Vi har analysert anmeldelser av viner fra juli-slippet hos Vinmonopolets for å få innsikt i hvilken vin vi skal servere til grillmaten og hvilken som skal nytes på terrassen i sommer. Basert på anmeldelsene har vi konsolidert terningkast og poeng for å finne hvilke viner som generelt kommer best ut i testene.
Analyser av vinslipp blir annonsert på Twitter Follow @bedreInnsikt
DEN BESTE GRILLVINEN
Boffa Carlo Barbaresco 2010
En tradisjonelt laget Barbaresco produsert av Carlo Boffa fra Piemonte distriktet i Italia. Dette er en barsk rødvin med tydelige tegn til fatlagring som betyr at vinen har en for tørr ettersmak til å kunne nytes alene, men sammen med kraftig grillmat fungerer den utmerket. Drikker du vinen nå i sommer anbefaler vi at den luftes godt før servering. Legger du vinen i kjelleren kan du merke den med et drikkevindu på 2018-2022.
Italiensk rødvin fra Piemonte, Barbaresco. Middels dyp rød farge. Aroma av røde bær, te, nype og urter over et tydelig fatpreg. Litt utviklet fruktighet smak, preg av te og nype, fast og lett trepreget ettersmak. Skånsom pressing av druene før tradisjonell vinifikasjon. Drikkeklar nå, men kan også lagres. Passer til lam/sau, storvilt og storfe. [Vinmonopolet: 158801 - kr. 239,00]
Dyp rød farge. Flott duft med gode fattoner, litt mye kanskje? Smak med fruktig start, moden frukt, litt mye fat, tørker noe, sitter imidlertid ganske godt, tørr og frisk med litt urter. Bruksområde er lam rødt kjøtt. En litt fatpreget men ellers lovende vin. Tåler 8. Godt kjøp. [Aperitif: 87 poeng]
Flott, klassisk rødvin. Fra Piemonte. Dyp rød mot mahogni. Syrlige kirsebær i duften med innslag av nype, samt hint av tjære. God fylde med rik og ren frukt, frisk syre og en lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner. Denne vinen passer til lam og vilt. [Klikk: 89 poeng]
Duft av utviklet frukt, røde bær, noe stall og urter. Flott moden frukt, noe fatpreget men sitter godt og lenge. Tåler noen år i kjelleren. [Dagbladet: 85 poeng / terningkast 5]
Tradisjonelt laget barbaresco med innslag av mørke bør, lær, blomster og et streif tjære på duft. Pent fyldig og syrlig vin med sødmefull frukt i munnen, god lengde, markante tanniner og barsk og tørr finish. Prøv om 4-6 år. [Vinforum: 4 stjerner]
Denne er laget på en blanding av 3 enkeltvinmarker plantet i 1968, 1980, 1994. Den er lagret i 15-18 mnd på store eikefat (botti). Den har en myk og lett inngang før smaken nesten eksploderer i munnen. Her finnes også en smak av karamell, men bare så vidt. Syrenivået er høyt og holder tanninene noe i tømme. Vinen er ennå litt ung, men drikkes godt nå med litt ekstra lufting. [Mat og vinnett]
Italiensk rødvin fra Piemonte, Barbaresco. Middels dyp rød farge. Aroma av røde bær, te, nype og urter over et tydelig fatpreg. Litt utviklet fruktighet smak, preg av te og nype, fast og lett trepreget ettersmak. Skånsom pressing av druene før tradisjonell vinifikasjon. Drikkeklar nå, men kan også lagres. Passer til lam/sau, storvilt og storfe. [Vinmonopolet: 158801 - kr. 239,00]
Dyp rød farge. Flott duft med gode fattoner, litt mye kanskje? Smak med fruktig start, moden frukt, litt mye fat, tørker noe, sitter imidlertid ganske godt, tørr og frisk med litt urter. Bruksområde er lam rødt kjøtt. En litt fatpreget men ellers lovende vin. Tåler 8. Godt kjøp. [Aperitif: 87 poeng]
Flott, klassisk rødvin. Fra Piemonte. Dyp rød mot mahogni. Syrlige kirsebær i duften med innslag av nype, samt hint av tjære. God fylde med rik og ren frukt, frisk syre og en lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner. Denne vinen passer til lam og vilt. [Klikk: 89 poeng]
Duft av utviklet frukt, røde bær, noe stall og urter. Flott moden frukt, noe fatpreget men sitter godt og lenge. Tåler noen år i kjelleren. [Dagbladet: 85 poeng / terningkast 5]
Tradisjonelt laget barbaresco med innslag av mørke bør, lær, blomster og et streif tjære på duft. Pent fyldig og syrlig vin med sødmefull frukt i munnen, god lengde, markante tanniner og barsk og tørr finish. Prøv om 4-6 år. [Vinforum: 4 stjerner]
Denne er laget på en blanding av 3 enkeltvinmarker plantet i 1968, 1980, 1994. Den er lagret i 15-18 mnd på store eikefat (botti). Den har en myk og lett inngang før smaken nesten eksploderer i munnen. Her finnes også en smak av karamell, men bare så vidt. Syrenivået er høyt og holder tanninene noe i tømme. Vinen er ennå litt ung, men drikkes godt nå med litt ekstra lufting. [Mat og vinnett]
DEN BESTE TERRASSEVINEN
Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2013
En kvalitetsvin fra vulkanøya Santorini i Helles produsert av Gaia Estate. Dette er en fyldig og god hvitvin med tydelig tegn til mineralitet fra det vulkanske jordsmonnet, noe som gjør at den i tillegg til å passe til det aller meste av sjømat også går fint til grillet fisk og lyst kjøtt. Vinen kan du gjerne ha i kjelleren og ta frem i tidsrommet 2014-2020.
Hvitvin fra Hellas. Lys gulgrønn farge. Aroma preget av moden frukt og sitrus over toner av fat og røyk. Ung, saftig og konsentrert smak, preg av moden frukt over integrert fat. Etter innhøsting kaldmasereres mosten i 12 timer før spontangjæring i små 1000-liters ståltanker, franske- og amerikanske eikefat, samt akasiefat, selekterte fat blir så blandet føt filtrering og tappInnhold. Drikkeklar nå, men kan også lagres. Passer til apertiff skalldyr og fisk. [Vinmonopolet: 9869201 - kr. 170,00]
Lys gulgrønn farge. Flott intenst mineralsk duft med mye flint, sjøbris, våt stein. Fyldig start, veldig god frukt, fin syre, fylder munnen, frisk utover, lang ettersmak med masse mineraler og syrlig frukt. Bruksområde er gode skalldyrretter. En flott vin for de neste 10. Meget godt kjøp. [Aperitif: 89 poeng]
Gresk kvalitet fra vulkanøya Santorini. Strålende vin, med flott mineralitet. Mektig, fast, flott. Klart grapefruktpreg, lette sitrusaromaer, blomster og urter. Vil tåle mye forskjellig mat. Passer til sjømat, grillet fisk, pastaretter, lyst kjøtt. [Adressa: terningkast 6]
En vinnervin! Veldig konsentrert med oljete, mineralsk grunnsmak, svakt streif av grønne, modne epler og litt udefinerbar sitrus. Litt flint- og røykpreget i finish. Veldig lengde. BA. Drikk: Nå – 2017. Temp: 4–6. [Dinmat: 89 poeng / terningkast 6]
En rik og kompleks hvitvin fra Hellas. Duft av sitrus, sjø, mineraler og svakt flintaktig. Nydelig konsentrasjon med god fylde og flott syre. Frisk vin med en mineralsk avslutning. [Dagbladet: 87 poeng / terningkast 5]
Mineralsk og flott hvitvin. Fra Santorini. Ganske blek strågul med hint av grønt. Tydelig mineralsk preg av varme steiner. Også friske fruktnoter av eple og sitron. God fylde med frisk frukt og en lang ettersmak med tydelig preg av mineraler i avslutningen. Her slår virkelig det vulkanske jordsmonnet gjennom i vinen. Dette er en god allroundvin til det aller meste av sjømat bortsett fra den aller mest spicy asiatiske. [Klikk: 88 poeng]
Lys gyllen farge. Aroma som av grapefrukt, sitrus og flintrøyk. Markant syrlighet i forhold til 2011 og 2012 årgangen. Grapefruktoner i avslutning. Imponerende kvalitet fra Hellas! [Vinofil: 88 poeng / terningkast 6]
Nå er denne lekre vinen fra Santorini kommet i basislisten. Dufter av svovel, sjøvann og limeskall med innslag av røyk. Delikat stram sitrusfrukt på smak med en nydelig saltpreget mineralitet i utgang. Drikk nå til 2020. Passer til sommerens måltider med fersk fisk og skalldyr. [DN: 90 poeng]
Hvitvin fra Hellas. Lys gulgrønn farge. Aroma preget av moden frukt og sitrus over toner av fat og røyk. Ung, saftig og konsentrert smak, preg av moden frukt over integrert fat. Etter innhøsting kaldmasereres mosten i 12 timer før spontangjæring i små 1000-liters ståltanker, franske- og amerikanske eikefat, samt akasiefat, selekterte fat blir så blandet føt filtrering og tappInnhold. Drikkeklar nå, men kan også lagres. Passer til apertiff skalldyr og fisk. [Vinmonopolet: 9869201 - kr. 170,00]
Lys gulgrønn farge. Flott intenst mineralsk duft med mye flint, sjøbris, våt stein. Fyldig start, veldig god frukt, fin syre, fylder munnen, frisk utover, lang ettersmak med masse mineraler og syrlig frukt. Bruksområde er gode skalldyrretter. En flott vin for de neste 10. Meget godt kjøp. [Aperitif: 89 poeng]
Gresk kvalitet fra vulkanøya Santorini. Strålende vin, med flott mineralitet. Mektig, fast, flott. Klart grapefruktpreg, lette sitrusaromaer, blomster og urter. Vil tåle mye forskjellig mat. Passer til sjømat, grillet fisk, pastaretter, lyst kjøtt. [Adressa: terningkast 6]
En vinnervin! Veldig konsentrert med oljete, mineralsk grunnsmak, svakt streif av grønne, modne epler og litt udefinerbar sitrus. Litt flint- og røykpreget i finish. Veldig lengde. BA. Drikk: Nå – 2017. Temp: 4–6. [Dinmat: 89 poeng / terningkast 6]
En rik og kompleks hvitvin fra Hellas. Duft av sitrus, sjø, mineraler og svakt flintaktig. Nydelig konsentrasjon med god fylde og flott syre. Frisk vin med en mineralsk avslutning. [Dagbladet: 87 poeng / terningkast 5]
Mineralsk og flott hvitvin. Fra Santorini. Ganske blek strågul med hint av grønt. Tydelig mineralsk preg av varme steiner. Også friske fruktnoter av eple og sitron. God fylde med frisk frukt og en lang ettersmak med tydelig preg av mineraler i avslutningen. Her slår virkelig det vulkanske jordsmonnet gjennom i vinen. Dette er en god allroundvin til det aller meste av sjømat bortsett fra den aller mest spicy asiatiske. [Klikk: 88 poeng]
Lys gyllen farge. Aroma som av grapefrukt, sitrus og flintrøyk. Markant syrlighet i forhold til 2011 og 2012 årgangen. Grapefruktoner i avslutning. Imponerende kvalitet fra Hellas! [Vinofil: 88 poeng / terningkast 6]
Nå er denne lekre vinen fra Santorini kommet i basislisten. Dufter av svovel, sjøvann og limeskall med innslag av røyk. Delikat stram sitrusfrukt på smak med en nydelig saltpreget mineralitet i utgang. Drikk nå til 2020. Passer til sommerens måltider med fersk fisk og skalldyr. [DN: 90 poeng]
Kilder
I denne analysen har vi benyttet anmeldelser fra de følgende testene av vin:
I tillegg har vi lastet ned informasjon fra Vinmonopolet:
- Aperitif - Nyhetene på polet juli 2014 - rødvin
- Aperitif - Nyhetene på polet juli 2014 - hvitvin
- Adressa - Sommerslipp - litt slapt
- DN - Hvite sommerviner
- Klikk - Nye viner på polet
- Dinmat - Hvite fulltreffere i Polets julinyheter
- Dagbladet - Nå er det stort sommerslipp på polet
- Vinforum - Nyheter Juli Nr4-2014
- Vinofil - Assyrtiko & Agirogitiko viser vei
- Mat og vinnett - Boffa
- CellarTracker - 2010 Boffa Carlo Barbaresco
- CellarTracker - 2013 Gaia Assyrtiko Wild Ferment
I tillegg har vi lastet ned informasjon fra Vinmonopolet:
- Vinmonopolet - Nye produkter i juli
- Vinmonopolet - Nyheter i basis-, parti- og testutvalget juli 2014.xlsx
- Vinmonopolet - Nyheter i bestillingsutvalget juli 2014.xlsx
- Vinmonopolet - Nyheter-med-bilder-juli-2014.pdf
- Vinmonopolet - Boffa Carlo Barbaresco 2010
- Vinmonopolet - Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2013