BEDREINNSIKT
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Skjema for smaksnotater
    • Aromahjul for sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2023
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg

Eikjo Sider 2017

I år ble vi er enige med Oddvar Bakken om å overta den såkalla "Eirik-linja" inne på Ytre Eikjo. Hos kartverket heter denne parsellen "Solberg" og var en del av landbrukseiendommen xxx med hovedgården på Ones like ved Urnes stavkirke. På Solberg har det tradisjonelt vært dyrket epler, pærer og bringebær. Frukthagen hadde ikke vært stelt på 23 år og fremstod som en kirkegård av døde epletrær. Ytre Eikjo er en veiløs fjordgår hvor får være i fred og trives godt. Etter at hjortegjære ble tatt ned i 1976 var det fritt frem for hjorten på eiendommen.

​OM GRUNNEIENDOMMEN SOLBERG

​Vi vil her formidle vår visjon for Solberg eiendommen med tanke på dyrking av epler og produksjon av eplemost og eplesider. Vi vil også gi en status på hva vi har gjort så langt og hva vi planlegger å gjennomføre i løpet av 2018. Til slutt vil vi fortelle hvordan vi skal etablere en lønnsom virksomhet og realisere drømmen vår om å sette Luster på sider-kartet.

Solberg eiendommen ligger som den ytterste parsellen på Ytre Eikjo, inn mot Solvorn. Den har berg som naturlig grense mot vest og mot nord, mens den mot øst grenser inn mot fritidseiendommen til Berit Urnes. En langgrunn steinstrand strekker seg et godt stykke ut i fjorden før det brått blir dypere.
Picture
Picture
Picture
​De aller fleste epletrærne er tatt av hjorten etter at Øyvind Kvalen i 1995 sluttet å drifte Solberg parsellen og tok ned hjortegjære. Det gjenstår imidlertid et par trær på eiendommen som har overlevd. Disse får overhode ingen stell og må betraktes som frittvoksende epletrær.
Picture
Picture
Picture
Med tillatelse fra nåværende eier Oddvar Bakken har vi høstet disse eplene og laget en prøveproduksjon av eplemost og eplesider. Her sliter Heine litt med å plukke de høythengende eplene. ​Et av de gjenstående epletrærne vokser helt nede ved stranden. Det er en unik opplevelse å plukke disse eplene, spesielt i strålende solskinn. Dette er noe av de fineste stundene vi har som familie.

VISJON

Folk skal foretrekke vår eplesider fremfor den franske champagnen som står på bordet
Hilde og Pål
Picture
Picture
​Solberg parsellen ligger fint til nede ved fjorden og nyter godt av refleksjon av sollyset fra vannet. Parsellen har ikke vært drevet siden 1995 og bortsett fra det lille jordstykke som vises på bilde fremstår eiendommen som fullstendig overgrodd. Det er litt vanskelig å se ut fra bilde, men her er terrenget rimelig bratt.

FØRSTE FLASKE MED EGEN EPLEMOST

​Vi produserte vår aller første flaske most med egne epler fra Sogn. Fruktmoser og saftpresse ble kjøpt inn på Felleskjøpet. Eplejuicen ble høytidelig servert til søndagsmiddagen.
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture

ARTIKKEL I TEKNISK UKEBLAD

​I forbindelse med den årlige analyse av Juleøl skrev Odd Richard Valmot en artikkel i Teknisk Ukeblad hvor han også nevner Ytre Eikjo.

​Den våte drømmen
​Selv om Hellesnes til daglig sitter foran en skjerm, har han en drøm og å bli vinbonde i Frankrike.

– Det blir jo selvfølgelig ikke noe av, så jeg har nøyd meg med å være hobbyvinbonde på den gamle veiløse familiegården i Luster hvor epletrærne gror helt ned i vannkanten. Plassen har et perfekt «terroir», som franskmenn ville si, og som betyr at her er det de beste forutsetningene fra naturens side til å produsere epler av høy kvalitet, sier han.

Så har man ikke druer, tager man epler, men de skal bli til noe som ligner champagne. Intet mindre. Eplesideren skal behandles på samme måten som franskmennene gjør med sine edle dråper.

Til sommeren kan korkene sprette i taket i Bergen. Vi tipper han gleder seg mer til det enn til jul.
Picture
​Egen "vingård": På familiegården i Luster vokser det ikke druer, men epler. Der finner Hellesnes både sjelefred og råstoff.
Picture
​Egen musserende: TIl sommeren skal Hellesnes, som er mer entusiast på vin enn på øl, så og si smake sin egen medisin.
bedreInnsikt Copyright © 2023
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Skjema for smaksnotater
    • Aromahjul for sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2023
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg