I kveld skal vi ikke drikke sider men vurdere sider. Vi skal se, lukte og smake på et mangfold ulike stiler av sider. Vi skal innarbeide oss et rituale for sidersmaking. Sansene våre skal settes på prøve mens hjernen vår dissekere alle inntrykkene og komme frem til en aroma karakterestikk og konkludere siderens kvaliteter. Vi skal også lære om hva sider egentlig er og hvordan man lager ekte sider, hvor i verden sider produsere og hvilke ulike stilene av sider som finnes. Mange vil si at sider handler vel så mye om kulturarv, livsstil og samvær med familie og lokalmiljøet. Men her skal vi konsentrere oss om drikkevarene.
Hva er egentlig en sider?Teknisk sett kan sider defineres som et resultat av gjæring av eplejuice, hvor gjær omdanner sukker til alkohol og karbondioksid. På samme måte som druer gjæres til vin. Det finnes mange ulike stiler av sider. Avhengig av produksjonsmetode og eplesorter som benyttes kan resultatet være alt fra en musserende og fruktig sider til en tørr og barsk sider med markante tanniner. Men essensen av hva en sider er kan spores tilbake til bibelen innen sider, det franske oppslagsverket «Le Cidre»:
Kunsten å lage en god sider er enkel. Høst epler i tørt vær. Skill sortene fra hverandre. Bruk bare modne epler. Kast råttne epler og ikke bruk epler som har frosset. Ikke tilsett vann. Fyll ferskpresset juice i helt rene tønner fri for dårlig smak og lukt. La mosten gjære på et skjermet sted ved en temperatur på mellom 10 og 15 grader celsius. Stikk om sideren når gjæringen avtar. Fyll væsken over i rene og lufttette tønner. Noen måneder senere vil du ha en klar sider med en fin oransje farge og med en fruktig smak, høyt verdsatt av gourmeter. L. de Boutteville og A. Hauchecorne Le Cidre, 1875 |
Sider kommer i alle forskjellige stiler, laget over hele verden. Fransk sider eller «cidre» som den er kjent som er en mykere og rikere versjon av sider med lavere alkoholnivå. Den er fantastisk med «crêpes» og lages hovedsakelig i Normandie og Bretagne. I Spania er det 2 viktige siderstiler. I regionen Asturias produseres en syrlig og besk sider, mens i nærliggende Baskerland lager de en av de mest funky naturlig fermenterte sidrene i verden. Sidermakere i den nye verden har prøvd seg frem med forskjellige produksjonsmetoder, hvor de har eksperimentert med ulike eplesorter, gjærtyper og sødmenivå. Gode eksempler på dette er finner vi i Australia, Sør-Afrika og Nord-Amerika. Søte sidere tilsatt ulike smaker som jordbær og lime er for tiden svært populære og kommer ofte fra Sverige. Pæresider er også svært vanlig, men må ikke forveksles med «perry». Perry er laget av pærer og ikke epler, så det er strengt tatt ikke en sider. En typisk perry har markant aroma av blomster og eksotiske frukter med lett og raffinert smaker. Så har vi den tradisjonelle engelske sideren. Heartland-regionen produserer den sterke, kraftige, tørre, tanninrike stilen av sider. Her brukes eplesorter som har blitt dyrket spesielt for produksjon av sider. Opp gjennom århundrene har det blitt dyrket frem hundrevis av forskjellige sorter. Noen ganger tilsettes sukker for å sikre at sideren har den perfekte balansen mellom sødme, syrlighet og tanniner. Sødmenivået på sideren bestemmes av gjæringsmetoden og mengden sukker som tilsettes, og kan være alt fra knusktørr og virkelig søt. Før sideren tappes på flaske kombineres sidere laget av de enkelte eplesortene sammen til den endelige siderblandingen. Dette er siderbryggerens mørk kunst og undervises vanligvis ikke men videreføres fra generasjon til generasjon. I Norge er det lang tradisjon å produsere sider. Typiske eplesorter som benyttes er Aroma, Gravenstein og Torstein. I Hardanger finnes det mange bønder som brygger sider til eget bruk. Noen bønder har også lisens til å selge sider som gårdsmat til besøkende. Destillert sider gir eplebrennevin, hvorav det mest kjente produkt er Calvados fra Normandie. Ved å frysedestillere sider får man applejack (iseple).
Under den romerske invasjonen av England fikk romerne smake sider for første gang. Julius Cæsar skrev selv at han likte godt denne lokale drikken. De engelske kelterne lagde en røff sider som skulle sette hår på brystet på mannfolka. Men sideren ble også drukket av hele familien, hovedsakelig fordi drikkevannet var forurenset og helsefarlig. Alkoholen drepte bakterier i vannet. Ungene ble til og med døpt i sider. Romerne utviklet bedre utstyr for knusing og pressing av eplene, kultiverte nye eplesorter og etablerte sine egne eplehager. Siderens popularitet som alternativ drikk til vin spredte seg raskt utover Romerike. Da romerne trakk seg tilbake tok de kristne over frukthagene og Normannerne introduserte en rekke nye sider eplesorter. Under den mørke tiden i England var det munkene som bevarte kunnskapen om produksjon av sider. I Norge har produksjon av eplebasert drikke lang tradisjon spesielt i Sogn og Hardanger. Fruktdyrking startet i Sogn på 1200-tallet. Engelske munker tok med seg kunnskapen om fruktproduksjon til Hardanger rundt år 1300. Pressing av eple til eplejuice har tradisjoner tilbake til slutten av 1700-tallet. Fra 1890 til 1920 hadde siderproduksjonen sin storhetstid i Hardanger, med mange fabrikker langs fjorden. Dette tok brått slutt i 1921 da det ble innført strengere lover for omsetning av alkohol. Men tradisjonen levde videre i folks kjellere og uthus. Det var variabel kvalitet og ofte var sideren både søt og alkoholsterk og “satte seg i både hodet og beina”. |
Hva er en sider (egenskapene til en sider):
De viktigste sider-regionene:
Stedje gård i Sogndal hadde på 1800-tallet den største frukthagen i hele Norden.
|
Sidersmaking
Pass på at du bruker alle sansene dine. De fleste sider dommere følger en standard smakeprosess når man vurderer cider:
Den kan være et resultat av at kullsyre tilsettes sideren under tapping, eller at gjæringen har fortsatt etter at sideren har blitt tappet på flaske. Karbonisering kan oppdages visuelt og ved å føle boblene på tungen. Boblende kan være store og små. Sidere deles inn i en av 3 kategorier avhengig av mengden av bobler:
Smakeskjemaet som vi skal benytte er har 4 seksjoner; utseende, lukt, smak og konklusjon. Vi skal nå smake på den første sideren, mens vi går gjennom skjemaet sammen. Det viktigst i kveld er at vi blir kjent med smakeskjemaet og hvordan vi skriver gode smaksnotater. Det er fint om du går tilbake til og ta en siste sjekk på denne etter at du har smakt for å ta en liten oppsummering på hvordan det smakte og hvorfor. Den første sideren vi skal smake på er Balholm sin Handverkcider av epler. Dette er en av de store produsentene av sider og eplejuce i Sogn. Tradisjonelt har vi i Norge benyttet spiseepler i sideren vår. Balholm importerte kvist av siderepletre fra Normandie og Somerset i år 1999. De har hvert år podet opp nye trær og benytter epler fra desse trærene i siderene sine. |
Nyttige tips når du skal smake på sider:
|
Nå skal vi endelig smake på den første sideren, mens vi går gjennom smakeskjemaet sammen.
Den første sideren vi skal smake på er Balholm sin Handverkcider av epler. Dette er en av de store produsentene av sider og eplejuce i Sogn. Tradisjonelt har vi i Norge benyttet spiseepler i sideren vår. Balholm importerte kvist av siderepletre fra Normandie og Somerset i år 1999. De har hvert år podet opp nye trær og benytter epler fra desse trærene i siderene sine.
Den første sideren vi skal smake på er Balholm sin Handverkcider av epler. Dette er en av de store produsentene av sider og eplejuce i Sogn. Tradisjonelt har vi i Norge benyttet spiseepler i sideren vår. Balholm importerte kvist av siderepletre fra Normandie og Somerset i år 1999. De har hvert år podet opp nye trær og benytter epler fra desse trærene i siderene sine.
Balholm Handverkcider av eple
Pris: kr 55,50 (33 cl)
Varenummer: 10036902 Produsent: Ciderhuset Distrikt: Norge, Sogn og Fjordane Råstoff: Epler, kullsyre Alkoholprosent: 5% Syre: 7 gram per liter Sukker: 19 gram per liter Passer til: Fisk, lyst kjøtt og svin |
Avbrutt kald gjæring. Middels djup gylden farge. Aroma med preg av eple, blomst og sitrus. Fruktig start preg av eple og blomst, ettersmak med tydeleg tannin og god lengde. [drikkelig]
Utseende
For å bedømme siderens farge og klarhet holder vi glasset ned mot en hvit flate. Det kan være en duk eller et hvitt papirark. Slik kan vi også bedømme urenheter i sideren. Vær skeptisk til en sider som er grønn eller svart på farge. Dette kan indikere feil på sideren som i værste fall er helseskadelig.
Karbonisering handler om bobler, hvor mye kullsyre som er i sideren. Dette kan komme av at kullsyre tilføres under tapping eller at sideren får lov til å gjære videre på flasken. Når kullsyre oppstår naturlig i flasken blir boblene mindre og er mer integrert i sideren, mens kunstig tilført kullsyre gir større bobler som minner mer om boblene til en brus. Klarheten til en sider er hvor grumsete en sider er. Den varierer fra uklar til brilliant. En uklar sider ser ut som ferskpresset eplejus mens det skal være mulig lese avisen gjennom en brilliant sider. Selv om dette ikke nødvendigvis påvirker smaken, kan utseende fortelle deg hvordan sideren ble laget og tappet. Pét nat er kort og godt sider som er tappet på flaske før den er gjæret ferdig. Med sideren følger både levende gjær og sukker. Inne i flasken spiser gjæren opp resten av sukkeret og lager bobler og smak. Ufiltrerte versjoner med bunnfallet intakt har mer stofflighet, nesten som en liten ruhet. Så har vi da den første vinen. Vi ser gjennom den ovenfra og ned på noe som er hvitt. Måten man vurderer fargen på vinen er ved å plukke glasset opp, tilte frem fra dere sånn som dette her og så ser dere oven ifra og ned, rett gjennom og i kjernen og så kan man på en måte i tillegg se på kanten rundt. Spesielt på enkelte rødviner så vil det kunne fortelle oss en hel del. Hvordan kantene er i forhold til kjernen.
Det dere ser nå er at den er veldig blek. Den er nesten litt sånn vannaktig, nesten litt gulgrønn på tonen og da blir det «sitron». Hvis vi skulle ha sagt «gull» så er det da noe som begynner å få litt mer hint av gull, og «rav» er hvis det har begynt å gå mot orange. Det er sjelden man bruker «rav» med mindre det da er en dessertvin. På denne sideren her så er karboniseringen «musserende», klarheten «klar», intensiteten «middels», fargen «gylden» og viskositeten «tynn». Vi noterer gjerne «flyktig musserende med store bobler» som ofte indikerer kunstig tilsatt kullsyre og «gylden» når fargen er middels gylden. Dersom sideren er uklar noteres også dette. Er du enig i beskrivelsen? |
Vurdering av utseende på en sider:
Fargen på en sider kan antyde (gi oss et hint om):
|
Lukt
Du kan forvente deg et fullt spekter av aromaer fra en sider, avhengig av hvilke eplesorter som anvendes, hvilken mikroflora har vært involvert i gjæring og modning, og om noen andre ingredienser er blitt tilsatt. Typiske aromaer fra epler eller pærer alene kan variere fra friskt grønt eple, kokt eple og tropiske frukt til krydret, jordsmonn og til og med rett og slett funky. Litt funk kan være bra, men det må være balansert og bidra til den overordnede strukturen: du vil ikke at duften skal dominere. Menge steder i verden er det en lav toleranse for disse barske aromaene, men de er tro til de tradisjonelle West Country siderne i England.
Når du skal lukte intensitet, kjenne hvor intens en sider er på duft, så er det smart å ha ditt eget rituale som fungerer for deg, som sikrer at du bedømmer sideren på samme måte hver gang, som en slags fasit. En enkel og god metode for å vurdere intensiteten er å ta glasset ganske langt unna, føre det sakte mot nesen mens du begynner å lukte inn, trekk hele tiden pusten inn med nesen og se hvor nært du må med glasset før du oppfatter lukt fra sideren. Det er ikke nok å kjenne at det er sider i nærheten. Det må lukte såpass at du klarer å identifisere et par aromaer. Plukke opp glasset uten å røre for mye på det, senere kan du gi den litt luft. Hvis du kjenner duften når du holder glasset 4-5 cm unna så er det en «markant intensitet». Må nesten inntil glasset så er det «middels intensitet». Må du helt inntil og kanskje litt ned i glasset for å fange opp duften så er det en «lett intensitet» på nesen.
Det ikke så lett å si noe om intensiteten før du har noe å sammenligne med, men denne sideren her er ganske lite intens. Du kjenner det at du må ganske nært. På denne sideren får du noe hint av noe litt lenger unna men «lett intensitet» er helt fint å sette på denne. For beskrive aromaene til en sider må vi ha et felles begrepsapparat. Bruk tabellen for aroma og smak når du skal beskrive hva det er du lukter. Denne inneholder ordene som generelt benyttes under evaluering av sider, inndelt i kategorier. Begynn med kategorien. Lukter det søtt? Er dette da en søtlig duft av honning, sirup eller vanilje? Dersom du kjenner krydder, er det nøtteaktig, gressaktig, treaktig eller harpiksaktig? Begrepatabellen under vil hjelpe deg med å identifisere aromaene til sideren. Begynn med kategorien. Lukter det søtt? Er dette da en søtlig duft av honning, sirup eller vanilje? Dersom du kjenner krydder, er det nøtteaktig, gressaktig, treaktig eller harpiksaktig? Aromaene til en sider grupperes i aromafamilier. Hva synes du det lukter for noe? Banan? Pære? Melon? Noe spesiell type melon? Søt, ja ikke sant? Dette er frukter som er modne. Det er ikke syrlige grønne eplene eller lime. Det er noe som har fått litt mer modning. Både melon og pære og banan er ting som lukter søtt, som gult moden frukt. Er det noe annet? Finner du noe eik eller noe sånne ting her? Nei, det er frukt det går i og det er sånn vinen er laget også. Den er laget for å være en veldig ren fruktdreven og aromatisk vin. Det kan imidlertid være lurt å venne seg til alltid å tenke på om det er noe eik og heller notere «ingen eik» hvis ikke . Hvis man ikke venner seg til å lete etter eik på hvitvin, så er det lett for at man overser det når det faktisk er det, fordi man er så opptatt av finne ut hvilken type aromaer det er som frukt og bær. Men i denne vinen her er det friske frukter hele veien. På denne vinen her så er tilstanden «ren», intensiteten «lett» og aromaer «modne frukter, gul melon, banan». Vi noterer gjerne «Lett duft av modne frukter, gul melon og banan». Dersom vinen er uren noteres også dette. Er du enig i beskrivelsen? |
Vurdering av lukten på en sider:
Rituale for å vurdering intensitet:
Rituale for å identifisere aroma:
|
Beskrivelse av aroma og smak
For å kunne beskrive hva en sider lukter og smaker har siderverden etablert et eget begrepsapparat. Tabellen inneholder ord som beskriver lukter og smaker av ting de fleste av oss har et forhold til; modne bananer smaker søtt mens grønne epler smaker friskt. I begynnelsen kan det være nyttig å ha tabellen tilgjengelig når du skriver smaksnotater slik at du innarbeider bruken av disse beskrivelsene. Tenk først i hovedkategori «ja kanskje litt gul steinfrukt». Se så på de fruktene som ligger under denne kategorien «steinfrukter»; «fersken», «aprikos», «nektarin». Tenk så på hvilke av disse du synes at det smaker. Bruk i alle fall aromatabellen når du sitter hjemme og har veldig god tid på å smake på sideren. Så kan det være morsomt å gå inn å kategori og så på underkategori og se om du finner noe den veien. Bruker du tabellen aktivt lærer du fort å bruke språket også.
Courtesy of cider expert Andrew Lea, and based on testing done at the Long Ashton Research Station in England, the information in this flavor wheel classifies cider into familiar senses aromas, tastes and textures to aid in interpret interpreting the cider in your glass. Use it as a guide to deciphering the aromatic and flavor profiles of your cider, remembering that the route to tasting cider is subjective and you’re behind the steering wheel. Take hold and drive in the direction that fits your preferences.
This is arguably the most difficult part of reviewing and tasting ciders. There are so many factors at work here: the environment you are in and other aromas that are present (e.g. are you drinking the cider next to a campfire?), your personal experiences (you may associate a specific aroma with a particular time of your life, how sensitive you are to certain aromas, etc.). Further, any sinus issues or impending cold symptoms can drastically affect the smell of ciders. This is critical to presenting a quality product. Even if the cider ends up tasting fabulous, a challenging or just plain unpleasant aroma means you’re not going to want to bring the glass to your mouth. You can expect a full gamut of aromas, again depending on the apple variety used, what microflora has been involved in the fermentation and maturation, and whether any other ingredients have been added. Typical aromas from apples or pears alone can range from green apple, baked strudel and tropical fruits through to spicy, earthy and even downright funky. A little bit of funk can go a long way, but it has to be modest and contribute to the overall structure: you don’t want the aroma to dominate. “New-world” wine sensibilities dictate a low tolerance to these “bretty” aromas, but they are true to type of traditional West Country ciders. In order to better characterize the diver- sity of Swiss apple juice and cider, Agro- scope has developed a flavour wheel in collaboration with the Swiss Fruit As- sociation. The common vocabulary fa- cilitates the description and tasting. A standardized system with objective criteria increases the accuracy of the sensory description and enhances the competence of the panelist. The flavour wheel for apple juice and ci- der consists of three concentric circles. These circles are divided into nine cate- gories separated by color: fruity, floral, vegetable, spicy, roasted, fatty, off-fla- vours, taste and colour. In the inner circle these categories are divided into re- spective sub-categories such as stone fruit, berries, citrus, etc. The outer circle consists of unique attributes, which are characterized by flavour references. They provide evidence of the great di- versity of flavours and tastes in different apple juices and ciders and help gener- ate individual flavour profiles for each apple juice and cider. |
FLORAL / FRUKT |
Er smakene enkel/generisk eller spesifikk? Fersk eller kokt? Moden eller umoden? |
Floral |
blomster, rose, fiolett elderflower, rose, honey |
Grønne frukter |
grønt eple, rødt eple, stikkelsbær, pære, drue pip fruit: apple, pear, guince |
Sitrusfrukter |
grapefrukt, sitron, lime (juice eller skall?) lemon, orange |
Steinfrukter |
fersken, aprikos, nektarin apricot, peach, plum |
Tropiske frukter |
banan, litchi, mango, melon, pasjonsfrukt, ananas pineapple, banana, kiwi, melon |
Røde frukter |
rips, tranebær, bringebær, jordbær, kirsebær, plomme |
Sorte frukter |
solbær, bjørnebær, blåbær, moreller berries: red currant, muscat grapes |
Tørket frukt |
fiken, sviske, rosin, sultan, kirsch, syltetøy, kokt, bakt, stuet frukt, konserverte frukter fig, raisin |
KRYDDER / GRØNNSAK |
|
Umodenhet |
grønn paprika (chilipepper), gress, hvit pepper, blader, tomat, potet green: grass, herbal, fennel |
Urteaktig |
gress, asparges, solbærblad basil, mint fatty - herbal: oily, waxy |
Urte |
eukalyptus, mynte, medisinsk, lavendel, fennikel, dill |
Grønnsak |
kål, erter, bønner, svart oliven, grønn oliven |
Søt krydderi |
kanel, nellik, ingefær, muskatnøtt, vanilje spicy: aniseed, pepper, vanilla, cinnamon |
Skarp krydder |
svart/hvit pepper, lakris, enebær |
EIK / ANNET |
|
Enkelhet/nøytralitet |
enkel, nøytral, utydelig |
Autolytisk |
gjær, kjeks, brød, ristet brød, bakverk, bunnfall |
Meieri |
smør, ost, krem, yoghurt |
Eik |
vanilje, ristet brød, sedertre, forkullet tre, røyk, harpiksholdig |
Kjerne |
mandel, kokosnøtt, hasselnøtt, valnøtt, sjokolade, kaffe woody: resin, pip, pulp nots: hazelnut, coconut, bitter almond roasted flavours: chocolate, coffee, caramel, malt, smoky |
Animalsk |
skinn, kjøttfull, gård animal: buttery, greasy, rancid/oxidized |
Modenhet |
vegetabilsk, sopp, høy, våte løv, skoggulv, vilt, savoury, tobakk, seder, honning, frokostblanding earthy: forest soil, mushroom |
Mineralitet |
jord, bensin, gummi, tjære, stein/metall, våt ull |
USMAK |
|
Microbiological |
acetic acid, yeast/H2S, musty, horse barn |
Technological |
over-cooked, putrid/pasty |
Chemical |
alcoholic, sulphurous, rubbery, medical |
Smak
Når vi skal smake på vinen prøver vi å få med oss sweetness, acidity og eventuelt tannin på en smak.
Når vi snakker om sødme så mener vi hvor mye sukker som er i vinen, ikke om vinen er fruktig. Det er viktig å husker på det. Ofte kan man høre folk si «Nei, jeg liker den ikke, den er for søt!». Da kan det være snakk om en knusktørr vin, men med mye aromaer av moden frukt. Hvis det er mye aromaer av søtlige frukter så er det veldig lett å oppfatte vinen som søt. Måten du skiller mellom sukker og fruktighet er å kjenne på ettersmaken. Frukten kommer jo på tungen når vi smaker på vinen så kjenner vi eventuell fruktsødme litt sånn midt på tungen, men om det er sukker igjen i vinen det kjenner vi på ettersmaken. Hvis vinen tørker opp skikkelig, blir tørr og stram på slutten, så er det ikke noe sukker. Så er den tørr, men den kan godt være fruktig. Syre merker vi med hjelp av spyttproduksjon i munnen vår. Det er ikke en veldig delikat test, men det er den som fungerer best og det er det at vi tar en slurk og ruller den rundt i hele munnen og spytter ut, og så kan dere bli sittende litt sånn fremover lent med lukket eller åpen munn så lenge det er over bøtten så er det greit. Men bare sitt litt fremover lent og kjenn at det blir spyttproduksjon, den kommer liksom fra siden inne i munnen og renner litt fremover. Hvis det er som om man må spytte en gang til med en gang så er det «high acidity» Er det sånn at ja det er jo litt mer men ikke voldsomt «medium». Og er det sånn at vinen kanskje føles litt flatt, at den føles nesten som den mangler litt syre, eller at det i hvert fall ikke er så mye spyttproduksjon, så er det en «low acidity». I og med at det er hvitvin kan vi da forvente oss at det er noen tanniner i dette her? Nei, tanninene sitter jo i skallet hovedsakelig så når vi smaker hvitvin så er det bare å droppe å tenke på det. Så det dere skal gjøre når dere smaker på vin 1 her nå, det er å kjenne etter sweetness og acidity på en gang. Og da er det som sagt ettersmaker og hvordan det skjer i munnen etter at dere har vurdert begge deler. Så bare lær dere det nå med en gang med denne første vinen, hvordan det føles i munnen og kjenne det med ettersmaken og det med spyttproduksjonen. |
Vurdering av smaken på en vin:
|
Somersby Apple Cider
Somersby Apple is refreshing cider made from fermented apple juice and natural apple flavouring. No artificial sweeteners, flavours or colourings. Its uniquely juicy apple taste makes it a tasty and natural choice for the relaxed moments with your friends. Best served over ice for maximum happiness. Enjoy! [somersby] En frisk og naturlig sider med 18% eplejuice og naturlig aroma. Serveres gjerne med isbiter. Vann, eplevin (vann, glukosesirup, eplejuice- konsentrat), sukker, eplejuice- konsentrat, karbondioksid, surhetsregulerende middle (sitronsyre), naturlig aroma, konserveringsmiddel (kaliumsorbat), farge (karamell E150 c). [ringnes - thecidercrate]
Den alkoholfrie varianten: Blek strågul på farge. Store brunaktige bobler som etter en stund forsvinner helt, også de fra selve vesken. Sideren har da ingen tegn til boble aktivitet. Middels intensitet av søt, kunstig pære på duft. Kort, tynn og kunstig pære på smak. Veldig endimensjonal og tam. Helt greit alkoholfritt alternativ, men ikke noe mer enn det. Ville faktisk vurdert en Mosel som et alkoholfritt alternativ fremfor denne. [pål]
Den alkoholfrie varianten: Blek strågul på farge. Store brunaktige bobler som etter en stund forsvinner helt, også de fra selve vesken. Sideren har da ingen tegn til boble aktivitet. Middels intensitet av søt, kunstig pære på duft. Kort, tynn og kunstig pære på smak. Veldig endimensjonal og tam. Helt greit alkoholfritt alternativ, men ikke noe mer enn det. Ville faktisk vurdert en Mosel som et alkoholfritt alternativ fremfor denne. [pål]
Bulmers Original Cider
Pris: kr 49,90 (50 cl)
Produsent: Bulmer Leverandør: Hansa Borg Distrikt: England Råstoff: Gjæret eplejuice med glukose, vann, eplejuice, glukose-fruktosesirup, farge: karamell, syre: malinsyre, karbondioksid Alkoholprosent: 4,0% Syre: ? gram per liter Sukker: ? gram per liter Passer til: ? |
A medium-sweet cider, made with a delicate balance of sweet and sharp apples from our Herefordshire Orchards. [bulmer] Bulmers ble grunnlagt av Percy Bulmer og hans bror Fred i 1887, og representerer det beste av engelsk cider-historie. Bulmers er en premium semi-tørr cider med en bred målgruppe fra begge kjønn. Bulmers Orginal er en høykvalitets cider som er fruktig balansert. Den har en frisk og eksotisk smak og smakes best servert over is. Denne semi-tørre cideren har et juice-innhold på 63 %. [hansa borg]
Bulmers Originals satisfying taste is enjoyed worldwide. The use of special bittersweet cider apples deliver the traditional and unique experience that is Bulmers Original.
Bulmers Originals satisfying taste is enjoyed worldwide. The use of special bittersweet cider apples deliver the traditional and unique experience that is Bulmers Original.
Magners Vintage Cider
The original cider. Apples served over ice. It’s 1935 and, thanks to William Magner, Ireland’s greatest cider has just been born. We’ve held true to that original recipe ever since. Made with 17 different apples, pressed, and left for a couple of years to get extra tasty, it’s crisp, refreshing, and the best way to celebrate, well, pretty much anything. Best served chilled with great mates. [magners]
Commercial cider made with a controlled yeast then pasteurised and artificially carbonated. Sold as Bulmers in Ireland and as Magners in the rest of the world for legal reasons.
When William Magner set out to make Ireland’s greatest cider in 1935, this is what he came up with. We’ve barely changed it since then, but why would we? Made with 17 different varieties of fallen apple, pressed and then kept in the dark to mature for a couple of years, it is the crispest way to celebrate any moment. Sold as Bulmers in the Republic of Ireland.
Commercial cider made with a controlled yeast then pasteurised and artificially carbonated. Sold as Bulmers in Ireland and as Magners in the rest of the world for legal reasons.
When William Magner set out to make Ireland’s greatest cider in 1935, this is what he came up with. We’ve barely changed it since then, but why would we? Made with 17 different varieties of fallen apple, pressed and then kept in the dark to mature for a couple of years, it is the crispest way to celebrate any moment. Sold as Bulmers in the Republic of Ireland.
Balholm Handverkcider
Pris: kr 77,90 (50 cl)
Varenummer: 2109602 Produsent: Balholm Distrikt: Norge, Sogn Råstoff: Epler Alkoholprosent: 6% Syre: 7 gram per liter Sukker: 18 gram per liter Passer til: Lyst kjøtt, fisk og grønnsaker |
Cider i klassisk engelsk stil laga av cidereple og desserteple. Miks av modna bittercider frå tank og ung cider frå kjølt gjæring. Tydelege innslag frå tørre, snerpande cidereple, men likevel frisk, vinøs og eplefruktig. Erstattar produktnamnet Balholm cider medium. [balholm] Gjæret most fra epler, tappet ufiltret, pastaurisert, tilsatt kullsyre. Matt, guloransje farge. Aroma med fint preg av epler, sitrus og litt urter. Ren, kremet og frisk, preg av eple og urter, svakt bitter ettersmak med god lengde. [vinmonopolet]
Balholm Handverkcider av eple
Pris: kr 55,50 (33 cl)
Varenummer: 10036902 Produsent: Balholm Distrikt: Norge, Sogn Råstoff: Epler, kullsyre Alkoholprosent: 5% Syre: 7 gram per liter Sukker: 19 gram per liter Passer til: Fisk, lyst kjøtt og svin |
Laga av desserteple og cidereple. Rein eplesmak med lette urteaktige overtonar. Fruktig og middels tørr. Frisk all-round eplecider. [balholm] Avbrutt kald gjæring. Middels djup gylden farge. Aroma med preg av eple, blomst og sitrus. Fruktig start preg av eple og blomst, ettersmak med tydeleg tannin og god lengde. [vinmonopolet] [drikkelig]
Middels gylden på farge. Fint brusaktig skum med vedvarende bobler. Middels intens duft av sider eple. Tørr med god syrlighet. Intens smak av sider-eple med lette tanniner. Lang ettersmak med toner av grapefrukt. BLIK = - + + (+). En meget vellykket sider som kombinerer klassiske norske eplesorter med klassiske engelske og franske eplesorter. Egner seg godt sammen med mat. Noen vil nok oppfatte sideren som noe bitter hvis den drikkes alene. [pål]
Middels gylden på farge. Fint brusaktig skum med vedvarende bobler. Middels intens duft av sider eple. Tørr med god syrlighet. Intens smak av sider-eple med lette tanniner. Lang ettersmak med toner av grapefrukt. BLIK = - + + (+). En meget vellykket sider som kombinerer klassiske norske eplesorter med klassiske engelske og franske eplesorter. Egner seg godt sammen med mat. Noen vil nok oppfatte sideren som noe bitter hvis den drikkes alene. [pål]
Balholm Vestland
Pris: kr 154,00 (75 cl)
Varenummer: 10819501 Produsent: Balholm Distrikt: Norge, Sogn Råstoff: Tradisjonelle bordeple fra Sogn Alkoholprosent: 8% Syre: 6 gram per liter Sukker: 25 gram per liter Passer til: Aperitiff, lyst kjøtt og svin |
Vestland er ein fruktig sider laga av tradisjonelle bordeple, slik tradisjonen har vore på Vestlandet. Strågul klar farge. Tydeleg og frisk lukt av eple og steinfrukt. God kolsyre med fruktig og frisk eplesmak og lett tørr ettersmak. Ein halvtørr cider som passar godt som aperitif, til skaldyr, fisk, kylling
og svin. [balholm] Kjølig gjæring på tank, deretter filtrering og karbonisering før tapping. Lys strågul. Lett og floral eplelukt. Distinkt og rein eplesmak og lett perlande. [vinmonopolet]
og svin. [balholm] Kjølig gjæring på tank, deretter filtrering og karbonisering før tapping. Lys strågul. Lett og floral eplelukt. Distinkt og rein eplesmak og lett perlande. [vinmonopolet]
Balholm Sognefjord
Pris: kr 164,90 (75 cl)
Varenummer: 580201 Produsent: Balholm Distrikt: Norge, Sogn Råstoff: Bitre engelske og franske cidereplesortar Alkoholprosent: 8% Syre: 6,4 gram per liter Sukker: 18 gram per liter Passer til: Aperitiff, lyst kjøtt og svin |
Sognefjord er i norsk samanheng ein innovativ cider som er laga med bitre cidereple opphaveleg frå Normandie og Somerset. Gylden orange farge. Lukt av tørka frukt og eplecider med sherrypreg. Lett og naturleg karbonering og fyldig smak av eplecider med lang og bitter utgang. Ein matvennleg tørr cider som passar til kraftige rettar av lam, svin, storfe og vilt. Dette er cideren sitt svar på IPA-øl! [balholm] Most fra en rekke ulike epletyper ble tankgjæret over en lang periode, Tankgjæring og naturleg utfelling. Middels djup gylden farge. Aroma med preg av eple, blomst og sitrus. Fruktig start preg av eple og blomst, ettersmak med tydeleg tannin og god lengde. [vinmonopolet]
Lett perlende med flyktig skum av store bobler. Dyp gylden mot orange på farge. Duft av søte og modne epler, honning og litt tropisk frukt. Smaker av bittersøte epler som etterhvert går over til noe mineralsk bitterhet. Lette tanninet som tørker ut gane og tunge. BLIK = - + - +. En kompleks sider med lang bitter ettersmak og tanninet. Dette er ikke en kosesider, men noe en sider som krever sin rett. Forsøk med tradisjonelle norske kjøttretter. [pål]
Lett perlende med flyktig skum av store bobler. Dyp gylden mot orange på farge. Duft av søte og modne epler, honning og litt tropisk frukt. Smaker av bittersøte epler som etterhvert går over til noe mineralsk bitterhet. Lette tanninet som tørker ut gane og tunge. BLIK = - + - +. En kompleks sider med lang bitter ettersmak og tanninet. Dette er ikke en kosesider, men noe en sider som krever sin rett. Forsøk med tradisjonelle norske kjøttretter. [pål]
Balholm Aldin Cider Brut
Pris: kr 248,50 (75 cl)
Varenummer: 9787201 Produsent: Balholm Distrikt: Norge, Sogn Råstoff: Miks av bitre cidereple og søte bordeple frå Sogn Alkoholprosent: 10% Syre: 6 gram per liter Sukker: 8 gram per liter Passer til: Aperitiff, fisk og lyst kjøtt |
Aldin er Balholm sitt flaggskip, laga av tradisjonelle bordeple og bitre cidereple. Første gangs gjæring i 2016, deretter flaskegjæring i 2 år før kvar flaske er blitt degorgert for hand i 2019. Djup strågul farge. Kvitt og fyldig skum etter opning. Frisk kolsyre og lukt av tørka frukt, sherry og eplekjellar. Kompleks smak av mogne eple, nybakt brød, eplekjernar og med eit mineralsk preg i utgangen. Perfekt som aperitif, men passar også til skaldyr, fisk, svin og storfe. Begrensa opplag med nummererte flasker. [balholm] Tankgjæring av grunncider, deretter flaskegjæring i 1 år. Degorgert forhånd. Lys gyllen farge. Frisk, eple på duft. Smak av eple, fin tannin, mjuk mussering, tørr. [vinmonopolet]
Muserende sider med flotte champagnebobler og med rikelig trykk i flasken. Dyp gylden farge. Middels intens men sammensatt duft av eple og kjeks. Fine bobler i munnen. Frisk smak av lett bitter epler med gjærtoner. BLIK = + + - +. Flott lengde, balanse og kompleksitet. En særdeles vellykket champagnesider! [pål]
Muserende sider med flotte champagnebobler og med rikelig trykk i flasken. Dyp gylden farge. Middels intens men sammensatt duft av eple og kjeks. Fine bobler i munnen. Frisk smak av lett bitter epler med gjærtoner. BLIK = + + - +. Flott lengde, balanse og kompleksitet. En særdeles vellykket champagnesider! [pål]
Bordelet Sidre Brut Tendre
Pris: kr 129,00 (75 cl)
Varenummer: 1076501 Produsent: Eric Bordelet Distrikt: Frankrike, Normandie Råstoff: Epler Alkoholprosent: 5,5% Syre: 5,3 gram per liter Sukker: 39 gram per liter Passer til: Fisk, skalldyr og lyst kjøtt (Brie and Camembert) |
Halvtørr cider med god balanse, frukt og materiale, godt kompromiss mellom rå og øm med lite restsukker (5%). På et enkelt kjøkken som kan følge hele måltidet. [eric bordelet] Etter plukking av eplene legges frukten til tørk i 3-5 uker, deretter skånsom pressing og gjæring, tappes på flasker. [vinmonopolet - aperitif/realciderreviews]
Egge Gård Liersider
Pris: kr 159,90 (75 cl)
Varenummer: 5581701 Produsent: Egge Gård Distrikt: Norge, Buskerud Råstoff: Epler Alkoholprosent: 11% Syre: 6 gram per liter Sukker: 10 gram per liter Passer til: Fisk, lyst kjøtt og aperitiff |
Egge Gård Liersider lages på aromaepler fra Lierområdet. Eplene presses og legges på tank med tilsetting av kulturgjær. Deretter tappes den over på flasker der sideren andregangs gjæres. Dette er den tradisjonelle franske måten å lage sider på, også kalt champagnemetoden. En eksklusiv og krevende metode som gir en smaksrik sider med små elegante bobler. Liersider er frisk, søt og med et flott eplepreg. Et godt alternativ for den som liker musserende drikke. Liersider passer perfekt som aperitiff, og er også utmerket til lette forretter, salt mat og fisk. Serveres kald 6–8 °C i champagneglass. [egge gård] Tradisjonell produksjonsprosess med bl.a. kverning og pressing av eplene. Middels dyp gyllengul farge. Nyansert aroma med fint preg av eple, blomst og svale urter. Ren, frisk og saftig, preg av eple, sitrus og urter, svakt bitter ettersmak. [vinmonopolet]
Klar, lys, gylden på farge. Musserende med middels store flyktige bobler. Middels intens duft av friske epler og kjeks. Frisk og fruktig smak av epler med tydelig champagne skum i munnen. God lengde. Passer godt til aperitiff, fisk, skalldyr, fjærkre og som kosesider. BLIK +++- Virkelig god champagnesider. Balansert og intens sider med flott lengde av friske epler. Kanskje den beste pubsideren jeg har smakt! [pål]
Klar, lys, gylden på farge. Musserende med middels store flyktige bobler. Middels intens duft av friske epler og kjeks. Frisk og fruktig smak av epler med tydelig champagne skum i munnen. God lengde. Passer godt til aperitiff, fisk, skalldyr, fjærkre og som kosesider. BLIK +++- Virkelig god champagnesider. Balansert og intens sider med flott lengde av friske epler. Kanskje den beste pubsideren jeg har smakt! [pål]
Åkre Gard Edel Eplesider
Pris: kr 149,90 (75 cl)
Varenummer: 3602001 Produsent: Åkre Gard Distrikt: Norge, Hardanger Råstoff: Epler (Aroma, Gravenstein, Discovery) Alkoholprosent: 6,5% Syre: 7,3 gram per liter Sukker: 15,2 gram per liter Passer til: Fisk, lyst kjøtt og svin |
Når epla er klare for henting utpå hausten, vert produksjonsutstyr på Åkre klargjort for ei intensiv og spanande tid. Epla kjem frå eigen produksjon eller frå gode naboar i distriktet. Epla vert varsamt mottatt, sortert og vaska før dei er klare for å bli omgjort frå eple til søt og frisk eplemost. Eplemosten vert produsert i reine eplesortar for å bevara særpreget til dei ulike sortane – Aroma, Discovery, Gravenstein, Idun, Karen Schneider, osb. Eplemosten vert pasteurisert før han vert tappa på flasker. Her er det inga tilsetjingar, bare rein og frisk eplemost. Dei epla som vert valde som råstoff for eplesideren vert tappa på gjæringskar så fort dei er omgjort til eplemost. Der vil mosten stå nokre månader under god kontroll slik at eplemosten sakte, men sikkert endrar seg til ein aromatisk, frisk, tørr og perlande eplesider. Under fylgjer det meir utfyllande smaksnotater av dei ulike produkta. [åkre gard] Tradisjonell produksjonsprosess i små batcher (1000 ltr). Middels dyp gyllengul farge. Fruktig aroma med fint preg av eple og blomst, hint av urter. Fersk, saftig og kremet, fokusert preg av eple, blomst og sitrus, hint av bittert i ettersmaken. [vinmonopolet]
Alde Sider
Pris: kr 155,20 (75 cl)
Varenummer: 5895501 Produsent: Alde - Bleie gård Distrikt: Norge, Hardanger Råstoff: Epler (Discovery, Aroma, Gravenstein) Alkoholprosent: 6,5% Syre: 5,2 gram per liter Sukker: 13 gram per liter Passer til: Aperitiff |
Når dagane vert korte og gulskjæret kjem i lia, er epla klare til hausting. Her på garden har eg Gravenstein, Discovery og Aroma. Desse sortane passar ypperleg til sider og bidreg kvar med sin eigenart. Eg plukkar dei varleg ned når dei er søte nok og pressar dei til eplemost. Mosten fyller eg i store ståltankar i lag med ein tanke sukker og gjær. Når gjæringa har kome godt i gang set eg temperaturen ned og ventar spent i nokre månadar. Slik får sideren utvikla seg sakte men sikkert, medan den held på den friske eplearomaen. Til våren når alle sidertankane er utgjæra kallar eg saman gode vener med gode ganar og me smakar oss fram til ei blanding som er balansert mellom syre og sødme, fruktigheit og frisk ange. Eg tilset litt kolsyre for å få den perlande og tappar så på flasker og fat. [alde] Epler presses og fermenterar med vingjær. Filteras og buteljeras. Middels dyp gyllengul farge. Aroma med fint preg av nypresset eple, innslag av sitrus og urter. Ung, saftig og lett perlende, preg av epler og urter, hint av bittert i ettersmaken. [vinmonopolet]
Aspall Suffolk Premier Cru Cyder
Pris: kr 79,40 (50 cl)
Varenummer: 9925802 Produsent: Aspall Distrikt: England, Suffolk Råstoff: Epler (Bittersweet, Culinary & Dessert) Alkoholprosent: 7% Syre: 5 gram per liter Sukker: 3 gram per liter Passer til: Aperitiff |
The first cyder produced by Barry and Henry Chevallier Guild when they joined the business - seven years in creation - and still their favourite drink. Full dry with a sophisticated and elegant floral aroma that captures the essence of an orchard. Delicious with roast pork garlic & sage, chilli con carne, rogan josh, Red Leicester and White Stilton. [aspall] Gyllen farge. Epler på duft. Epler på smak. [vinmonopolet]
How to Taste Cider
Describing cider beyond its inherent apple aromas and flavors can be cumbersome and not always necessary. You like it? Great, drink it. Beyond finding a drinking vessel nearby and pouring it in, cider falls in line with wine and beer as far as understanding and appreciating the beverage something that comes with the celebrated practice of drinking.
Cider Flavour Descriptors - table shows a classification of cider flavour
Cider Aroma - chemical information on cider aroma
Small-scale Cider Making - the Wittenham Hill Cider Portal
The Beer & Cider Academy - understand, appreciate and sensibly enjoy beer and cider
The Ciderologist - Gabe Cook from London
Cider Scoresheet - Beer Judge Certification Program (BJCP)
BJCP Style Guidelines - used for BJCP-sanctioned competitions
Cider Tasting 101 - Swift Cider
Retningslinjer og skjema - Norbryggs dommerskjema
Cider Tasting 101 - Tilted Shed Ciderworks
Cider Tasting Guide - a handy guide to understanding cider.
Gabe Cook - the world's only ciderologist, shares the ins and outs of his quirky job
The Cider Link - cider makers in Australia and across the world
Ciderologist - heading to Witcombe this weekend and it sounds epic
The World Map of Cider - by Eric West
Bøndene har siderfeber - hele Norge epplauderer
Eplecider - Norges matfat
Forskrift om vern - av produktnemninga Sider frå Hardanger som beskytta geografisk nemning
Cider Aroma - chemical information on cider aroma
Small-scale Cider Making - the Wittenham Hill Cider Portal
The Beer & Cider Academy - understand, appreciate and sensibly enjoy beer and cider
The Ciderologist - Gabe Cook from London
Cider Scoresheet - Beer Judge Certification Program (BJCP)
BJCP Style Guidelines - used for BJCP-sanctioned competitions
Cider Tasting 101 - Swift Cider
Retningslinjer og skjema - Norbryggs dommerskjema
Cider Tasting 101 - Tilted Shed Ciderworks
Cider Tasting Guide - a handy guide to understanding cider.
Gabe Cook - the world's only ciderologist, shares the ins and outs of his quirky job
The Cider Link - cider makers in Australia and across the world
Ciderologist - heading to Witcombe this weekend and it sounds epic
The World Map of Cider - by Eric West
Bøndene har siderfeber - hele Norge epplauderer
Eplecider - Norges matfat
Forskrift om vern - av produktnemninga Sider frå Hardanger som beskytta geografisk nemning
|
|
|
|
|
Cider-Centric Glassware
Like its beverage brethren, cider has its “ideal” glassware, a format that helps express the hidden and subtle aromas. In cidery tasting rooms across the continent, cider is served in a variety of glasses, but most wineglasses, either stemless or stemmed, will fit the bill as the appropriate choice. A wineglass with a larger bowl (everything but the stem) allows for swirling and coaxing out aromas, while a narrowly tapered beer glass will aid in angling the aromas toward your nose. The thinner the material of the glass the better —then you taste the cider, not the material of the drinking vessel.
The manufacturing industry is catching on. More and more cider-centric glassware is entering the market, like Libbey’s Hard Cider Glass and 33 Books Co.’s Original Cider Tasting Mug (below middle), a pub-inspired, wide-open ceramic tankard for optimal cider sipping. With national stores like Williams-Sonoma, Crate and Barrel, and Macy’s stocking their shelves with brands specific to cider for savvy consumption, the options are growing on trees.
The manufacturing industry is catching on. More and more cider-centric glassware is entering the market, like Libbey’s Hard Cider Glass and 33 Books Co.’s Original Cider Tasting Mug (below middle), a pub-inspired, wide-open ceramic tankard for optimal cider sipping. With national stores like Williams-Sonoma, Crate and Barrel, and Macy’s stocking their shelves with brands specific to cider for savvy consumption, the options are growing on trees.
At the first shrill notes of the pipe I heard a sound as of scraping tripe And putting apples, wondrous ripe Into a cider-press’s gripe.
Robert Browning, “The Pied Piper of Hamelin”
Temperature, Taste, and Smell
Before the cider makes it to the glass, be sure to note the serving temperature; this can help or hinder the tasting experience. Dry and tannic ciders can handle room temperature, while sweeter ciders should be served colder. If the cider is at a loss for aromatics, it could be too cold. If it shows too alcoholic, chances are you are tasting it too warm. At the end of the day, though, taste is subjective, and the cider should be consumed within the specifics of your personal preference.
Olfactory research has shown that 80 to 90 percent of that taste comes from smell, so don’t be shy about shoving your nose into the glass to take it all in. Like wine or beer tasting, swirling the cider is recommended to release these aromas. Before taking a sip, try swirling and sniffing a few times, to get the full effect.
If you’re looking for a complete tasting experience, consulting a flavor wheel will help you identify what is in the glass (see here ). Start from the inside and move out if you’re finding sweet aromas, are they honeyed, syrupy, vanilla-y? If it’s spicy, is it nutty or grassy, woody or resinous? Splash a glass, spin the wheel, and become bilingual in the aromatic and flavor profiles of cider.
Olfactory research has shown that 80 to 90 percent of that taste comes from smell, so don’t be shy about shoving your nose into the glass.
The Sweetness Scale
In the most basic explanation, ciders are categorized into four levels of sweetness. Although during fermentation most cider is fermented to complete dryness (in which the yeasts have consumed nearly all the sugars in the cider), sugar, unfermented juice, or any other natural sweetener can be added back in to increase the sugar level. The exception is ice cider, which is made from two different methods of freezing the fruit or juice, but which also falls into the sweet category.
Dry
Both in still and sparkling renditions, these ciders tend to have higher tannin and bolder acid profiles that reveal the stark and mineral side of the apple. The residual (remaining) sugar in the cider is typically less than 0.5 percent gram per liter. A prime example is the bone-dry Winesap/Albemarle (Newtown) Pippin blend called Terrestrial from Castle Hill Cider in Keswick, Virginia.
Off-Dry
Off-dry-Between 1 and 2 percent residual sugar, these ciders tend to exhibit a fuller body than bone-dry ciders, with more fruit-forward aromatics and flavors while maintaining some tannin and ample acid. The Legend, a combination of heritage and dessert varieties from Rootstock Ciderworks in Williamson, New York, represents nicely for this level.
Semisweet or Semi-dry
Somewhat of a middle ground between dry and sweet —between 2 and 4 percent residual sugar —these full-bodied, robust ciders are on the softer side of tannin and acid while showcasing juicy fruit and easy drinkability. Most mass-marketed, large-scale commercial ciders fall into this category. The Gumption, a mix of cider and dessert apples, from Woodchuck Hard Cider in Middlebury, Vermont, falls in this range.
Sweet
Once the cider hits the 4 percent residual sugar mark, it is often classified as sweet. With ice ciders also falling into this category, sweet or dessert ciders often average anywhere between 10 and 20 percent residual sugar and are reminiscent of a dessert wine. A choice option is Frost, a dessert cider from Tieton Cider Works in Tieton, Washington, that is a late-harvest blend of Jonagold, Pinova, and Winter Banana apples.
The Flavor Wheel
Courtesy of cider expert Andrew Lea, and based on testing done at the Long Ashton Research Station in England, the information in this flavor wheel classifies cider into familiar senses aromas, tastes and textures to aid in interpret interpreting the cider in your glass. Use it as a guide to deciphering the aromatic and flavor profiles of your cider, remembering that the route to tasting cider is subjective and you’re behind the steering wheel. Take hold and drive in the direction that fits your preferences.
Aromatic, Fragrant, Fruity, Floral |
|
Alcoholic |
winey, fusel |
Solvent-like |
plastics, can-liner, acetone |
Estery |
peardrops, apple-like (with aniseed note), light fruity (ethyl acetate) |
Fruity |
citrus fruit, banana, blackcurrant, melony, pear, forest fruit, culinary apple, bittersweet apple |
Acetaldehyde |
|
Floral |
rose-like, geranium, perfume-like |
The Flavor A Guide To Understanding Hard Cider Reviews
Our approach to cider tasting and note taking at HardCiderReviews.com is relatively simple. All of our reviews are written for each individual variety (or varietal – single or blended) produced by hard cider brands in the US, Canada, United Kingdom, Europe and New Zealand.
We focus on the six main characteristics associated with cider: its appearance, the level of carbonation, what aromas are present when you smell the cider, what flavors are present when you taste the cider, how does the cider feel in your mouth, and how long the flavors and mouthfeel last.
We also include two additional fields for tasting notes and reviewer notes. Let’s break down these eight points a little bit more:
Sweetness
The hard cider industry primarily uses what is known as the “Brix Scale” – a method of measuring residual sugar in the cider. Occasionally, some cideries and cider makers will include this number on the label. We do not scientifically measure any ciders we taste for the Brix figure. More commonly on cider brand labels, you will see these designations:
Our reviews use one of these four designations. These may not always match the cider makers own description of sweetness of the cider.
ABV – Alcohol By Volume
Like other alcohol – beer, wine and hard spirits – ABV is used as the standard measure of alcohol content in hard cider.
Ciders typically range from 4.0% up to 12.0% ABV.
Cider Maker’s Description
When available, we include information direct from the cidery on how they describe the variety of cider we’re sampling. This information may come from their website or, when not available on their website, from the bottle or can.
Appearance
Here, we are looking at primarily the clarity and color of the cider. We may also comment on whether the clarity has a sparkle to it (bright) or a sort of dullness. Another thing we look at is sediment and/or “floaties” that may be present in the pour.
Carbonation
You can get a good sense of how carbonated a cider is when you pour it and when you swirl it in your glass. The carbonation level may impact how you pour the cider or how the cider feels in your mouth. Carbonation can highlight certain flavors while masking others.
Aromas
This is arguably the most difficult part of reviewing and tasting ciders. There are so many factors at work here: the environment you are in and other aromas that are present (e.g. are you drinking the cider next to a campfire?), your personal experiences (you may associate a specific aroma with a particular time of your life, how sensitive you are to certain aromas, etc.). Further, any sinus issues or impending cold symptoms can drastically affect the smell of ciders.
We try to sample and review ciders in the same environment each and every time, but we also do a lot of reviewing while traveling where those things can’t be controlled. When possible, we bring a bottle or can home for a “proper review” at a later date.
Taste
What flavors do you taste in the cider? This is the second most difficult part of reviewing ciders, just behind smelling ciders. The two are very closely linked and much of what is written above regarding aromas applies here too.
One tool we use when evaluating ciders is an Aroma & Flavor Wheel. The flavor wheel below is the one that we use most often and is available from Agroscope:
We focus on the six main characteristics associated with cider: its appearance, the level of carbonation, what aromas are present when you smell the cider, what flavors are present when you taste the cider, how does the cider feel in your mouth, and how long the flavors and mouthfeel last.
We also include two additional fields for tasting notes and reviewer notes. Let’s break down these eight points a little bit more:
Sweetness
The hard cider industry primarily uses what is known as the “Brix Scale” – a method of measuring residual sugar in the cider. Occasionally, some cideries and cider makers will include this number on the label. We do not scientifically measure any ciders we taste for the Brix figure. More commonly on cider brand labels, you will see these designations:
- Sweet
- Semi-Sweet
- Semi-Dry
- Dry
Our reviews use one of these four designations. These may not always match the cider makers own description of sweetness of the cider.
ABV – Alcohol By Volume
Like other alcohol – beer, wine and hard spirits – ABV is used as the standard measure of alcohol content in hard cider.
Ciders typically range from 4.0% up to 12.0% ABV.
Cider Maker’s Description
When available, we include information direct from the cidery on how they describe the variety of cider we’re sampling. This information may come from their website or, when not available on their website, from the bottle or can.
Appearance
Here, we are looking at primarily the clarity and color of the cider. We may also comment on whether the clarity has a sparkle to it (bright) or a sort of dullness. Another thing we look at is sediment and/or “floaties” that may be present in the pour.
Carbonation
You can get a good sense of how carbonated a cider is when you pour it and when you swirl it in your glass. The carbonation level may impact how you pour the cider or how the cider feels in your mouth. Carbonation can highlight certain flavors while masking others.
Aromas
This is arguably the most difficult part of reviewing and tasting ciders. There are so many factors at work here: the environment you are in and other aromas that are present (e.g. are you drinking the cider next to a campfire?), your personal experiences (you may associate a specific aroma with a particular time of your life, how sensitive you are to certain aromas, etc.). Further, any sinus issues or impending cold symptoms can drastically affect the smell of ciders.
We try to sample and review ciders in the same environment each and every time, but we also do a lot of reviewing while traveling where those things can’t be controlled. When possible, we bring a bottle or can home for a “proper review” at a later date.
Taste
What flavors do you taste in the cider? This is the second most difficult part of reviewing ciders, just behind smelling ciders. The two are very closely linked and much of what is written above regarding aromas applies here too.
One tool we use when evaluating ciders is an Aroma & Flavor Wheel. The flavor wheel below is the one that we use most often and is available from Agroscope:
What you drink the cider out of can make a big difference in how you experience that cider. Obviously, when you are visiting a cider tasting room or are drinking cider a bar, the glassware is going to vary drastically, and this is a point of debate among cider makers and enthusiasts alike.
When not traveling, we prefer to use the Rastal Teku Glass, a tasting glass popular with craft beer drinkers, seen here in the 11.2 ounce (330ml) size:
Teku ølglass 0,3L
Teku glasset er utviklet av Teo Musso fra Bryggeri Baladin i Torino i Italia. Designet på glasset gjør det optimalt for å smake øl, og få frem aromaene i ølet på en best mulig måte.
Dette glasset er en av de fineste ølglass som er å få tak i og passer perfekt å drikke de fleste typer øl fra.
TEKU ølglass ble utviklet av Teo Musso fra Baladin bryggeri i Torino og den italienske ølsommelieren Lerenzo Dabove, også kalt Kuaska. Navnet TEKU er en sammensetning av Teo og Kuaska, og glasset ble opprinnelig spesiallaget for Baladin bryggeri, men ble så populært at den tyske produsenten Rastal begynte å produsere blanke glass til stor glede for alle håndverksølentusiaster. TEKU ølglass er anerkjent som et av de beste ølglassene tilgjengelig på markedet. Tulipanformen er spesielt tilpasset for å gi en optimal smaks- og duftopplevelse av ølet - samtidig som det er elegant med sin rette form og høye stett.
Designforevig.no
When not traveling, we prefer to use the Rastal Teku Glass, a tasting glass popular with craft beer drinkers, seen here in the 11.2 ounce (330ml) size:
Teku ølglass 0,3L
Teku glasset er utviklet av Teo Musso fra Bryggeri Baladin i Torino i Italia. Designet på glasset gjør det optimalt for å smake øl, og få frem aromaene i ølet på en best mulig måte.
Dette glasset er en av de fineste ølglass som er å få tak i og passer perfekt å drikke de fleste typer øl fra.
TEKU ølglass ble utviklet av Teo Musso fra Baladin bryggeri i Torino og den italienske ølsommelieren Lerenzo Dabove, også kalt Kuaska. Navnet TEKU er en sammensetning av Teo og Kuaska, og glasset ble opprinnelig spesiallaget for Baladin bryggeri, men ble så populært at den tyske produsenten Rastal begynte å produsere blanke glass til stor glede for alle håndverksølentusiaster. TEKU ølglass er anerkjent som et av de beste ølglassene tilgjengelig på markedet. Tulipanformen er spesielt tilpasset for å gi en optimal smaks- og duftopplevelse av ølet - samtidig som det er elegant med sin rette form og høye stett.
Designforevig.no
Mouthfeel
This one is somewhat straightforward, but there are nuances to it. Mouthfeel frequently changes over the course of drinking a cider, sometimes changing and sometimes amplifying. Common terms here might be creamy, syrupy, or acidic. Is the cider astringent? Or, more simply, does it feel like the cider is sucking the moisture from your mouth?
Finish
This one is really just how long the aromas, flavors, and mouthfeel stick with you after you take a sip of the cider, or drink a full pour of a cider. Some ciders have such overpowering flavor profiles that they simply wreck your palate going forward…this is where I would note that.
Tasting Notes / General Impression
Tasting notes are specific to our overall impression of the cider and whether we would drink it again, whether it’s something we consider session-able or if it’s a cider that most people might limit to one or two servings in any given sitting.
Reviewer Notes
Reviewer notes are specifics that we want you know about the tasting or the specific cider. These notes might include the year of the cider, the specific batch if it was a small-batch cider, notes about the tasting environment, was the cider poured and served by someone else, among other observations or limitations.
This one is somewhat straightforward, but there are nuances to it. Mouthfeel frequently changes over the course of drinking a cider, sometimes changing and sometimes amplifying. Common terms here might be creamy, syrupy, or acidic. Is the cider astringent? Or, more simply, does it feel like the cider is sucking the moisture from your mouth?
Finish
This one is really just how long the aromas, flavors, and mouthfeel stick with you after you take a sip of the cider, or drink a full pour of a cider. Some ciders have such overpowering flavor profiles that they simply wreck your palate going forward…this is where I would note that.
Tasting Notes / General Impression
Tasting notes are specific to our overall impression of the cider and whether we would drink it again, whether it’s something we consider session-able or if it’s a cider that most people might limit to one or two servings in any given sitting.
Reviewer Notes
Reviewer notes are specifics that we want you know about the tasting or the specific cider. These notes might include the year of the cider, the specific batch if it was a small-batch cider, notes about the tasting environment, was the cider poured and served by someone else, among other observations or limitations.
How To Taste Cider
The approach to tasting cider is broadly the same as with wine: not surprisingly, given that the two drinks share many sensory properties – aroma, flavour, mouthfeel and so on. It’s worth emphasizing, though, that cider has a much more fun personality. To anthropomorphize the situation unnecessarily, at a party wine would be on the sofa in the corner, checking on Linked In to see who’s viewed them today; cider would be sporting face paint and performing an epic air guitar to “Freebird”. Another difference is that cider is swallowed rather than spat out, because you need to detect the presence of those rich tannins that only hit at the very back of the throat and on the swallow. How can you tell whether a cider has a lingering finish and after taste if you haven’t achieved a full taste in the first place? What cider and wine do have in common is the importance of fruit. It is very hard for a single apple variety to achieve all of the properties that are sought after in a cider; therefore the majority of ciders tend to be a blend of different varieties. That’s not to say that single varietals don’t make fantastic and complex ciders, its just that they can be idiosyncratically lopsided on the palate. Of course, people have personal preferences, and the great thing about cider is that it is a wonderfully diverse and versatile drink. There is a cider suited to every occasion, whether it be quenching a thirst, savouring, acting as an accompaniment to a meal or celebrating a special event. There are three key steps to the important task of cider tasting:
Eighty percent of the sensory assessment of a cider is done by sniffing, so it’s important to get your nose right into the glass!
Assessing cider with other people is fascinating because each individual has differing levels of sensitivity to particular aromas and flavours.
Colour and Clarity
Someone far wiser than I am once said that “the first taste is with the eye”. In terms of colouration, cider ranges from pale straw to deep, ruby red. This is, of course, entirely dependent upon the apple varieties used. There are no rules or expectations with colour, but it might be wise to treat anything green or black with suspicion! Most consumers expect a cider to be crystal-clear and this is achieved through filtration. Cider naturally has a mild haze, which, if controlled, may be appropriate to the style and shouldn’t be dismissed out of hand. A bottle-conditioned cider will have sediment at the bottom. Pour carefully to avoid disturbing this if you don’t want it in your glass.
Aroma
This is critical to presenting a quality product. Even if the cider ends up tasting fabulous, a challenging or just plain unpleasant aroma means you’re not going to want to bring the glass to your mouth. You can expect a full gamut of aromas, again depending on the apple variety used, what microflora has been involved in the fermentation and maturation, and whether any other ingredients have been added. Typical aromas from apples or pears alone can range from green apple, baked strudel and tropical fruits through to spicy, earthy and even downright funky. A little bit of funk can go a long way, but it has to be modest and contribute to the overall structure: you don’t want the aroma to dominate. “New-world” wine sensibilities dictate a low tolerance to these “bretty” aromas, but they are true to type of traditional West Country ciders.
Flavour and Mouthfeel
The key to a great cider, much as to life in general, is balance. Cider, without the assistance of wine’s alcohol levels or beer’s variety of ingredients, runs the risk of being bland or one-dimensional. But it has four heroes which, when balanced and working in unison, bring it to another level:
• ACIDITY Vivaciousness, freshness, crispness and sometimes sourness.
• SWEETNESS Palatability and softness.
• PHENOLICS Body, structure and complexity.
• FRUITINESS Richness and mouthfeel.
Eighty percent of the sensory assessment of a cider is done by sniffing, so it’s important to get your nose right into the glass!
Assessing cider with other people is fascinating because each individual has differing levels of sensitivity to particular aromas and flavours.
Colour and Clarity
Someone far wiser than I am once said that “the first taste is with the eye”. In terms of colouration, cider ranges from pale straw to deep, ruby red. This is, of course, entirely dependent upon the apple varieties used. There are no rules or expectations with colour, but it might be wise to treat anything green or black with suspicion! Most consumers expect a cider to be crystal-clear and this is achieved through filtration. Cider naturally has a mild haze, which, if controlled, may be appropriate to the style and shouldn’t be dismissed out of hand. A bottle-conditioned cider will have sediment at the bottom. Pour carefully to avoid disturbing this if you don’t want it in your glass.
Aroma
This is critical to presenting a quality product. Even if the cider ends up tasting fabulous, a challenging or just plain unpleasant aroma means you’re not going to want to bring the glass to your mouth. You can expect a full gamut of aromas, again depending on the apple variety used, what microflora has been involved in the fermentation and maturation, and whether any other ingredients have been added. Typical aromas from apples or pears alone can range from green apple, baked strudel and tropical fruits through to spicy, earthy and even downright funky. A little bit of funk can go a long way, but it has to be modest and contribute to the overall structure: you don’t want the aroma to dominate. “New-world” wine sensibilities dictate a low tolerance to these “bretty” aromas, but they are true to type of traditional West Country ciders.
Flavour and Mouthfeel
The key to a great cider, much as to life in general, is balance. Cider, without the assistance of wine’s alcohol levels or beer’s variety of ingredients, runs the risk of being bland or one-dimensional. But it has four heroes which, when balanced and working in unison, bring it to another level:
• ACIDITY Vivaciousness, freshness, crispness and sometimes sourness.
• SWEETNESS Palatability and softness.
• PHENOLICS Body, structure and complexity.
• FRUITINESS Richness and mouthfeel.