BEDREINNSIKT
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg

Beskjæring

Beskjæring, det skal skjer hvert år. Så vil det bli for stort. Det vil vokse seg ut fra den plassen vi vil at det skal holde seg inn forbi. Og du får ikke styrt veksten på en hensiktsmessig måte. Vi jobber med beskjæring for å få en balanse mellom fruktsetting og grenvekst. Du må ha litt av begge deler. Et tre som vokser og ikke får nye skudd, det har ingen vitalitet. Så det handler hele veien om å ha en balanse mellom vegetativt og generativ vekst.

BESKJÆRING AV DISCOVERY

Nå er dette Discovery. Det er litt særegen sort. Vi skjær i hver sort litt ulikt. Det som er spesielt med Discovery er at den har svakere vekst enn mange av de andre eplesortene. Nå, her inne, så tror jeg at det er Discovery og Aroma så kommer det til å bli hovedsortene. De er mye brukt. De er ganske sterke mot skurv og mjøddugg. To viktige soppsykdommer. Men de to sortene har veldig ulik vekstmåte. Discovery er liten og stutt og kraftig og vokser egentlig ganske lite. Han har ikke så sterk tendens til å strekke seg i lengden. Det kan være vanskelig å oppnå den tre-høyden du vil ha. Særlig hvis du ikke har gjødselvanning og veldig sånn intensiv tilførsel av gjødsel, så kan det være vanskelig å få Discovery trær til å fylle den plassen du vil at de skal ha. Men det kan vi hjelpe de med skjæring, men jeg vil bare gjøre oppmerksom på det før jeg går i gang med skjæringen. At det blir en Discovery spesifikt skjæring. Så håper jeg at vi kan se på Aroma etterpå. Sannsynligvis så vil en se på trærne at veksten er annerledes. Men det handler om å tilpasse skjæringen til sorten, men og til det enkleste treet. For noen Discovery trær avviker fra den typiske Discovery-formen og voksemåten. Og samme med Aroma. Jeg skal prøve å lære dere noen grunnleggende prinsipp og ikke diskutere for mye alle unntak fordi det det kan fort bli forvirrende. Det viktigste er å ha de viktigste prinsippene i hodet. Og så vil det alltid være ting som vil avvike. Når en kommer hjem til sine egne trær og så ser det ikke likt ut som det gjorde på skjeresamlingen. Men på Discovery som bla plantet i fjor. Du har et ganske høyt støttesystem. Vi pleier å ha støttesystemet så høyt som vi vil at trærne skal vokse. Altså her på toppen av bambusstauren. Da må du være forberedt på å bruke stige. Det er det også noen som velger å ikke gjøre. Gjerne hvis du har kort rekkeavstand. Hvis du går helt ned til 3 meter så passer det å ha litt lavere trær, og så slipper du kanskje det ekstra arbeidet og ekstra tiden som blir brukt på å klatre i stige. Du skal opp å skjære, du skal opp å tynne, du skal opp å høsten. Så det går mange timer med på å flytte stige i hager med høye trær.

BESKJÆRING AV AROMA

Skal vi kikke på Aroma? Hvis dere studerer disse trærne, så ser dere at voksemåten er ganske annerledes. Og det er ganske representativt for de 2 sortene. Discovery er litt sånn tjukk og stutt. Aroma er ofte veldig lang og litt sånn slengete. her er det særlig viktig, sånn som man har gjort, å skjære inn etter planting. En ting jeg vil si om det å skjære tilbake etter planting. Det er veldig viktig å få gjort det absolutt så tidlig som mulig før treet har brutt vinterkvelden. Det tror jeg du har fått det her fordi vi ser at reaksjonene er livskraftige.

BESKJÆRING AV GRAVENSTEIN

FRUKTTREKREFT

bedreInnsikt Copyright © 2023
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg