BEDREINNSIKT
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg

Unoter i sideren

Vi skal her se på aroma som indikerer at det er et eller annet feil med sideren.

Eddik

Kommer fra bakteriell forurensning:
  • Eddiksyre
  • Eddikaktig
Årsak/forebygging:
  • Produsert av bakteriell ødeleggelse i cider - Acetobacter
  • Krever oksygen - på juicestadiet (via fruktfluer), ved omstikk eller lagring
  • PASS PÅ Å TOPP KARET – LUFT ER FIENDEN
  • Vanlig i ‘scrumpy' og forventet i noen spanske cider
  • Typisk smaksterskel ~130 ppm (deler per million)
Picture

ETYLACETAT - Neglelakkfjerner

Utvikles under gjæring:
  • Løsemiddel/aceton
  • Neglelakkfjerner
Årsak/forebygging:
  • Naturlig ester produsert fra gjæring
  • Spesielt utbredt i gjæring utført av ikke-Saccharomyces gjær
  • Bruk av S02 for å hemme mikrobiell virkning ved start av fermentering
  • I Perry kan sitronsyre omdannes til etylacetat under anaerobe forhold
  • Typisk smaksterskel fra 72 ppm (deler per million)
Picture

​SULFIDER - Råttent egg

Utvikles under gjæring:
  • Råttent egg
  • Svovelholdig
  • Veldig flyktig - forsvinner raskt
  • Produsert av gjær under gjæring fra både organiske (cystein) og uorganiske (sulfat) bestanddeler - hydrogensulfid (H2S) og svovel. dioksid SCU
Årsak/forebygging:
  • Stresset gjær - vanligvis en utilstrekkelig mengde næringsstoffer (YAN) eller fastlåst gjæring
  • Forstå næringsbehovene til gjær og sørg for at den får tilstrekkelig mat
  • Typisk smaksterskel på ~2 ppb (deler per milliard)
Picture

​ACETALDEHYD - Blank maling

Utvikles under gjæring:
  • Grønt/forslått eple
  • Glans maling
Årsak/forebygging:
  • Fermentering - forårsaket av rask gjæring, høye temperaturer, over-pitching og dårlig gjærhelse
  • Oppstår under nedbrytning av alkohol - resultat av oksidasjon av etanol og dekarboksylering av pyruvat.
  • Typisk smaksterskel ~10ppm
Picture

​Våt papp

Utviklet under aldring:
  • Resirkulert papir
  • Våt papp
  • Oppstår under aldring ved oksidasjons- eller lagringsforhold (høye temperaturer >20°C)
Årsak/forebygging
  • Begrens oksidasjon
  • Oppbevares kjølig <4 °C
  • Typisk smaksterskel ~50-100ppt
Picture

​​SMØRSYRE - Barneoppkast

Kommer fra bakteriell forurensning:
  • Smørsyre
  • Baby oppkast
  • Harsk/råtten
Årsak/forebygging:
  • Produsert av bakteriell ødeleggelse i juice, gjæring og modning
  • Bruk av ren frukt og god S02-håndtering vil minimere risiko
  • Typisk smaksterskel 2-3ppm
Picture

​​ISOVALERINSYRE - Ost

Kommer fra bakteriell forurensning:
  • Isovalerinsyre
  • Osteaktig
  • Svette sokker
Årsak/forebygging:
  • Produsert av bakteriell ødeleggelse - Brettanomyces - i modning
  • God S02-styring vil minimere risiko
  • Typisk smaksterskel lppm
  • Spesielt utbredt i cider med høy pH (>3,8).
  • God S02-styring vil minimere risiko
  • Typisk smaksterskel 2-3ppm
Picture

​MUS - Musebur

Kommer fra bakteriell forurensning:
  • Musebur
  • Kaninhytte
  • Muggen/harsk
Årsak/forebygging:
  • Produsert av visse melkesyrebakterier under modning
Picture

​​MUGGEN - Muggen kjeller

Kommer fra muggforurensning:
  • Tribromoanisol
  • Muggen
  • Fuktig kjeller
Årsak/forebygging:
  • Mer sannsynlig oppstår når råtten frukt har blitt brukt som inneholder muggsporer
  • Ren frukt og god S02-forvaltning vil minimere risiko
  • Typisk smaksterskel ~30ppb
Picture
bedreInnsikt Copyright © 2023
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg