I år ble vi er enige med Oddvar Bakken om å overta den såkalla "Eirik-linja" inne på Ytre Eikjo. Hos kartverket heter denne parsellen "Solberg" og var en del av landbrukseiendommen xxx med hovedgården på Ones like ved Urnes stavkirke. På Solberg har det tradisjonelt vært dyrket epler, pærer og bringebær. Frukthagen hadde ikke vært stelt på 23 år og fremstod som en kirkegård av døde epletrær. Ytre Eikjo er en veiløs fjordgår hvor får være i fred og trives godt. Etter at hjortegjære ble tatt ned i 1976 var det fritt frem for hjorten på eiendommen.
OM GRUNNEIENDOMMEN SOLBERG
Vi vil her formidle vår visjon for Solberg eiendommen med tanke på dyrking av epler og produksjon av eplemost og eplesider. Vi vil også gi en status på hva vi har gjort så langt og hva vi planlegger å gjennomføre i løpet av 2018. Til slutt vil vi fortelle hvordan vi skal etablere en lønnsom virksomhet og realisere drømmen vår om å sette Luster på sider-kartet.
Solberg eiendommen ligger som den ytterste parsellen på Ytre Eikjo, inn mot Solvorn. Den har berg som naturlig grense mot vest og mot nord, mens den mot øst grenser inn mot fritidseiendommen til Berit Urnes. En langgrunn steinstrand strekker seg et godt stykke ut i fjorden før det brått blir dypere.
Solberg eiendommen ligger som den ytterste parsellen på Ytre Eikjo, inn mot Solvorn. Den har berg som naturlig grense mot vest og mot nord, mens den mot øst grenser inn mot fritidseiendommen til Berit Urnes. En langgrunn steinstrand strekker seg et godt stykke ut i fjorden før det brått blir dypere.
De aller fleste epletrærne er tatt av hjorten etter at Øyvind Kvalen i 1995 sluttet å drifte Solberg parsellen og tok ned hjortegjære. Det gjenstår imidlertid et par trær på eiendommen som har overlevd. Disse får overhode ingen stell og må betraktes som frittvoksende epletrær.
Med tillatelse fra nåværende eier Oddvar Bakken har vi høstet disse eplene og laget en prøveproduksjon av eplemost og eplesider. Her sliter Heine litt med å plukke de høythengende eplene. Et av de gjenstående epletrærne vokser helt nede ved stranden. Det er en unik opplevelse å plukke disse eplene, spesielt i strålende solskinn. Dette er noe av de fineste stundene vi har som familie.
VISJONFolk skal foretrekke vår eplesider fremfor den franske champagnen som står på bordet Hilde og Pål |
Solberg parsellen ligger fint til nede ved fjorden og nyter godt av refleksjon av sollyset fra vannet. Parsellen har ikke vært drevet siden 1995 og bortsett fra det lille jordstykke som vises på bilde fremstår eiendommen som fullstendig overgrodd. Det er litt vanskelig å se ut fra bilde, men her er terrenget rimelig bratt.
ARTIKKEL I TEKNISK UKEBLAD
I forbindelse med den årlige analyse av Juleøl skrev Odd Richard Valmot en artikkel i Teknisk Ukeblad hvor han også nevner Ytre Eikjo.
Den våte drømmen
Selv om Hellesnes til daglig sitter foran en skjerm, har han en drøm og å bli vinbonde i Frankrike.
– Det blir jo selvfølgelig ikke noe av, så jeg har nøyd meg med å være hobbyvinbonde på den gamle veiløse familiegården i Luster hvor epletrærne gror helt ned i vannkanten. Plassen har et perfekt «terroir», som franskmenn ville si, og som betyr at her er det de beste forutsetningene fra naturens side til å produsere epler av høy kvalitet, sier han.
Så har man ikke druer, tager man epler, men de skal bli til noe som ligner champagne. Intet mindre. Eplesideren skal behandles på samme måten som franskmennene gjør med sine edle dråper.
Til sommeren kan korkene sprette i taket i Bergen. Vi tipper han gleder seg mer til det enn til jul.
Den våte drømmen
Selv om Hellesnes til daglig sitter foran en skjerm, har han en drøm og å bli vinbonde i Frankrike.
– Det blir jo selvfølgelig ikke noe av, så jeg har nøyd meg med å være hobbyvinbonde på den gamle veiløse familiegården i Luster hvor epletrærne gror helt ned i vannkanten. Plassen har et perfekt «terroir», som franskmenn ville si, og som betyr at her er det de beste forutsetningene fra naturens side til å produsere epler av høy kvalitet, sier han.
Så har man ikke druer, tager man epler, men de skal bli til noe som ligner champagne. Intet mindre. Eplesideren skal behandles på samme måten som franskmennene gjør med sine edle dråper.
Til sommeren kan korkene sprette i taket i Bergen. Vi tipper han gleder seg mer til det enn til jul.