BEDREINNSIKT
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Epledyrking >
        • Innhøsting av epler
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg

Tilsetting av sukker 

Bestem deg for ønsket alkoholprosent A og sukkernivå S i den ferdige sideren:

    
Beregn sukker til gjæring G:

    
Beregn total sukkermengde T:

    
Mål refraktometerverdien R til eplejusen:

    
Beregn sukker i eplejusen E:

    
Beregn til slutt sukkermengde som tilsettes eplejusen SUKKER:

    
​Variabel
​Navn
​Beskrivelse
A
​Alkoholprosent (%)
​Ønsket alkoholprosenten i den ferdige sideren (7% er en normal sider).
G
​Sukker til gjæring (g/l)
​Sukker til gjæring for å oppnå ønsket alkoholprosent.
S
​Sukker til smak (g/l)
​Ønsket sukkernivå i den ferdige sideren (20 g/l er en middels søt sider).
T
​Total sukkermengde (g/l)
Sukkernivået som må være i sideren som settes i utgangspunktet for å oppnå ønsket alkoholprosent og sukkernivå i den ferdige sideren.
R
​Refraktometerverdi (brix)
​Refraktometeret måler tettheten i eplejusen som kan benyttes for å beregne sukkernivået.
H
​Hydrometerverdi (SG)
​Hydrometeret måler tettheten i eplejusen som kan benyttes for å beregne sukkernivået.
E
​Sukker i eplejusen (g/l)
​Det naturleg sukkerinnholdet i eplejusen (måles med sidrometer eller refraktometer).
SUKKER
​Sukker som tilsettes (g/l)
​Sukkermengden som tilsettes eplejusen når sideren settes.

EKSEMPEL

For en sider med alkoholprosent på 7% (normal sider) og sukkernivå i den ferdige sideren på 20 g/l (middels søt) kan følgende formel benyttes:

    
hvor R er den målte refraktometerverdien til eplejusen.

Viser refraktometer 12,0 så må du altså tilsette 139-(8,5*12) = 37 gram sukker per liter eplejus. Har du 100 liter med eplejus blir det totalt 3,7 kilo sukker. 

GJÆRINGSPROSESSEN

Skal den ferdige sideren ha restsukker må gjæringsprosessen stoppes på det rette tidspunktet ved å filtrere bort gjæren fra sideren. For å bestemme når filtreringen skal utføres kan følgende formel benyttes:

    
hvor SG er den målte hydrometerverdi til sideren i gjæringstanken og S er ønsket sukkernivå i den ferdige sideren. 

Ønskes et sukkernivå på 20 g/l (middels søt sider) så må altså sideren filtreres når hydrometeret viser 20/1000 = 1.020.

Dette stemmer ikke !!!

Se her for mer om beregning av sukkernivå. Ifølge denne kalkulatoren skal 20 g/l sukker tilsvare en SG verdi være på 1.007736.
bedreInnsikt Copyright © 2022
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Epledyrking >
        • Innhøsting av epler
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg