BEDREINNSIKT
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg

Hva er juleøl?

Beste Juleøl 2021
se også Juleølkalenderen 2021
​Juleøl er en av de eldste tradisjonene vi har her til lands. I vikingtiden var jól den hedenske midtvintersfesten. Man drakk Odins skål for seier og Frøys skål for fred. Da kristningen kom til Norge beholdt man julefeiringen, men juleølet skulle nå signes julenatten som takk til Krist og Sankta Maria for godt år og fred.
«Sigvalde jarl gjør løfte ved minnedrikken», illustrasjon av Halfdan Egedius 1899. Fotolisens er Creative Commons Attribution License (CC-BY).
Sigvalde jarl gjør løfte ved minnedrikken - illustrasjon av Halfdan Egedius 1899
Det opprinnelige juleølet ble brygget på gårdene. Med Gulatingsloven fikk hver gård krav om å brygge øl med malt tilsvarende vekten av bonden og husfrua. Hvis ikke mistet de gården og måtte flykte fra landet. 

Ølet som ble brygget den gang var en ale, spontangjæret på gårdens egen kveik. Kornet ble tørket over bålet som ga malten et røykpreg. Man hadde ikke humle, men brukte einerlåg. Dette ga et fruktig øl uten kullsyre, med et lett røykpreg og litt karamellisert maltpreg. Et spennende øl, men ganske ulikt juleølet vi kjenner i dag.

Ale er et overgjæret øl som gjæres på temperaturer rundt 18-23 °C. Betegnelsen overgjæret kommer fra gjærsoppen som flyter opp og legger seg på toppen av brygget. Å produsere et undergjæret øl, som pils, krever at temperaturen senkes til rundt 5-13 °C. Gjæringsprosessen går langsommere og gir et lysere og friskere øl.

Rundt 1900 skjer det en revolusjon innen ølbrygging. De store bryggeriene får kjølesystemer som lar dem brygge undergjæret øl året rundt. Mange små bryggeri går dukken. Folk vil ha det lyse lette ølet. Juleølet blir nå ett undergjerdet mørkt lagerøl. Noe vi i dag gjerne omtaler som et klassisk juleøl. Maltpreget med litt karamell og krydder. Lett sødme og en dyp gyllenbrun farge.
Picture
Hansa Bryggeri - fotografi av Knud Knudsen 1900
I 1935 opprettes ølkartellet i Norge. Hvert bryggeri hadde sitt salgsdistrikt. Juleølet lanseres samordnet; samme tidspunkt, samme ølstil til samme pris. I dag er situasjonen en helt annen. Vinmonopolet definerer juleøl som «et øl med julemotiv». Det er fremdeles et sesongøl, men uten krav til ølstil. Det holder at etiketten inneholder noe man forbinder med julen. 
 
Innen juleøl finnes det i dag et vell av ulike smaksopplevelser. Her må man holde tungen beint i munnen når man skal velger drikke til julematen. Det er ølstilen som teller. Som hjelp med innkjøpet har vi snekret samen en liste over juleølsortene som passer til de enkelte julerettene.
Julemat
Ølstil som passer til
​Ribbe
Belgisk blonde, saison eller pils.
​Pinnekjøtt
​Belgisk trippel, et mørkt norsk juleøl, eller et norsk øl laget på kveik.
​Lutefisk
​Belgisk saison, tsjekkisk pils eller et lyst norsk juleøl.
​Rakfisk
​Belgisk geuze, saison eller et norsk øl laget på kveik.
Juletorsk
​Belgisk blonde eller saison.
​Kalkun
​Belgisk blonde eller saison.
​Vilt
​Amber ale eller et mørkt norsk juleøl.
​Da gjenstår det bare å ønske alle en riktig god julefeiring!
bedreInnsikt Copyright © 2023
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg