BEDREINNSIKT
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Skjema for smaksnotater
    • Aromahjul for sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2023
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg

Italia-vinslipp 2017

Slik er analysen gjennomført
Torsdag 7. september var det nyhetslansering i Vinmonopolets syv spesialbutikker. Fokusområde denne gangen var Italia og vi har fokusert på de røde vinene for å finne godbitene i et ellers anonymt slipp.
Analyser av vinslipp blir annonsert på Twitter Follow @bedreInnsikt

DEN BESTE VINEN

Francesco Rinaldi & Figli Barolo Brunate 2013​

Picture
Vinen Francesco Rinaldi & Figli Barolo Le Brunate er produsert av Francesco Rinaldi e Figli (kart) og er en Barolo vin fra Piemonte regionen i Italia.
Rødvin fra Italia, Piemonte, Barolo produsert av Francesco Rinaldi og importert av Garage d'Or. [Vinmonopolet: 7890301 - kr. 495,70 - 24 flasker]

Lys og ungdommelig barolo med flott frukt og innslag av kirsebær, plommer, lær, tjære og et streif av roser på duft. Fyldig, rik og syrlig vin med flott frukt også i munnen, stor konsentrasjon og lengde, markant tanninstruktur og fast, tørr og stram finish. Tradisjonell stil. Prøv om 5-8 år. Utvidet distribusjon. [Vinforum: 5 stjerner]

240 flasker lanseres. Dufter av lær og krydder med hint av søte kirsebær. Faste tanniner på smak med en sødmefull lett moden frukt på smak med en lang og tørr finish. [DN: 92 poeng]

Når jeg stikker nesen ned i dette glasset, tenker jeg: dette er kunst. Av et knippe Barolo som lanseres, var dette min favoritt. Tilbakeholdt frukt, men forførende duft. Har en talkum-aktig tørrhet som er veldig elegant. [Aftenposten: terning 6]

​Francesco Rinaldi e Figli, Brunate 2013 Barolo. Barolo. Cask sample. Tasted blind. Concentrated mid ruby with the beginning of orange tinges. Ripe and beguiling cherry nose with hints of spice. Generous fruit on the palate and with real depth. Fantastic, chewy tannins on a long fruit-driven finish. Youthful and concentrated. Stuff for ageing. When to drink 2020-2040. [Jancis Robinson: 17/20 points 2013 vintage]

DET BESTE KJØPET

Felsina Fontalloro 2013​

Picture
Vinen Felsina Berardenga Fontalloro er produsert av Felsina (kart) fra Toscanaregionen i Italia.

Rødvin fra Italia, Toscana produsert av Fèlsina og importert av Good Beverage AS. Drikkeklar nå, men kan også lagres. [Vinmonopolet: 7806001 - kr. 391,50 - 60 flasker]

100 % sangiovese fra gamle vinstokker. Frisk og ungdom- melig supertoscaner med innslag av kirsebær, lær, tobakk og et streif av fat på duft. Fyldig, kraftig og strukturert vin med flott frukt i munnen, fin syre, stor konsentrasjon og lengde, imponerende munnfølelse og fast og tørr finish. Prøv om 3-4 år. Utvidet distribusjon. [Vinforum: 5 stjerner]

480 flasker lanseres. Dufter av mørke bær, tre og lær. Faste tanniner og en saftig bløt frukt på smak med en nydelig fin balanse. [DN: 92 poeng]

​Akkurat denne klassikeren fra Toscana selger seg selv, vil jeg tro. Og det er det god grunn til. Er virkelig helt dunk-hodet-i-bordet- god. Smaker av tørket frukt, noe sviske og mørke bær. Tett, fyldig med noen florale toner. Lett bitterbitt i finish. Flott struktur. Kanon. [Aftenposten: terning 6]

Fèlsina Fontalloro 2011​

Vinen Felsina Berardenga Fontalloro er produsert av Felsina (kart) fra Toscanaregionen i Italia. Denne vinen er utrolig nok nå tilgjengelig i basisutvalget. Så dersom du ikke får tak i 2013 årgangen så forsøk årgangene 2011 og 2012!

Dyp rød farge. Fokusert og fint nyansert aroma av modne røde og mørke bær, litt lakris, lær over integrert fat. Fint utviklet smak. Konsentrert preg av mørke bær, lakris og lær over integrert fat, fast og lang. Passer til storfe, lam og storvilt. Drikkeklar nå, men kan også lagres. 100% Sangiovese. 18 måneder lagring på eik. Deretter minimum 12 måneder flaskelagring før salg. [Vinmonopolet: 2758401 - kr. 400,00]

Dyp klar rød farge. Åpen og rik duft med integrert eik, mye jordsmonn, god dybde. Stor god fylde smak, flott frukt, lekker og leskende med fin syre, lang deilig ettersmak. Bruksområde er gode kjøttretter med lam, rødt kjøtt. En superlekker elegant og transparent vin som tåler 10 år. Meget godt kjøp. [Aperitif: 93 poeng]

Krydret duft med innslag av nøtter og tørket frukt. Fyldig og strukturert frukt med et sødmefullt preg kombinert med lange tanniner. Ung og fersk, men balansert. [DN: 91 poeng]

​Fèlsina Berardenga, Fontalloro 2011 Chianti Colli Senesi. Darkest ruby with black core. Very ripe, almost over-ripe cherry fruit but just on the right side of the line. Some dried fruits and fruit cake. Has those same dried fruits on the palate but the acidity and the spice and dense tannin structure take you well away from the sweet fruit. Deliciously savoury and dry on the palate. Needs time. When to drink 2017-2027. Price/Stockist £49.99 RRP imported by Liberty Wines. [Jancis Robinson: 18/20 points 2011 vintage]

ANDRE VIRKELIG GODE ITALIENSKE VINER

Elvio Cogno Pre-Phylloxera Barbera d'Alba 201

Picture
Elvio Cogno Pre-Phylloxera Barbera d'Alba er en Barbera d'Alba vin produsert av Azienda Agricola Elvio Cogno (kart) fra Piemonte regionen i Italia.

​[Vinmonopolet: 7786801 - kr. 499,70 - 6 flasker]

Fra gamle upodete vinstokker. Mørk og ungdommelig barbera med innslag av mørke bær, humus, blomster og et streif av krydder og lær på duft. Fyldig, rik og svær vin med sublim frukt i munnen, fin syre, stor konsentrasjon og lengde, pent integrerte 14,5 % alkohol og fast finish. En superb barbera. Utvidet distribusjon. [Vinforum: 5 stjerner]

120 flasker lanseres. Dufter av nøtter og ferske kirsebær. Saftig og dyp frukt på smak med en lett og tørr balansert utgang. nydelig balanse i finish med en spenstig syre. [DN: 92 poeng]

Elvio Cogno, Pre-Phylloxera 2012 Barbera d'Alba. Mid crimson. Smoky (a touch reductive?) dark fruit. Relatively closed on the nose. This has restraint but also oozes class and refinement. You could overlook this because of its restraint but it is really delicious. Juicy, scented, elegant. When to drink 2015-2018. Price £28,00. [Jancis Robinson: 17/20 points 2012 vintage]

​Alfio Mozzi Grisone Riserva 2013

Picture
Alfio Mozzi Grisone Riserva er en Valtellina Superiore Sassella vin produsert av Alfio Mozzi (kart) fra Valtellina dalen til Lombardy regionen i Italia.

​Rødvin fra Italia, Lombardia, Valtellina produsert av Alfio Mozzi og importert av LaMarc Wines. Drikkeklar nå, men kan også lagres. [Vinmonopolet: 7777901 - kr. 430,10 - 18 flasker]

Lys, frisk, tiltalende og typeriktig valtellinavin med sublim frukt og innslag av kirsebær, lær og et streif av krydder og tørkede roseblader på duft. Pent fyldig og lett syrlig vin med delikat frukt i munnen, god lengde og stram og tørr finish. Elegant stil. [Vinforum: 5 stjerner]

180 flasker lanseres. Dufter av kirsebær og bergamot. Lett og delikat moden frukt på smak med en tørr og fast finish. [DN: 89 poeng]

Ahh, kjenn på dette her. For en kraft i en liten ballerinakropp. Så mettet med smak av moreller og kjølende urter. I svelget kjenner du et vennlig, lite bitterbitt med et langt etterslep av smak. [Aftenposten: terning 6]

​Alessandro e Gian Natale Fantino Vino Rosso Laboro Disobedient 2012

Picture
Vinen Alessandro e Gian Natale Fantino Laboro Disubbidiente per Terra Madre Rosso er produsert av Alessandro e Gian Natale Fantino (kart) og er en Barolovin fra Piemonte regionen i Italia.

​Rødvin fra Italia, Piemonte, Barolo produsert av Alessandro e Gian Natale Fanti og importert av Garage d'Or. [Vinmonopolet: 7787001 - kr. 510,70 - 36 flasker]

I prinsippet en barolo riserva fra Bussia med fire år på fat. Lys, frisk og tiltalende nebbiolo med innslag av kirsebær, lær, blomster og et streif av tjære på duft. Fyldig, syrlig og rik vin med flott frukt i munnen, stor lengde og stram og tørr finish. Prøv om 5-8 år. Utvidet distribusjon. [Vinforum: 5 stjerner]

360 flasker lanseres. Floral duft med hint av jordbær. Bløt og lett moden delikat frukt med balanserte og lange tanniner. [DN: 91 poeng]

Vinen er tappet to år tidligere enn produsentens Barolo riserva, og det Kler den godt, synes jeg. Saftig rødvin fra Piemonte som er proppet med smak av bær og lakris. Parfymert og deilig duft. [Aftenposten: terning 6]

Kilder

I analysen vår vil vi benytte anmeldelser fra de følgende testene av vin:
  • Vinforum - Spesialslippet i september
  • Aftenposten - Ti tips til deg som elsker italiensk vin
  • DN - Lite å stå i kø for
  • Geir Salvesen - Italia for fulle mugger
  • Aperitif - Dette er basishyllas største vinskatt
  • Jancis Robinson
  • Wine-Searcher
  • CellarTracker!
  • Vivino

​I tillegg har vi lastet ned informasjon om vinene fra Vinmonopolet:
  • Vinmonopolet - Nye varer i spesialbutikkene 7. september
  • Vinmonopolet - Lanseringsliste spesialbutikk september 2017 - Italia
bedreInnsikt Copyright © 2023
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Skjema for smaksnotater
    • Aromahjul for sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2023
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg