Eplene er høstet og står i kasser nede i kjelleren. Vi er nå klar for å begynne cider produksjonen. Denne prosessen består av steg som omfatter pressing av eplene og gjæring av eplemost til sider tappet på flaske klar for konsum. Hvor moden eplene var ved innhøsting og graden av svetting (modning i kjeller) vil også ha en innvirkning på sideren. Her vil vi anta at alt som er gjort forskriftsmessig og at eplejuicen (som vi fra nå av kalle mosten) allerede er kommet i gjæringsbeholderen og er klar til å bli omskapt til sider.
Prosessen for produksjon av sider inneholder disse hovedstegene:
I den følgende beskrivelsen vil vi begrense diskusjonen til en grunnleggende og velprøvd metode for å lage sider. Vi skal holde det så enkelt som mulig for å få en tørr og naturlig sider med litt bobler. Målet er at du som nybegynner innen sideproduksjon skal lykkes i å lage en god nok sider på ditt første forsøk slik at du vil ha lyst til å fortsette å etterstrebe å produsere enda bedre sider i fremtiden.
Prosessen for produksjon av sider inneholder disse hovedstegene:
- Forberedelse for gjæring
- Rengjøring (hygiene)
- Tetthet og surhetsmålinger
- Tilsetningsstoffer: sulfitt og pectinase
- Gjærkultur og inokulering
- Gjæring
- Primærfase
- Første omstikk
- Sekundærfase
- Endelig omstikk, tapping på flaske og modning i flaske
I den følgende beskrivelsen vil vi begrense diskusjonen til en grunnleggende og velprøvd metode for å lage sider. Vi skal holde det så enkelt som mulig for å få en tørr og naturlig sider med litt bobler. Målet er at du som nybegynner innen sideproduksjon skal lykkes i å lage en god nok sider på ditt første forsøk slik at du vil ha lyst til å fortsette å etterstrebe å produsere enda bedre sider i fremtiden.
Dekk til gjæringskaret slik at ikke sollys kommer til den nypressede mosten
Kunsten å lage en god sider er enkel. Høst epler i tørt vær. Skill sortene fra hverandre. Bruk bare modne epler. Kast råttne epler og ikke bruk epler som har frosset. Ikke tilsett vann. Fyll ferskpresset juice i helt rene tønner fri for dårlig smak og lukt. La mosten gjære på et skjermet sted ved en temperatur på mellom 10 og 15 grader celsius. Stikk om sideren når gjæringen avtar. Fyll væsken over i rene og lufttette tønner. Noen måneder senere vil du ha en klar sider med en fin oransje farge og med en fruktig smak, høyt verdsatt av gourmeter. L. de Boutteville og A. Hauchecorne Le Cidre, 1875 |
RENGJØRING AV UTSTYR
Hvis du ikke allerede har gjort det, må du lagre din sulfittløsning og din desinfeksjonsløsning. Alle materialer, redskaper, kar, måleinstrumenter, sugehevertrør og ellers alt som kommer i kontakt med sideren, skal være helt rene. Før bruk desinfiseres alt utstyr ved enten å bløtlegge det i et desinfeksjonsmiddel eller ved å tørke eller spraye desinfeksjonsmiddel på den med bruk av sprayflaske. For beholdere, hell litt desinfeksjonsmiddel innvendig og rist den så alle indre overflater blir fuktige. For sugehevertrør, hell litt desinfeksjonsmiddel slik at den går gjennom røret og får kontakt med alle innvendige deler. Skyll med rent vann og la dryppe av seg noen få minutter. Vær oppmerksom på at noen desinfeksjonsmiddel (som for eksempel Star San) ikke trenger skylling.
Skyll det store Vestbrygg gjæringskaret (uten ventilhull nede) og fyll den med 18 liter med rent vann. Bær karet ut i hagen. Ta så 2 x 1/2 OZ (15ml) av Star San og hell opp i vannet. Star San er eit desinfeksjonsmiddel i konsentrert form. Det kan brukast utan å skylle vekk etter bruk, så lenge blandingsforhold er riktig, og man lar det lufttørke. Skum er ikkje noe å bekymre seg for.
Advarsel:Etsende middel, inneholder fosforsyre. Må ikke svelges. Pass på å ikke få konsentrert middel i øynene, på huden, klærne eller på kjøkkenbenk. Kan forårsake flekker på kjøkkenbenk i konsentrert form! IKKE BLAND STAR SAN MED KLORIN HOLDIGE MIDLER, KLORIN GASS VIL OPPSTÅ. Ikke bruk nær varme eller åpen flamme. Se etikett for mer informasjon.
|
Star San 9,5 dlStar San er eit desinfeksjonsmiddel i konsentrert form. Det kan brukast utan å skylle vekk etter bruk, så lenge blandingsforhold er riktig, og man lar det lufttørke. Skum er ikkje noe å bekymre seg for.
Tips: bruk gjerne ei sprayflaske, og spray alt som skal i kontakt med sideren (gjæringskar, gjærlås, pakningar, krane, slangar, flasker osv.) Blandingsforhold:
|
|
|
|