Året starter med at hjorten kom seg inn i eplehagen og spiste både barken til de gamle epletrærne og gnafset i seg mye av de nyplantede trærne.
Ciderkurs hos Balholm
Ciderhuset inviterte til et spennende og nyttig tre dagers sertifiseringskurs for å utvikle kompetansen om sider og fruktvin. Gjennom et samarbeid med Beer & Cider Academy i England klarte de å få «The Ciderologist» Gabe Cook fra London til Balestrand for å lære oss alle mer om sider. Kurset var ikke først og fremst et praktisk kurs om å lage sider, men om hvordan vi smaker på sider, om eplesortene, gjærtypene, framstillingsteknikkene, kategoriene og hvilken mat som passer til de ulike sidrene. Målet er at dette kurset vil bli starten på et kunnskapsnettverk - Sogn Ciderakademi - som Ciderhuset ønsker å etablere sammen med andre interessenter. Sogn Ciderakademi kan bli samlingsplassen for potensielle sider produsenter og kan hjelpe fram flere etableringer av sider fra Sogn. Det vil være en kunnskapsbasert møteplass først og fremst i Sogn, men også for interesserte elles i landet [9 april].
Forsterking av hjortegjerdet
Steinar på hovedgården kom borti bardunen som støttet stolpen til fortøyningsvaieren under gravearbeid på kaien sin. Sigri sendte en melding om at både masten og vaieren er nede og at vi derfor må belage oss på å bruke bøye med moring for å fortøye båtene fremover, slik de gjør ellers på stranda. Pål og Terje handler inn en fortøyningsbøye, 100 meter med tau og 2 ankerringer på 25 kg hver. Bøyen ble lagt utenfor marbakke nede ved stranden og så ut til å fungere rimelig bra. Spørsmålet er hvordan den vil oppføre seg i ruskevær. Hjorten har brutt seg inn i eplehagen. Den har fulgt stien fra hytten og ned til den provisoriske porten i hjortegjerdet. Dette er opprinnelig et hjortetråkk, så hjorten har nok gått rett på porten. Siden det var det svakeste punktet i gjerdet hadde den nok ikke store problemer å bryte seg inn. Det var ikke mange spor etter hjort så dette var not et enkelt dyr. Inne i eplehagen har hjorten spist litt av barken på et par av de gamle epletrærne og gnafset i seg 6-8 av de nye epletrærne, helt ned til stammebeskyttelsen mot smågnagere. Det ser ut som om trærne har klart seg selv om mesteparten av stammen er borte. Vi valgte å sette opp en dobbel netting ved åpningen i gjerde i tillegg til å sette opp en støtte på hver staur. Tanken er å feste en ståltråd på utsiden slik at ikke hjorten kommer seg inntil for å bøye ned gjerdet. Mens vi lette etter stammene som skulle brukes som støtter fikk vi også ryddet bort litt av greinene som lå på marken etter trefellingen i fjor [12 mai].
Rydding i eplehagen
Sommeren er tidlig i gang på Eikjo i år. Gress og markblomster har omtrent dekket stammer og greiner fra trefellingen i fjor høst. Første oppgave var å få fjernet alt fra marken. Greiner ble kasten ned på stranden for senere strandbål mens tømmer ble sagd opp i passe lengder og stablet foran løen. Til dette fungerte den nye hjemmelagde trillebåren fint. Da dette var gjort klippet Pål hele plenen med kantklipper. Haugen med greiner etter kvistingen av de felte trærne begynner å hope seg opp på stranden. Terje tente opp et bål på stranden hvor vi fikk brent opp en del men det er ennå mye som gjenstår [30 mai].
Hardanger Musikkfest
Hilde og Pål dro til Ullensvang i pinsen for å oppleve Hardanger Musikkfest. Årets tema for festivalen var «vandring» med en lett blanding av klassisk kammermusikk, folkemusikk og eplesider. Vårt første stopp var Ekspedisjonen hvor Fredrik Opedal presenterte skjenkestuens egen sider med Discovery eple og ølgjær, en meget vellykket kombinasjon! Videre gikk sidervandringen innom Ullensvang kirke hvor forsøksstasjonen til NIBIO forsker på fruktdyrking. Her møtte vi Olav fra Helleland gård som presenterte sin Heldre Sider. Siste stopp på vandringen var Alvavoll gård hvor Harald serverte sin sprudlende sider sammen med litt spekemat før vi gikk inn i Munkekjelleren hans hvor Thormod Rønning Kvam spilte Grieg på klaver til servering av mugger med honningsider. Senere på kvelden var vi på bygdefest med Ytre Suløen jass-ensemble og Tricia Bouttè. Neste morgen kjørte vi opp igjen til Alvavoll gården for å oppleve lydkunstinstallasjon til Maia Urstad i produksjonslokala. Inspirert av den lokale siderhistorien har hun laget «Sidersoger» med 7 ståltanker i varierende størrelse, resonnerende overflatehøyttalere, flerkanals avspillingsteknologi. Vi avsluttet besøket vårt i Ullensvang med sidersmaking, musikk og refleksjoner i form av «Sans for sider». Her ble fire korte musikkstykker kombinerer med ulike sidere og biter av norskproduserte ost [8 juni].
Sidersmaking med Firstpoint
Amesto ansatte i Bergen inviteres til sidersmaking hvor Benedikte disket opp med oster, spekemat og hjemmelagde ostesigarer. Pål hadde kjøpt inn ulike stiler av sidere for å vise mangfoldet siderverden har å by på. Hver sider ble iherdig vurdert ut i fra utseende, lukt og smak, hvor alle til slutt fikk gi sin vurdering av sideren. Underveis fortalte Pål litt om hva sider egentlig er, hvordan man lager ekte sider, hvor i verden sider produsere og om de ulike stilene av sider som finnes. Den største utfordringen var åpning av flaskene med vinkork uten opptrekker. Skruer, lommekniv, saks og skosåler måtte til, etterfulgt av filtrering gjennom kaffefilter for flaskene som knuste. Vi avsluttet kvelden med en Sidra Natural nede på kaien, som alle fikk prøve å helle i glasset på tradisjonell spansk vis [14 juni].
Sidersamling i Sogn
Åge inviterer til sidersamling på Ciderhuset hos Balholm i Balestrand. Etter en introduksjonsrunde presenterte han historien om frukt og bær i Sogn som viser seg å ha tradisjoner for epledyrking og siderproduksjon lenge før munkene inntok Lofthus. Vi gikk så over til å diskutere hvilke eplesorter og eventuelle bær som gir ulike sidere, valg av gjærtyper og ulike produksjonsmetoder. Alle hadde med seg smaksprøver av sine respektive sidere som vi evaluerte sammen under lunsjen. Åge delte sine tanker og kom med konstruktive forslag til forbedringer til den enkelte. Konklusjonen var at alle sidrene, med små justeringer, er klar for markedet. Avslutningsvis tok vi en tur ned på produksjonslokalene til Balholm for å diskutere utstyr for pressing og produksjon av sider. Deltagerne var; Åge Eithungjerde, Gard Eitungjerde Høyvik og Tuba Ardic fra Balholm, Inga Henjum Halsnes og Torgeir Opeland Røthe fra Henjatunet på Hermansverk, Pål Hellesnes og Heine Urnes med Eikjo Sider fra Luster, Fredrik Hestetun fra Haugsfrukt i Lærdal, Njål Kaardal Golf fra Lærdal og Stig Johnny Buvik fra Norane Fruktgard på Slinde. Endre Kleiveland fra Nesagarden ved Ølmheim kyrkje skulle gjerne vært med men måtte prioritere plukking av plommer. Svein Jarle Slinde fra Ylvisåker i Fardal meldte også sin interesse, men hadde heller ikke anledning til å delta. [17 august].
Rydding på Eikjo
Pål reiser inn på Eikjo for å se på hvordan det går med de nye trærne og for å rydde videre i hagen langs stranden. Morelltrærne har fremdeles bladlus som hemmer vekst. Neste år må vi nok følge bedre på disse og foreta hyppig behandling. De nyplantede epletrærne ser ut til å klare seg bra. De har ikke vokst så mye som sikkert skyldes at vi ikke har vannet dem eller klippet gresset. Vi velger å se det an og fokusere på forsterkning av hjortegjerde. De gamle epletrærne har mye mer frukt enn normalt. Det blir spennende å se om alle eplene blir skikkelig modne siden de henger tett og blir mindre eksponert for sollys. Da den resterende delen av krattet bak løen ble fjernet dukket det opp et ukjent epletre. Utrolig nok bar det frukter men klarer ikke å holde seg oppe uten hjelp fra nabotreet. Det ble også tid til felle en god del av de gamle døde epletrærne og dra opp noen av røttene. Det er blitt mye åpnere i hagen. Vi kan se inn til Kroken fra det store treet bak hytten og vi ser nå mye bedre terrenget vi har å jobbe med. [23 august]
Bergen Matfestival
På Bergen Matfestival begeistret lokalmatprodusenter, siderprodusenter og kokker med de aller beste mat og drikkeopplevelser Vestlandet har å by på. I år var 13 siderprodusenter fra hele Norge samlet i siderteltet for å lanserer Norsk Siderfestival; Aga Sideri, Alde Sider, Ciderhuset Balholm, Egge Gård, Gardsbrenneriet, Hardanger Saft- og Siderfabrikk, Hardangergutane, Heldre Sider - Helleland Gard, Lindheim Ølkompani, Store Naa Siderkompani, Spildegarden, Ulvik Frukt- & Cideri, Åkre Gård - Edel Sider. [1 september]
Høsting av epler på Eikjo
Heine og Pål drar inn til Ytre Eikjo for å rydde videre opp i marken og plukke årets avling. Etter en lang økt med felling av trær og fjerning av kratt ser vi for første gang konturene av den gamle eplehagen. Været var ikke på vår side denne gangen med storm og mye regn. Heldigvis fikk vi litt opplett under innhøsting av eplene, og de var det rikelig av. Vi plukket 20 IFO kasser som rommer rundt 18 kg hver, og enda henger minst halvparten av eplene på treerne. Det var litt av en jobb å bære alle kassene ned til bryggen og laste dem opp i båten. Da vi kom frem til bilen viste det seg at det kun var plass til 13 kasser. Resten måtte vi ta over i bæreposer og stue rundt omkring. Til slutt fikk vi plass til alt og kunne kjøre til Bergen fullastet med 360 kilo epler. [14 september]
Pressing av epler
Vi presser alle eplene hjemme i Seljesvingen med kvern og presse kjøpt på Felleskjøpet. Tidligere år har dette utstyret fungert fint men med alle eplene som vi plukket i år tok det fryktelig lang tid. Det ble mange sene kvelder. Neste år står elektrisk kvern og hydropress høyt på ønskelisten. Mengden av restene fra eplepressingen ble også et problem. Det er begrenset hvor mye vi får dumpet i bakhagen. Med tilgang til rent vann kunne vi ha presset eplene inne på Ytre Eikjo og spredt restene utover eplehagen. Til sammen presset vi 500 kilo epler som ga oss 130 liter eplemost fordelt på 7 gjæringskar, 5 med Sommerred og 2 med Gravenstein. [17 september]
Setting av sider
I år vi presset en god del mer sider enn tidligere. 130 liter mot 20 liter i fjor. Vi benytte sjansen til å gjære eplesortene (Summerred og Gravenstein) i egne gjæringskar og eksperimentere med ulike typer gjær, slik at vi kunne teste ut alternativ gjær og foreta en blending før tapping på flaske. Den ferske gjæren helte vi direkte i gjæringskaret mens tørrgjæren ble hydrert i 30 minutter. Komfyren passet på tiden. Vi har god erfaring med 20 liters Royal Bubbler glassballong i glass så vi kjøpte inn den siste de hadde inne hos Vestbrygg. Sideren som ble satt i denne viste ingen bevegelse i vannlåsen selv om det var tydelig aktivitet inne i ballongen. Det viste seg at lokket ikke er tett. Vi mistenker her at den nye varianten av o-ring som de nå benytter ikke er like god som den gamle. For å fermentere den resterende sideren kjøpte vi inn 4 stykker Fermonster Carboy plastballong på 23 liter. Fremover vil vi planlegge setting av sider bedre da det i år var en utfordring med at både utstyr til gjæringskar og gjærtyper var utsolgt hos Vestbrygg. Hvert gjæringskar ble merket med eplesort, gjærtype og dato for setting av sideren. [19 september]
Gjæren vi brukte i årets sider
E491 - Fermentis Safcider
En sidergjær hentet fra Champagne-regionen. Kan brukes til alle typer cider, selv under vanskelige gjæringsforhold. Fungerer i et bredt temperaturområde. Veldig god assimilering av fruktose. Svært flokkulerende. |
Flokkulering: Høg
Gjæringstemperatur: 18-24 Alkoholtoleranse: Høg |
EC1118 - Lalvin Champagne
The EC-1118 strain was isolated, studied and selected from Champagne fermentations. Due to its competitive factor and ability to ferment equally well over a wide temperature range, the EC-1118 is one of the most widely used yeasts in the world. |
Flokkulering: Høg
Gjæringstemperatur: 10-30 Alkoholtoleranse: Høg |
WLP715 - White Labs Champagne Yeast
Klassisk gjær brukt til produksjon av champagne, cider, tørr mjød, tørr vin. Kan også brukast til utgjæring av barley wine / sterkøl. Nøytral karakter. |
Utgjæring: >75%
Flokkulering: Medium Gjæringstemperatur: 21-24 Alkoholtoleranse: Høg |
WLP775 - English Cider
Klassisk cidergjær. Gjærer ut tørt men beheld smaken frå eple. Vil produsere noko svovel under gjæringa, men vil forsvinne iløpet av dei fyrste vekene av modning. Kan også nyttast til vin og øl med høg gravity. |
Utgjæring: >80%
Flokkulering: Medium Gjæringstemperatur: 20-24 Alkoholtoleranse: Medium |
Gjæren vi ble anbefalt men ikke brukte
Vi kjøpte inn en ny blå Tilt for å kunne følge med på gjæringsprosessen i flere kar samtidig. Sensorene ble lagt ned i de to første batchene og konfigurert opp på den gamle iPhone telefonen som nå er øremerket for monitorering av sider. Da vi skulle sette dette opp i nettløsningen Beer Monitor som tar vare på alle sensormålingene og tegner dette ut som en fin graf støtte vi imidlertid borti et problem. Dersom man bruker mer enn én Tilt så tar de $3,99 i måneden for at du bruker denne løsningen. Siden målet vårt er samle alle senormålinger inn i vår eget analyse så vil vi i fremtiden lage vår egen løsning basert på Raspberry Pi. Inntil videre vil vi kunne følge med temperaturmålinger og SG-målinger direkte på iPhone i sanntid men får kun historikken på den første matchen med gul Tilt. Merk at den gule SG-verdien måles feil i begynnelsen. I fremtiden må vi nok være mer nøye med kalibrering av sensorene før de legges oppi gjæringskaret.
Plukker de siste eplene
Selv om vi allerede hadde plukket 20 kasser med epler var fremdeles mesteparten av eplene på trærne. Pål drar inn på Eikjo for en ny runde med epleplukking. Luster viste seg fra sin beste side i det strålende solskinnet. På fjorden kokte det av brisling som tiltrakk både niser, måker og ørn. Da Terje skulle hentes i Solvorn var det marked. Folk hadde kledd seg ut i gamle klær. Det var lappebaking, kunstutstilling, snekring, pokerspill og utallige boder med alt fra eplesaft til antikviteter. En fin opplevelse i det flotte været. Det var fin kvalitet på Gravenstein eplene i år. Treet helt nede på stranden fylte hele 3 kasser. Det var trist å etterlate epler hengende på trærne, men i år var det rett og slett for mange epler for oss å håndtere. Innimellom epleplukkingen ble det også tid til å dra opp litt røtter. [21 september]
Siderfestival i Øystese
Siderfestivalen i Øystese er ikke av de største men en av de triveligste. Den tilbyr et lokalmatmarknad med skjenkeområde, sidersmaking, kåring av årets sider og kurs i siderlegging på Spildegarden. Her har du rikelige muligheter for å øke kompetansen på sider, smake deg fram til din egen favoritt og slå av en god prat med produsenten.
Siderprodusentene som deltok på festivalen var Geir Henning Spilde fra Spildegarden, Asbjørn Børsheim fra Ulvik Frukt & Cideri, Eirik Nå Aga fra Store Naa Siderkompani, Sjur Jaastad fra Hardanger Cideri og Jan Ove Nes fra Grimo i Sørfjorden. Alle som lager sider, profesjonelle og amatører, gamle travere og nybegynnere, inviteres til å senda inn prøver til siderkonkurransen. Prøvene blir delt inn i klasser for amatører og for de som driver kommersiell siderproduksjon (har produksjonsløyve). Det blir så delt i en klasse for typisk norsk sider og en klasse for andre siderprodukter. Dommerpanelet med siderguru Eivind Vangdal i spissen bestod ellers av kjendiskokken Hanne Frosta, Marianne Hotle fra NIBIO på Lofthus, Kjetil Widding fra Utne hotel og Thomas Digervold fra "Fest i kjeften". Åsmund Kristiansen ble premiert for sin eldkvede sider. Dommerne mente at eldkveden parfymerte sideren utrolig bra. Her er det eplesaft med flere forskjellige eplesorter og så er det 10% eldkvede. Det er nok ildkveden som gjør den store susen her og bidrar til at den skiller seg ut fra de andre vil. Olav Fjerdingen vant med sin bringebær sider. Han har brukt bringebær fra Børve og tilsatt bitte litt lime. Juryen ble overrasket som tenkte litt humle. De synes også flasken hadde en fin etikett. Olav stiller ikke i proff klassen neste år, «vi glade amatører har det bra!». Geir Henning Spilde synes det var kjekt å slå til på hjemmebane. Dette med bringebær i eplemosten har Spilde fått heder og ære for tidligere, så de hadde stor tro på bringebær i sider også, selv om det ikke akkurat er innenfor Hardanger sider begrepet. Men det er lov å ha litt utstrekking av konseptene. Fredrik Opedal fra Ekspedisjonen synes det var veldig kjekt at de blir lagt merke til. Sideren «Skrikjo» er laget på ren Discovery som er en eplesort som gir en veldig god fruktlukt. Dette har han prøvd å gjenskape i smaken også, slik at smaken står i forhold til lukten. Han synes ofte at man nesten blir lurt når du får en veldig god fruktsmak når du lukter men så smaker du og så detter smaken litt vekk. Det synes som om han har lykkes med dette. Hemmeligheten ligger i gjærbruken, sukring og temperatur samt mye både kjærleik og omsorg. Dette er første sesong med kommersiell siderproduksjon for Sjuragarden. Dommerne karakteriserer Aromasideren deres som lett og delikat og frisk samtidig som den har god karakter og sitter i slutten. Jarand nevner planlegging, oppfølging og renhold som viktige faktorer for en god sider. Han synes det var veldig gledelig med prisen og skal definitivt fortsette med dette. Thomas styrte smaksteltet hvor han blandt annet holdt smaksseanser sammen med Agurtxane Concellon fra Fjåk hvor de kombinerer sjokolade og sider. Produsentene kom da innom og presenterte sideren sin for deltagerne. Sideren «57/2» fra Store Naa Siderkompani er en halvtørr sider på Aroma, Discovery og Summerred. Eirik Naa Aga beskriver denne første sideren sin som en typisk sider fra Hardanger. Litt bittert, litt restsukker og litt perlende. Jan Ove Nes fra Grimo i Sørfjorden er en helt ny produsent. Sideren hans «Harding» ble lansert på festivalen. Sideren er laget av økologiske eple - en blanding av Aroma og Discovery. Han har siden tidlig på 2000-tallet drevet en fruktgård og har hele tiden laget sider hjemme i kjelleren. For en 8-10 år siden fikk han en steikande god sider. Han tok vare på bunngrumset på denne sideren og brukte den om igjen år etter år. Slik formerte han opp denne gjærblandingen som nå brukes i «Harding» sideren. Gjæren trives på lave temperaturer som gjør det mulig å gjære sideren på lav temperatur over lang tid for å bevare mest mulig smak og aroma. Resultatet er en halvtørr eplesider - naturlig perlende, håndlaget og upasteurisert. Asbjørn fra Ulvik har drevet med siderproduksjon de siste 15 årene og er i dag den største norske produsenten med 80% av salget på Vinmonopolet. Hylleblomstsider begynte han med for noen år siden etter en studietur til Kent. Utgangspunktet er en ferdiglaget tørr sider fra året før på 7,5% med kun Gravensten epler. Sluttproduktet inneholder 90% av denne sidere hvor det om våren blandes inn hylleblomst og annet (var det litt lime og sukker, husker ikke helt). Vi tok med oss Eikjo Sider for å høre hva folk synes. Eivind synest det var et rent og fint produkt men at den nok ikke ville nå særlig langt i siderkonkurransen da den ikke er en tradisjonell Hardangersider. Thomas likte sideren veldig godt og synes det var bra vi ikke brukte en Champagnegjær som mange av de andre produsentene. Geir Henning likte også sideren. Han synes ikke det er viktig å følge sidernormen og ville ha fortsatt med å ha den som en petnat. [5 oktober] |
Vinnerne i siderkonkurransenTradisjonell sider (profesjonelle):
|
Sikring av eplehage for vinteren
Siste helgen i høstferien drar Pål inn på Eikjo for å klargjøre til vinteren. De nye epletrærne fikk på seg smågnager beskyttelsen igjen. Høyden på hvert tre ble målt og møysommelig loggført på gule lapper som en status på årets vekst. Portalen i hjortegjerde forsegles og en vaier trekkes på utsiden av gjerde slik at ikke hjorten kommer helt inntil. Et viltkamera ble satt opp for å se om disse tiltakene er tilstrekkelig og for å avsløre hvordan hjorten eventuelt kommer seg inn. Sent på kvelden var det umiskjennelige lyder av hjort like utenfor hytten. Neste morgen kunne man tydelig følge sporene ned til den gamle løen hvor hjorten hadde spist av de friske gresset. Det ble en lang dag med opprydding av de siste greinene fra marken, plukking av de epler og bæring av sekker med ved ned til båten. På veien hjem til Bergen var det ny rekord med hele 6 stengte strekninger med kolonnekjøring. [12 oktober]
Eplehage rapport 2019
I år kom hjorten seg over hjortegjerdet ved porten. Dette gikk hardt ut over 5 av de 13 nye epletrærne, mens morelltrærne fikk stå i fred. Vi klippet marken i mai men valgte så å la gresset gro for å bevare markblomstene. Det virker som om de gamle trærne klarer seg fint i det lange gresset så vi tar sjansen på at det også vil gå bra med de nye trærne. Morelltrærne og de 2 Brandley Seedling trærne ble angrepet av bladlus som tydelig har hemmet veksten.
Det er bare noen trær som har merkelapper. De resterende må vi tenke oss frem til på bakgrunn av bestillingen vi sendte til Åberg planteskole. Disse har vi merket med et spørsmålstegn. |
Eplesortene vi plantet
|
1-1 Bramley Seedling
85cm og veldig tufs. Ble spist av hjort og kraftig angrepet av bladlus. |
1-2 James Grieve
92cm med 2 toppgrener. Ble spist av hjort og lett angrepet av bladlus. |
1-3 James Grieve
106cm med 3 toppgrener. Ble spist av hjort. |
2-1 Discovery?
118cm med original-stamme intakt og 2 små toppgrener. |
2-2 Discovery?
128cm med original-stamme intakt, 3 topp-grener og 4 sidegrener. |
2-3 Discovery?
122cm med original-stamme intakt, 1 topp-gren og 11 sidegrener. |
2-4 Discovery?
119cm med hel stamme, 1 toppgren og 6 sidegrener. |
3-1 Åkerø
82cm med 2 toppgrener. Ble spist av hjort. |
3-2 Åkerø
88cm med 2 toppgrener. Ble spist av hjort. |
3-3 Rød Gravenstein?
131cm med hel stamme, 1 toppgren og 5 sidegrener. Ble noe spist av hjort. |
3-4 Rød Gravenstein
126cm med hel stamme, 1 toppgren og 3 sidegrener. Ble spist av hjort. |
4-1 Fuhr
110cm med 3 toppgrener og 1 sidegren. Ble noe spist av hjort. |
5-1 Fuhr
80cm med ingen toppgren og 5 små sidegrener. Ble spist av hjort. |
6-1 Merton Glory kirsebær
154cm ble angrepet av bladlus. |
6-2 Van kirsebær
178cm ble angrepet av bladlus. |
Sidersamling på Henjatunet
Sogn Ciderlaug møtes til sidersamling på Henjatunet. Etter lang ventetid og kolonnekjøring over Vikafjell var det godt å bli tatt imot i eldhuset på gården, hvor Inga fortalte litt om Henjatunet og hvordan de lager sideren sin. I restauranten ble det vartet opp med tradisjonell førjulsmiddag og egenprodusert eplemost. Deretter hadde vi en smaksøkt med årets produksjon fra Henjatunet og Haugsfrukt, hvor hver sider ble grundig vurdert. Vi diskuterte også hvordan vi best kan utveksle kunnskap om siderproduksjon og mulighetene for en beskyttet geografisk betegnelse for sider/fruktvin fra Sogn. Det ble en lang og mørk tur hjem til Bergen, om Lærdal, da Vikafjellet var stengt. De som var med; Inga Henjum Halsnes og Torgeir Opeland Røthe fra Henjatunet på Hermansverk, Åge Eithungjerde, Gard Eitungjerde Høyvik og Jesse Brat fra Balholm, Pål Hellesnes fra Eikjo i Luster, Fredrik Hestetun fra Haugsfrukt i Lærdal, Endre Kleiveland fra Nesagarden og Svein Jarle Slinde fra Ylvisåker i Fardal. [8 desember]