En syrefrisk spansk sider fra Spania, Asturias produsert av Sidra Trabanco. Produsert med epler. Produsert på kastanjefat under metode regulert av Asturias Sider Regulatory Council. Matt, middels dyp strågul farge. Sammensatt aroma med fint preg av modent eple, urter og litt krydder. Ung, fokusert og lett syrlig smak, preg av modent eple, sitrus, krydder og urter, hint av eddik. Passer til fisk, lyst kjøtt og skalldyr. Drikkeklar, ikke egnet for lagring. 2,5 gram per liter syre og 6% alkohol. [Vinmonopolet:11959201 - kr. 99,60 (70 cl)]
Gullgrønn farge. Ok epleduft, litt stall. smak med god syre, god fruktighet, fin tørrhet, sitter godt. En god og tørr spansk sider. Produsert på kastanjefat under metode regulert av Asturias Sider Regulatory Council. Bruksområde er lyst kjøtt, spekeskinke. [Aperitif: 87 poeng] Dufter av modne epler og krydder. Fruktig smak med en frisk syre. Tørr, og lett krydret ettersmak. Prøv til lette retter av svin og kylling. Drikkevindu er fra 2020 til 2020. Passer til svin, salat og fugl. [DN: 87 poeng] |
Lervig - Basque Cider
En syrefrisk spansk sider fra Spania produsert av Lervig (i samarbeid med Zapiain). Gyllen gul farge. Syrlige, gress-aktige aromaer. Tørr og balansert smak. Passer til aperitiff, skalldyr og ost. Drikkeklar, ikke egnet for lagring. 6,7 gram per liter syre, 40 gram per liter sukker og 7% alkohol. [Vinmonopolet:12049501 - kr. 182,00 (75 cl)]
Farge: Uklar, lys gyllen gul. Aroma: Herlige funky epletoner over vindruer, fuktig treverk, lær og gress. Smaker: Fruktige toner av både friske grønne epler og overmodne røde epler. Lett funky, noe lær, druer, stikkelsbær, vått tre og lett anelse av sitrus. Halvtørr, fine florale toner og myk karbonering. Frisk og herlig eplearoma og smak med lett funky toner under. Fine balanserte toner. Kan nytes kald, men vil få en mer kompleks og interessant smak ved 10 grader, så anbefaler å la den lunes litt utenfor kjøleskapet før den helles i glassene og serveres. [LasseL] Denne va skikkelige gode, litt lide kullsyra. Mmmm mmmm mmmm hmmmhmmm. Fin på smak, men litt tam og kjedelig. Tror ikke jeg klarer Pride-badge, men lov å prøve. Pride-merket er som ølkassa i russetiden? Veldig usikker karakter. Litt smak av alkohol, men utrolig tørr og frisk eplesider. Helt ekstremt tørr. Omsider en god cider. [Untappd: stjerner] |
KLASSISK FRISK OG FRUKTIG SIDER FRA NORGE
Skarbø - Prinsareple
Klar gylden farge med flyktige bobler. Litt søt duft av friske epler og høy. Frisk smak av eple og sitrus. Halvsøt og sitter lenge med fruktig avslutning og hint av tanniner. Fin balanse mellom syre og sødme. Dette er en virkelig god sider mange vil kunne like, både med og uten mat. [Pål: 4 stjerner]
En syrefrisk nordeuropeisk sider fra Norge, Møre og Romsdal produsert av Skarbø gard. Produsert med Prinsar eple. Håndverksproduksjon med spontangjæring og modning. Gyllen farge. Rik aroma av blomster, honning og sitrus. Frisk eplesmak med hint av valnøtt og urter. Perlande og god lengde. Passer til aperitiff, ost og fisk. Drikkeklar nå, men kan også lagres. 8,8 gram per liter syre, 26,5 gram per liter sukker og 8% alkohol. [Vinmonopolet: 11945401 - kr. 179,10] Farge og duft: Lys, klar. Rabarbra, nyplukket epler, sitrus, grønne bær og mineralsk. Smak: Epler, urter og sitrus. Tørr og floral. Syrlig, rund og fyldig, med lang og god ettersmak. Naturlig smaksprofil. Munnfølelse: Perlende, med fin karbonering. God lengde og munnfølelse. Passer til: Spekeskinke. Vurdering: En flott sider med ren smaksprofil. [Ølakademiet: 86 poeng/terningkast 5] Fantastic! Det var da en mistenkelig god cider! Frå heimbygda. Høg kvalitet. Jøss. Kanskje du skulle ta med en slik til en god venn på Fossum hvis det skulle passe seg slik. Er å få kjøpt på polet i Oslobygda. Åja, daså. Mainstream shit, altså. Nydelig sider. [Untappd: 3,99 stjerner] [Hanen] |
Inderøy - Eplecider
En syrefrisk nordeuropeisk sider fra Norge, Trøndelag produsert av Inderøy Gårdsbryggeri. Produsert med epler. Lys farge. Eple på duft. Smak av eple. Passer til aperitiff, fisk og skalldyr. Drikkeklar nå, men kan også lagres. 5,9 gram per liter syre, 30 gram per liter sukker og 5,9% alkohol. [Vinmonopolet:12039102 - kr. 68,30 (37,5cl)]
Jeg har tydeligvis fulgt litt dårlig med på polslipp i det siste, for denne sto og blomstret i hylla da jeg tok en sving innom siderene på Bankkvartalet her om dagen. Nese: Grønne og gule epler. Tydelig gjærpreg. Smak: Epler i bøttevis. Sprudlende kullsyre og lett funky gjærpreg går over i tørr most av absolutt beste sort. Kommentar: Dette var gode greier. Fortsatt er det litt igjen til munnsnurpende West Country Cyder tørrhet, men friskt og godt var det, og med karakter i tillegg, og så veldig mye mer bør jeg kanskje ikke forlange? [Drikkelig] Tørr, gule epler, litt yeasty - men semi-tørr og god! Kjempegod frisk og fruktig cider. Dry, yet suprisingly full bodied, and quite a bit of flavour. Quite nice. Litt for mye fuselsmak. Skikkelig god. Slankere enn den fra hardanger - mer engelsk stil. Denne var god. Overraskende mye eplesaft i smaken, på en god måte, slett ikke voldsomt søt. Ganske slank og frisk uten å være snerpete. [Untappd:3,42 stjerner] |
Harding - Sprudlande Harding
En syrefrisk nordeuropeisk sider fra Norge, Trøndelag produsert av Harding Sideri. Produsert med Aroma og Discovery eple. Middels dyp gul farge. Sval og kompleks aroma med fint preg av eple og sitrus. Saftig smak og lett perlende. Sammensatt preg av sitrus, eple og urter, hint av bittert. Passer til aperitiff, skalldyr og lyst kjøtt. Drikkeklar nå, men kan også lagres. 6 gram per liter syre, <3 gram per liter sukker og 7,5% alkohol. [Vinmonopolet:12060201 - kr. 175,00 (75cl)]
Stil: Klassisk Norsk Sider. Farge og duft: Lys, klar. Nøytral duft. Smak: Epler, sitrus, appelsin og moden frukt. Hylleblomst og lette kryddertoner. Søtlig preg. Munnfølelse: Lett sprudlende, medium lengde. Passer til: Spicy mat. Vurdering: Sideren kunne med fordel hatt noe bedre balanse. [Ølakademiet: 72 poeng] |
Harding - Stille Harding
En syrefrisk nordeuropeisk sider fra Norge, Trøndelag produsert av Harding Sideri. Produsert med Aroma og Discovery eple. Middels dyp gul farge. Sval og kompleks aroma med preg av eple og sitrus. Saftig smak. Sammensatt preg av sitrus, eple og urter, hint av bittert. Passer til aperitiff, skalldyr og lyst kjøtt. Drikkeklar nå, men kan også lagres. 6 gram per liter syre, <3 gram per liter sukker og 7,5% alkohol. [Vinmonopolet:12060301 - kr. 175,00 (75cl)]
|
SPONTANGJÆRET SYREFRISK SIDER FRA NORGE
Lindheim - Dolgo The Littlest Apple
En spontanfermentert nordeuropeisk sider fra Norge, Vestfold og Telemark produsert av Lindheim ølkompani. Produsert med 100% Dolgo-epler, spontanfermentert. Spontanfermentert, tørr, Dolgo-epler. Ingen tilsetninger eller filtrering. Lys gyllen farge. Aroma med syrlige epler og lett preg av spontangjæring. Syrlig smak av sitrus, grønne druer, strå, lett funk. Passer til aperitiff, skalldyr og lyst kjøtt. Drikkeklar nå, men kan også lagres. 5 gram per liter syre, <3 gram per liter sukker og 7,5% alkohol. [Vinmonopolet:12005501 - kr. 220,00 (75cl)]
Utseende: strågul, litt sedimenter, og bør åpnes forsiktig da den er litt livlig. Aroma: epler, litt fjøs og funk, syrlig. Smak: masse syre og fruktighet. Litt fjøs (ingen fare). Tanker: Alltid en fornøyelse å åpne en flaske fra Lindheim ølkompani kvaliteten er skyhøy og det sitter så å si hver gang! [NoHateJustBeer] Deilig, frisk og veldig syrlig villeplesider. High on the wild yeast front, even basement funk. Will probably age well. Deilig spontanfermenterte små crab apples. Flott cider. Litt for sur for meg! Tror den trenger litt mer tid. Ettersmaken er gjær og noe funk. Kunne godt smakt enda er eple også. Helt fantastisk god! Bra det finnes mye god sider nå som jeg har fått påvist cøliaki. [Untappd: 3,94 stjerner] Bottle, 75cl corked. A well carbonated and quite clear cider of golden color. A few white bubbles gather on top and stays. The aroma is deliciously funky and promises a tart mouthfeel. Cellar, late autumn orchard, grass, barnyard, some leather and wood and an unexpected faint meaty touch in the aroma. Really delicious and complex. The ABV isn't of the highest, and the alcohol isn't really part of the aroma, but in the mouth it can be detected as a little warmth. It's tart, full-bodied and with a rather high level of carbonation, in a nice way. Not much sugary things going on here, but some white sugar flavor without the sweetness is present. Lemony sourness, unripe apple sourness, some wood and leather, lots of apple and apple cores, a touch of grass and some hints of barnyard chimes in. The flavor is of the lasting kind, and the tartness is really cleaning up the palate. This sure has the power to cut through the fat of the fattiest of dishes. A real beauty I will sure try to find more bottles of. [RateBeer: 4,10 stjerner] |
Lindheim - Save The Plum
En spontanfermentert nordeuropeisk sider fra Norge, Vestfold og Telemark produsert av Lindheim ølkompani. Produsert med rå eplemost og plommer. Spontanfermentert, tørr, Aroma- og Dolgo-epler. Lagret 18 md. på gamle eikefat, sekundærfermentert med Mallard-plommer. Lys lilla farge. Aroma med plommer og syrlige epler, mildt funkpreget. Syrlig smak av epler, grønne druer, modne plommer. Passer til aperitiff, dessert og ost. Drikkeklar nå, men kan også lagres. 5 gram per liter syre, <3 gram per liter sukker og 7% alkohol. [Vinmonopolet:12005201 - kr. 210,00 (75cl)]
God, men ikke en av de beste coderne til Lindheim dessverre. Spennende, syrlig, med god plommesmak. Lite eller ingen plommesmak. Kun alkoholsmak. Dårleg parti? [Untappd: 3,96 stjerner] |
Lindheim - Kurranten
En spontanfermentert nordeuropeisk sider fra Norge, Vestfold og Telemark produsert av Lindheim ølkompani. Produsert med rå eplemost og solbær. Spontanfermentert, miks av bordepler og polinæringsepler. Lagret 18 måneder på gamle eikefat, sekundærfermentert med solbær. Rødlig-lilla farge. Aroma med solbær, syrlige epler, lett funk. Sødmefull smak fra solbær blandet med syrlige epler, tørr, lett funk. Passer til aperitiff og lyst kjøtt. Drikkeklar nå, men kan også lagres. 5 gram per liter syre, <3 gram per liter sukker og 7% alkohol. [Vinmonopolet:12005101 - kr. 210,00 (75cl)]
Ikke en kjempe fan av cider, men denne var veldig god. Fantastisk. Verdenspremiære. Bottled 05.20. [Untappd: 3,89 stjerner] |