VALG AV EPLESORTER
Utgangspunktet for en fruktig sider er en fruktig eplemost av friske, søte og saftige eplesorter. Aroma, Gravenstein, Discovery og Summerred er alle gode eksempler på dette. I tillegg må sideren ha litt restsødme. En halvsøt sider vil ha 20 gram sukker per liter.
TILSETTING AV SUKKER
For en sider med alkoholprosent på 7% (normal sider) og sukkernivå i den ferdige sideren på 20 g/l (middels søt) kan følgende forenklet formel benyttes:
SUKKER = 139 – (8,5 * R)
hvor R er den målte refraktometerverdien til eplejusen.
Viser refraktometer 12,0 så må du altså tilsette 139-(8,5*12) = 37 gram sukker per liter eplejus. Har du 100 liter med eplejus blir det totalt 3,7 kilo sukker.
SUKKER = 139 – (8,5 * R)
hvor R er den målte refraktometerverdien til eplejusen.
Viser refraktometer 12,0 så må du altså tilsette 139-(8,5*12) = 37 gram sukker per liter eplejus. Har du 100 liter med eplejus blir det totalt 3,7 kilo sukker.
TILSETTING AV GJÆR
Lalvin DV10 er en spesielt anvendelig gjærtype til hvitvin og champagne (begge gjæringer). Ligeledes særdeles god til frugtvin, spesielt eplevin/-cider. Gjærer ved temperatur ned til 10 grader. Hurtiggjærende og kan forgjære opp til 18 %. DV10 er blitt valgt av Eurostat i Champagne-regionen og er godkjent av CIVC i Epernay. DV10 har sterke fermenteringskinetik- over et bredt temperaturområde og relativt lave kvelestof krav. DV10 er berømt for sin evne til å gjære under stressende forhold med lav pH-værdi, høy total SO2 og lav temperatur. Lavtskummende og lav VA produksjion karakterisere det. DV10 betraktes som en ren fermenter, som respekterer sorternes karakter og unngår bitre sensoriske bidrag fra andre endimensjonale 'arbejdshest' gjærstammer, som f.eks Prise de Mousse. Den er klassifiseret som en Saccharomyces cerevisiae bayanus.
|
Prosedyre
Anbefalt dosering: 25-50 g/hL
Rehydrate yeast in 10 times its weight of clean water (temperature between 35° and 40°C).
Stir gently to dissolve and wait for 20 minutes.
Add to the must. The temperature difference between the must to be inoculated and the rehydration medium should never be greater than 10°C (if any doubt, please contact your supplier or Lallemand).
The total duration of rehydration should not exceed 45 minutes.
Always rehydrate the yeast in a clean container.
Rehydration in the must is not advisable.
Rehydrate yeast in 10 times its weight of clean water (temperature between 35° and 40°C).
Stir gently to dissolve and wait for 20 minutes.
Add to the must. The temperature difference between the must to be inoculated and the rehydration medium should never be greater than 10°C (if any doubt, please contact your supplier or Lallemand).
The total duration of rehydration should not exceed 45 minutes.
Always rehydrate the yeast in a clean container.
Rehydration in the must is not advisable.
Lagring og holdbarhet
Store in a dry and cool place.
Shelf life: 4 years in original sealed packaging. Do not use active dry yeast if the packaging has lost its vacuum.
Shelf life: 4 years in original sealed packaging. Do not use active dry yeast if the packaging has lost its vacuum.