Kontinuerlig monitorering av gjæringsprosessen er viktig for å få optimale forhold under produksjon av sideren. Vi ønsker en langsom gjæringsprosess som gir en naturlig smak av eple på sideren. Gjæren gjør her mesteparten av jobben men vi må hjelpe til med å gi den en temperatur hvor den fungerer optimalt. Generelt sett vil gjæringen intensifiseres ved høye temperaturer og dempes ved lave temperaturer. Den optimale temperaturen er først og fremst bestemt av typen gjær, men også litt av eplesortene vi bestemmer oss for å bruke.
Prosessen for oppsett av monitorering av gjæringsprosessen inneholder disse hovedstegene:
Prosessen for oppsett av monitorering av gjæringsprosessen inneholder disse hovedstegene:
- Konfigurer Tilt sensorene
- Rengjør og legg Tilt sensor oppi gjæringskaret
- Installer Tilt app'en på mobiltelefonen
- Konfigurer sensorene fra Tilt app'en
- Sett opp Beer Monitor nettsiden
- Opprett en konto på Beer Monitor nettsiden
- Konfigurer sensorene fra Beer Monitor nettsiden
TAPPING PÅ FLASKER
Når sideren har klarnet og gjæren har gjort jobben sin kan den tappes på flasker. På dette tidspunktet vil sideren normalt være helt tørr. Du må da bestemme bestemme deg for om du vil ha en sider som er musserende, perlende eller helt uten bobler. Denne avgjørelsen vil også sette krav til hvilken type flasker du bruker. Skal du for eksempel brygge 20 liter med musserende sider vil du trenge 60 champagne flasker på 0,33 liter. Hvor mye bobler som utvikles i flasken avhenger av hvor mye sukker sideren inneholder ved tapping. Tabellen viser hvor mye sukker du må tilsette for å oppnå ønsket grad av karbonisering, forutsatt at sideren på gjæringstanken i utgangspunktet har en SG måling på 1.000:
Har du 20 liter med helt tørr sider og ønsker å lage en champagnesider skal du altså tilsette 12 gram sukker per liter, som tilsvarer 240 gram sukker. Du kan bruke helt vanlig hvitt raffinert sukker som selges i dagligvarebutikken. Kjøkkenvekten fungerer fint til å veie sukkeret.
Tapping på flaske er en prosess som gjennomføres i 6 steg. |
Prosessen for tapping på flasker består av følgende steg:
Sjekkliste for forberedelser til tapping på flasker:
|
1. Klargjøring av flaskene
Fortrinnsvis gjøres dette dagen før tapping. Det beste er å bruke en automatisk oppvaskmaskin. Fjern toppskuffen og stable i flasken på den nederste skuffen. En vanlig oppvaskmaskin kan ta 30 flasker om gangen. Still maskinen inn på maksimal varme. Det er den høye temperaturen som steriliserer flasker. Hvis du ikke har oppvaskmaskin. du må vaske flasker manuelt, sterilisere dem med sulfid og la dem renne av. Du kan også kjøpe en egen spesiell flaskeskyller i ølbryggingbutikken som sprayer et desinfeksjonsmiddel inn i flaskene, og eventuelt et flasketre for praktisk drenering av flaskene.
2. Klargjøring av flaskekorkene
Dette kan være vinkorker hvis du bruker vinflasker, metallkorker eller patentkork i porselen til ølflasker, soppformede champagnekorker i plast for champagneflasker, eller skruehett. Korkene skal rengjøres før de settes på flaskene. Du kan koke korkene noen minutter i vann eller bløtlegge dem i en sulfittløsning. Noen typer av skrukorker og patentkorker har foringer i gummi som ikke tåler høy varme og bør ikke kokes. Vinkorker skal bløtlegge i varmt vann et par timer i varmt slik at de blir lettere presse sammen når de skal ned i flasken.
3. Klargjøring av sukkeroppløsning
Hopp over dette steget dersom du skal lager en sider uten bobler. Du finner den nødvendige mengden sukker du må tilføre sideren i tabellen over. Du trenger nå å lage en løsning med dette sukkeret slik at det lett blandes inn i sideren. For å forberede sukkeroppløsningen, legg sukkeret med litt vann i en varmebestandig beholder som kan gå på komfyrplaten, som for eksempel et beger, og oppvarm det langsomt og rør om det til alt sukker er oppløst. Mengden vann som kreves for å oppløse sukkeret, er omtrent det samme som sukkervekten.
4. Klargjøring av gjær
Mens sukkeret varmer må du klargjøre gjæren. Igjen hopp over dette steget dersom du lager en sider uten bobler. Denne gjæren er for å sikre at sukkeret du tilsetter gjærer i flasker for å produsere karbondioksid og brusingen. En tredjedel til en halv av den normale mengden gjær er tilstrekkelig ved tapping på flaske, så en del av en pakke er alt du trenger. Hold resten i kjøleskapet til neste gang. Følg instruksene for re-hydrering av gjæren. Champagnegjær anbefales for gjæring på flaske, da denne danner fint og kompakt bunnfall i bunnen av flasken. Omstikk av sideren. Du kan bruke det primære gjæringskaret som mottaksholder. Mens sideren strømmer, tilsett sukkeroppløsningen og gjæren: strømmen av sider blandes grundig sammen. Når det gjelder all omstikk, vær forsiktig så du ikke forstyrrer bunnfallet. Når du er ferdig med å stikke om sideren, kan du sette bunnfallet til bruk på kjøkkenet: det er en god ingrediens i mange oppskrifter!
5. Tapping på flasker (tilsetting av sukkeroppløsning og hydrert gjær)Bilde viser et enkelt oppsett hjemme. Gjæringskaret er plassert på toppen av disken og sideren strømmer inn i heverten for å fylle flaskene. Du trenger godt lys for å se nivået av sider i flasken og stoppe strømmen når flasken blir full. Under tapping bør du fjerne filteret på tuppen av hevertslangen. Den er ikke lenger er nødvendig fordi bunnfallet ble fjernet ved siste omstikk. Det må være minst en 12 mm luftrom i flasken under flaskekorken, ellers kan trykket bli for stort inne i flasken dersom den oppbevares ved høy oppbevaringstemperatur. For min del foretrekker jeg å holde dette luftrommet til et minimum for å begrenser mengden oksygen i flasken. Men noen sider-makkere lar det være et større luftrom uten at det tilsynelatende har noen negativ effekt!
6. Sette på flaskekorkerNår flasker er fylt, skal flaskekorkene settes på så snart som mulig. Hvis du bruker vinkorker eller metallkorker, må du ha tilgjengelig riktig korkeverktøy. Når flasker er fylt og korkene riktig satt på, kan du oppbevare flasker i to uker ved romtemperatur for å sikre at gjæringsprosessen starter i flasken. Etter dette la kassene med sider flaskene ligge i din kjøligere sider kjeller for modning. Oppbevar flasker oppreist slik at alt bunnfallet sette seg på bunnen av flasken. Ideelt sett bør du glemme dem i minst seks måneder før du åpner flaskene for å prøve sideren, men husk å spar endel flasker adskillig lenger slik at du kan smake på hvordan sideren din utvikler seg ved lengre modning.
|
RENGJØR FLASKENE
Ta av etiketter på gamle flasker og vask disse grundig for håns med Zalo. Vask flaskene på 70 grader i oppvaskmaskin. Ta ut bestikkskuffen og hev den midterste skuffen. Stable flaskene med tuten ned, store flasker i nederste skuff. Bruk halv mengde med oppvaskmiddel i forhold til normalt. Når maskinen er ferdig, la flaskene stå 10 minutter får du åpner maskinen. Ta flaskene forsiktig ut mens du tømmer ut vannet som har samlet seg oppå flaskebunnen. Ikke sprut vann på de andre flaskene i maskinen. Legg flaskene riktig vei på bordet. Start med den nederste skuffen.
SANITÆR UTSTYR OG FLASKEKORKER
Fyll et glass halvfult med kaldt vann (10 liter). Ha i 2 oz men SanStar. Bruk alltid gummihansker og briller når du jobber med SanStar da den er etsende. Tell opp antall flasker som skal tappes og legg dette antallet, pluss 10 stykker som sikkerhetsmargin, oppi karet, sammen med plastslangen, plastrøret og pipetten.
SMAK PÅ SIDEREN
Ta ut en smakstest i et halvt vinglass hver som smakstest. Vurder sideren og skriv et smaksnotat. Bruk smaksskjema og logg på bedre innsikt. Bruk en pipett for å hente ut smaksprøven. La minst mulig oksigen komme til sideren. Ha lokket øpent så kort tid som mulig.
RENGJØR OG LEGG TILT SENSOR OPPI GJÆRINGSKARET
Desinfiser ved å spraye Star San på sensoren og la den virke i 3 minutter før du skyller sensoren med kaldt vann direkte fra springen. Hus å bruke gummihansker og briller for beskyttelse mot den etsende vesken!
Det skal ikke være nødvendig å bytte batteri på sensoren. Bare legg den oppi gjæringskaret. Det vil blinke et grønt lys på sensoren dersom den fungerer som den skal. |
Prosedyre:
|