BEDREINNSIKT
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg

Pressing av epler

Eplene er høstet og står i kasser nede i kjelleren. Vi er nå klar for å begynne cider produksjonen. Denne prosessen består av steg som omfatter pressing av eplene og gjæring av eplemost til sider tappet på flaske klar for konsum. Hvor moden eplene var ved innhøsting og graden av svetting (modning i kjeller) vil også ha en innvirkning på sideren. Her vil vi anta at alt som er gjort forskriftsmessig og at eplejuicen (som vi fra nå av kalle mosten) allerede er kommet i gjæringsbeholderen og er klar til å bli omskapt til sider.

Prosessen for produksjon av sider inneholder disse hovedstegene:
  • Forberedelse for gjæring
    • Rengjøring (hygiene) 
    • Tetthet og surhetsmålinger
    • Tilsetningsstoffer: sulfitt og pectinase
    • Gjærkultur og inokulering
  • Gjæring
    • Primærfase
    • Første omstikk
    • Sekundærfase
  • Endelig omstikk, tapping på flaske og modning i flaske

​I den følgende beskrivelsen vil vi begrense diskusjonen til en grunnleggende og velprøvd metode for å lage sider. Vi skal holde det så enkelt som mulig for å få en tørr og naturlig sider med litt bobler. Målet er at du som nybegynner innen sideproduksjon skal lykkes i å lage en god nok sider på ditt første forsøk slik at du vil ha lyst til å fortsette å etterstrebe å produsere enda bedre sider i fremtiden.

Dekk til gjæringskaret slik at ikke sollys kommer til den nypressede mosten
​Kunsten å lage en god sider er enkel. Høst epler i tørt vær. Skill sortene fra hverandre. Bruk bare modne epler. Kast råttne epler og ikke bruk epler som har frosset. Ikke tilsett vann. Fyll ferskpresset juice i helt rene tønner fri for dårlig smak og lukt. La mosten gjære på et skjermet sted ved en temperatur på mellom 10 og 15 grader celsius. Stikk om sideren når gjæringen avtar. Fyll væsken over i rene og lufttette tønner. Noen måneder senere vil du ha en klar sider med en fin oransje farge og med en fruktig smak, høyt verdsatt av gourmeter.
L. de Boutteville og A. Hauchecorne
Le Cidre, 1875

​RENGJØRING AV UTSTYR

Hvis du ikke allerede har gjort det, må du lagre din sulfittløsning og din desinfeksjonsløsning. Alle materialer, redskaper, kar, måleinstrumenter, sugehevertrør og ellers alt som kommer i kontakt med sideren, skal være helt rene. Før bruk desinfiseres alt utstyr ved enten å bløtlegge det i et desinfeksjonsmiddel eller ved å tørke eller spraye desinfeksjonsmiddel på den med bruk av sprayflaske. For beholdere, hell litt desinfeksjonsmiddel innvendig og rist den så alle indre overflater blir fuktige. For sugehevertrør, hell litt desinfeksjonsmiddel slik at den går gjennom røret og får kontakt med alle innvendige deler. Skyll med rent vann og la dryppe av seg noen få minutter. Vær oppmerksom på at noen desinfeksjonsmiddel (som for eksempel Star San) ikke trenger skylling.
Skyll det store Vestbrygg gjæringskaret (uten ventilhull nede) og fyll den med 18 liter med rent vann. Bær karet ut i hagen. Ta så 2 x 1/2 OZ (15ml) av Star San og hell opp i vannet. Star San er eit desinfeksjonsmiddel i konsentrert form. Det kan brukast utan å skylle vekk etter bruk, så lenge blandingsforhold er riktig, og man lar det lufttørke. Skum er ikkje noe å bekymre seg for.

Advarsel:

Etsende middel, inneholder fosforsyre. Må ikke svelges. Pass på å ikke få konsentrert middel i øynene, på huden, klærne eller på kjøkkenbenk. Kan forårsake flekker på kjøkkenbenk i konsentrert form! IKKE BLAND STAR SAN MED KLORIN HOLDIGE MIDLER, KLORIN GASS VIL OPPSTÅ. Ikke bruk nær varme eller åpen flamme. Se etikett for mer informasjon.

Star San 9,5 dl

Picture
​Star San er eit desinfeksjonsmiddel i konsentrert form. Det kan brukast utan å skylle vekk etter bruk, så lenge blandingsforhold er riktig, og man lar det lufttørke. Skum er ikkje noe å bekymre seg for.

Tips: bruk gjerne ei sprayflaske, og spray alt som skal i kontakt med sideren (gjæringskar, gjærlås, pakningar, krane, slangar, flasker osv.)
Blandingsforhold​:
  • 1/2 OZ (15ml) på 9L vann
  • 1/4 OZ (7,5ml) på 4,5L vann​
Picture
Picture
bedreInnsikt Copyright © 2023
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg