Analyser av vinslipp blir annonsert på Twitter Follow @bedreInnsikt
Fredag 6. november lanserte Vinmonopolet 69 nyheter. Slippet var preget av sesongen med champagne, vellagret bordeaux og gjensyn med portvin fra den historisk gode 2003 årgangen. Et annet fokusområder var hvitvin fra Savennières i Loire i Frankrike. Vi har analysert 554 anmeldelser for å komme frem til de beste kjøpene.
Analyser av vin blir annonsert på Twitter Follow @bedreInnsikt
SLIPPETS BESTE
Dom. du Closel La Jalousie Savennières 2013
En svært lovende savennierer produsert av Domaine du Closel (kart) fra Savennières distriktet til Loire regionen i Frankrike. Viner fra disse kanter er vanligvis tørre og alltid baserte på den grøne druetypen Chenin Blanc. De er sjenerøse og fyldige med tydeleg syre og passer fint til rike sjømatretter med sauser basert på fløte eller smør. Fungerer også bra sammen med juleribbe. Unngå asiatisk og sterkt krydret mat. Lagrer du de 7-12 år i kjelleren utvikler de komplekse aromaer som minner om honning og nøtter. [rike sjømatretter/lyst kjøtt/stekt fisk/juleribbe 2015-2027]
Middels dyp strågul farge. Aroma preget av modent gult eple, urter og blomst, hint av honning. Sval, saftig og eplepreget smak med streif av honning, blomst og sitrus, hint av tannin. Passer til skalldyr, fisk og lyst kjøtt. Drikkeklar nå, men kan også lagres. [Vinmonopolet: 3100301 - kr. 235,00]
Farge/llukt: Gul. Kjøttfull og god duft med fin karakter, godt med frukt og jordsmon. Smak: Fyldig og fast med flott syre, veldig god konsentrasjon, integrert sødme, lang ettersmak. Bruksområde: Rike sjømatretter. Lagring: Håndplukkede druer, spontangjæret (kun naturlig gjær ble benyttet), 9 md. modning i en kombinasjon av tanker og brukte fat. En svært lovende vin som tåler 15. Meget godt kjøp. [Aperitif: 92 poeng]
Fra Frankrike/Loire. Rik og dyp strågul mot gyllen. Modne, gule epler i duften med hint av voks, honning, blomster og mineraler. God fylde med rik frukt, frisk syre og en lang ettersmak med hint av mineraler i avslutningen. Denne vinen tar virkelig tak i munnen din. Drikk 2015-2020. Passer til det meste av sjømat, men helst litt rike retter med sauser basert på fløte eller smør. Ikke så bra til asiatisk/spicy. Rik og moden, men likevel frisk hvitvin. [Klikk: 90 poeng]
Frisk og tiltalende savennierer med innslag av epler, sitrus, mineraler og et streif av kamfer på duft. Pent fyldig, lett syrlig og strukturert vin med god konsentrasjon og lengde og preg av epler, sitrus og mineraler også i finish. [Vinforum: 4 stjerner]
Excellent balance with the mineral notes, went great with prawns, plus nice subtle floral notes. (2013 vintage - 05.10.2015 - AlbertaOenologist) [CellarTracker: 91 poeng]
Clean, crisp, with a medium streak of acidity cutting across the center. Not a lot of pronounced minerality. Great French party wine. (2013 vintage - 08.07.2015 - UpfromtheCellar) [CellarTracker: 87 poeng]
Middels dyp strågul farge. Aroma preget av modent gult eple, urter og blomst, hint av honning. Sval, saftig og eplepreget smak med streif av honning, blomst og sitrus, hint av tannin. Passer til skalldyr, fisk og lyst kjøtt. Drikkeklar nå, men kan også lagres. [Vinmonopolet: 3100301 - kr. 235,00]
Farge/llukt: Gul. Kjøttfull og god duft med fin karakter, godt med frukt og jordsmon. Smak: Fyldig og fast med flott syre, veldig god konsentrasjon, integrert sødme, lang ettersmak. Bruksområde: Rike sjømatretter. Lagring: Håndplukkede druer, spontangjæret (kun naturlig gjær ble benyttet), 9 md. modning i en kombinasjon av tanker og brukte fat. En svært lovende vin som tåler 15. Meget godt kjøp. [Aperitif: 92 poeng]
Fra Frankrike/Loire. Rik og dyp strågul mot gyllen. Modne, gule epler i duften med hint av voks, honning, blomster og mineraler. God fylde med rik frukt, frisk syre og en lang ettersmak med hint av mineraler i avslutningen. Denne vinen tar virkelig tak i munnen din. Drikk 2015-2020. Passer til det meste av sjømat, men helst litt rike retter med sauser basert på fløte eller smør. Ikke så bra til asiatisk/spicy. Rik og moden, men likevel frisk hvitvin. [Klikk: 90 poeng]
Frisk og tiltalende savennierer med innslag av epler, sitrus, mineraler og et streif av kamfer på duft. Pent fyldig, lett syrlig og strukturert vin med god konsentrasjon og lengde og preg av epler, sitrus og mineraler også i finish. [Vinforum: 4 stjerner]
Excellent balance with the mineral notes, went great with prawns, plus nice subtle floral notes. (2013 vintage - 05.10.2015 - AlbertaOenologist) [CellarTracker: 91 poeng]
Clean, crisp, with a medium streak of acidity cutting across the center. Not a lot of pronounced minerality. Great French party wine. (2013 vintage - 08.07.2015 - UpfromtheCellar) [CellarTracker: 87 poeng]
SLIPPETS BESTE KJELLERVIN
Niepoort Vintage Port 2003
En vintage portvin av topp kvalitet produsert av Niepoort (kart) fra Vintage Portklassen til Oporto [Port] regionen i Portugal. Duft av søte mørke bær, krydder og kaffe. Rik og fyldig med stor sødme, ganske frisk syre og en veldig lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner. Passer til kaker og desserter basert på nøtter, kaffe og/eller mørk sjokolade. En virkelig fantastisk portvin som vil holde 50 år i kjelleren. [kaker/nøttedesserter/kaffe/mørk sjokolade 2022-2065]
Farge:Tett rød farge. Sval, dyp og kompleks aroma av mørke bær, sviske, lakris, krydder og blomst. Ungdommelig smak, konsentrert og rik. Fast og lang ettersmak. Drikkeklar nå, men kan også lagres. [Vinmonopolet: 4613101 - kr. 649,90]
Farge/llukt: Dyp tett rød. Kompleks og dyp med flott mineralpreg, fortsatt veldig ung og lukket. Smak: Stor fylde, flott karakter, virkelig lekker frukt, leskende og god med fine slanke tanniner, veldig lang ettersmak. Bruksområde: Meditasjon, med tiden også gode kjøttretter. En virkelig fantastisk portvin som vil holde i 50 år. Meget godt kjøp. [Aperitif: 97 poeng]
En vintage portvin av topp kvalitet som trenger tid i kjelleren. Duft av søte mørke bær, krydder og kaffe. Fyldig med god syre. Markerte tanniner og rik kompakt søt frukt. [Dagbladet: 89 poeng / terningkast 5]
Dufter av mørke plommer og bær med hint av lakris og tre. Rik, søt og konsentrert på smak med lange strukturerte tanniner og nydelig fyldig utgang. Utrolig ung nå, trenger mer tid. [DN: 93 poeng]
Fra Portugal/Douro. Meget dyp og tett fiolett, nesten sort. Spennende og kompleks duft av solbær og svisker med innslag av lakris og hint av pepper. Rik og fyldig med stor sødme, ganske frisk syre og en veldig lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner. Drikk 2020-2040. Passer til kaker og desserter basert på nøtter, kaffe og/eller mørk sjokolade. En skikkelig kraftplugg av en portvin. [Klikk: 93 poeng]
Noe utviklet årgangsportvin med flott frukt og innslag av mørke bær, mørke plommer og et streif av edeltre og nøtter på duft. Søt og strukturert vin med stor konsentrasjon og lengde, pene tanniner og balanserende tørrstoffer i finish. Prøv om 7-10 år. [Vinforum: 5 stjerner]
From half-bottle. I decanted the wine for nine hours, poured it back into the rinsed bottle and consumed it over two days. It offered dark fruit jam, blackberry, blueberry, black tea and dark chocolate on the nose. On the palate the wine showed luscious concentrated dark fruit flavours, blueberry, lots of black tea, chocolate and spices, paired with medium-plus acidity, high aggressive but chocolaty tannin and very good length. The full-bodied Port contained the alcohol well and drank very well. Not the most structured or complex Port, but tons of concentrated fruit in combination with chocolaty tannin make this Port very enjoyable early in its life. 90+. (2003 vintage - 27.07.2013 - PSPatrick) [CellarTracker: 90 poeng]
We did not decant (we didnt have time) from start this was really open, with lots of sweet dark fruit, good density and really balanced. No harsh notes and the alchohol is in check with rest of the wine. Pretty long too. Interesting to try it young and would love to try it again in the future. 92 for now. (2003 vintage - 16.06.2012 - Papies) [CellarTracker: 92 poeng]
I really prefered this to the Taylor, despite the youth. Wonderful primary nose of dark fruits and caramel. No alcohol at all. Beautiful, densely concentrated palate, with gobs of dark frui--plum and currant-- but balanced with plenty of coarse tannins and an incredibly long finish. So young and primary, but the concentration, depth and balance were impressive. I'd drink more port if they were all like this. Love to see this in 30yrs. (2003 vintage - 20.01.2012 - Nutty08) [CellarTracker: 94 poeng]
Wow! This is such an impressive wine. Cocoa and Coffee notes on the nose. Essence of black fruit. Very dense, thick fruit - but still has transparency. The minerality and a vinous quality really show through. The alcohol is totally in check. There are a lot of tannins lurking underneath, but right now they are buried under wave after wave of fruit. This is really in a good spot right now. If you like them young then you should try one. (From a bottle showing signs of past seepage). (2003 vintage - 09.09.2010 - PortFanatic) [CellarTracker: 95 poeng]
I sipped this while reading Oporto, Old, and New (1899) so I took no formal notes. A book I might add is well worth reading for its historical information. Here are my very brief impressions after enjoying this little gem over a few days. Such a dense and chewy Port full of fruit and mouth puckering tannins. This gained more stature by the second day as the finish lengthened and more tannins came forward. This is a spectacular VP and I'll have to seek out more of it. As this stage it's hard not to drink all the ones I've got, yet I know my patience will be rewarded many years down the road if I don't. 95(+) Points. (2003 vintage - 11.02.2010 - Cofidis2) [CellarTracker: 95 poeng]
Farge:Tett rød farge. Sval, dyp og kompleks aroma av mørke bær, sviske, lakris, krydder og blomst. Ungdommelig smak, konsentrert og rik. Fast og lang ettersmak. Drikkeklar nå, men kan også lagres. [Vinmonopolet: 4613101 - kr. 649,90]
Farge/llukt: Dyp tett rød. Kompleks og dyp med flott mineralpreg, fortsatt veldig ung og lukket. Smak: Stor fylde, flott karakter, virkelig lekker frukt, leskende og god med fine slanke tanniner, veldig lang ettersmak. Bruksområde: Meditasjon, med tiden også gode kjøttretter. En virkelig fantastisk portvin som vil holde i 50 år. Meget godt kjøp. [Aperitif: 97 poeng]
En vintage portvin av topp kvalitet som trenger tid i kjelleren. Duft av søte mørke bær, krydder og kaffe. Fyldig med god syre. Markerte tanniner og rik kompakt søt frukt. [Dagbladet: 89 poeng / terningkast 5]
Dufter av mørke plommer og bær med hint av lakris og tre. Rik, søt og konsentrert på smak med lange strukturerte tanniner og nydelig fyldig utgang. Utrolig ung nå, trenger mer tid. [DN: 93 poeng]
Fra Portugal/Douro. Meget dyp og tett fiolett, nesten sort. Spennende og kompleks duft av solbær og svisker med innslag av lakris og hint av pepper. Rik og fyldig med stor sødme, ganske frisk syre og en veldig lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner. Drikk 2020-2040. Passer til kaker og desserter basert på nøtter, kaffe og/eller mørk sjokolade. En skikkelig kraftplugg av en portvin. [Klikk: 93 poeng]
Noe utviklet årgangsportvin med flott frukt og innslag av mørke bær, mørke plommer og et streif av edeltre og nøtter på duft. Søt og strukturert vin med stor konsentrasjon og lengde, pene tanniner og balanserende tørrstoffer i finish. Prøv om 7-10 år. [Vinforum: 5 stjerner]
From half-bottle. I decanted the wine for nine hours, poured it back into the rinsed bottle and consumed it over two days. It offered dark fruit jam, blackberry, blueberry, black tea and dark chocolate on the nose. On the palate the wine showed luscious concentrated dark fruit flavours, blueberry, lots of black tea, chocolate and spices, paired with medium-plus acidity, high aggressive but chocolaty tannin and very good length. The full-bodied Port contained the alcohol well and drank very well. Not the most structured or complex Port, but tons of concentrated fruit in combination with chocolaty tannin make this Port very enjoyable early in its life. 90+. (2003 vintage - 27.07.2013 - PSPatrick) [CellarTracker: 90 poeng]
We did not decant (we didnt have time) from start this was really open, with lots of sweet dark fruit, good density and really balanced. No harsh notes and the alchohol is in check with rest of the wine. Pretty long too. Interesting to try it young and would love to try it again in the future. 92 for now. (2003 vintage - 16.06.2012 - Papies) [CellarTracker: 92 poeng]
I really prefered this to the Taylor, despite the youth. Wonderful primary nose of dark fruits and caramel. No alcohol at all. Beautiful, densely concentrated palate, with gobs of dark frui--plum and currant-- but balanced with plenty of coarse tannins and an incredibly long finish. So young and primary, but the concentration, depth and balance were impressive. I'd drink more port if they were all like this. Love to see this in 30yrs. (2003 vintage - 20.01.2012 - Nutty08) [CellarTracker: 94 poeng]
Wow! This is such an impressive wine. Cocoa and Coffee notes on the nose. Essence of black fruit. Very dense, thick fruit - but still has transparency. The minerality and a vinous quality really show through. The alcohol is totally in check. There are a lot of tannins lurking underneath, but right now they are buried under wave after wave of fruit. This is really in a good spot right now. If you like them young then you should try one. (From a bottle showing signs of past seepage). (2003 vintage - 09.09.2010 - PortFanatic) [CellarTracker: 95 poeng]
I sipped this while reading Oporto, Old, and New (1899) so I took no formal notes. A book I might add is well worth reading for its historical information. Here are my very brief impressions after enjoying this little gem over a few days. Such a dense and chewy Port full of fruit and mouth puckering tannins. This gained more stature by the second day as the finish lengthened and more tannins came forward. This is a spectacular VP and I'll have to seek out more of it. As this stage it's hard not to drink all the ones I've got, yet I know my patience will be rewarded many years down the road if I don't. 95(+) Points. (2003 vintage - 11.02.2010 - Cofidis2) [CellarTracker: 95 poeng]
SLIPPETS BESTE BOBLER
A.D. Coutelas Louis Victor Fût de Chéne Brut
En noe uvanlig champagne laget etter det såkalte solera-prinsippet hvor nylaget vin lagret sammen med eldre årganger, produsert av A.D. Coutelas (kart) fra Champagne Brut klassen til Champagne regionen i Frankrike. Dufter av nøtter, autolyse og modne gule epler. Nydelig fylde på smak med en frisk syre og moden frukt med en utviklende kompleksitet. Frisk og spenstig syre med en lang konsentert utgang. Utrolig mye Champagne for pengene. Passer til aperitiff og rike retter med sjømat eller lyst kjøtt. En flott champagne som tåler 8 år i kjelleren. [aperitiff/sjømat/lyst kjøtt 2015-2023]
Middels dyp strågul farge. Fint utviklet aroma av modent eple, blomst og sitrus, hint av kjeks og mineraler. Kremet, saftig og fint sammensatt smak. Lang ettersmak med streif av kjeks og mineraler. Passer til aperitif, skalldyr og fisk. Drikkeklar nå, men kan også lagres. [Vinmonopolet: 2256201 - kr. 279,90]
Farge/lukt: Gul. Utviklet duft med nøtter, brødskorpe, mineraler, trevirke, gule epler. Smak: Fyldig med god frukt, fin sødme, flott skum, god og rik med tydelig lagringspreg, sitter lenge med fin sødme. Bruksområde: Rike retter med sjømat eller lyst kjøtt. Lagring: Tradisjonell vinifikasjon på eikefat uten malolaktisk gjæring med bruk av Solera-metode - basert på minst fem eldre årganger. En flott champagne som tåler 8. Meget godt kjøp. [Aperitif: 92 poeng]
Dufter av nøtter, autolyse og modne gule epler. Nydelig fylde på smak med en frisk syre og moden frukt med en utviklende kompleksitet. Frisk og spenstig syre med en lang konsentert utgang. Utrolig mye Champagne for pengene. Fremstår moden, siden den er basert på vin fra en solera. [DN: 90 poeng]
En noe uvanlig champagne, laget etter det såkalte solera-prinsippet (réserve perpétuelle) som innebærer nylaget vin lagret sammen med eldre årganger. Denne startet i 2007. Rik, fruktig, spenstig. Passer til: Aperitiff, fisk eller lyst kjøtt. [Adressa: terning 5]
Utviklet, kompleks og rik duft - nøtter, smør, treverk, epler m.m. Fokusert champagne med snerten syrefrisk finish med innslag av julekrydder. Sitter godt, og prisen kan karakteriseres som sensasjonelt lav! Og enda bedre, det er en nyhet i basisutvalget! (Litt tekniske detaljer: 6,0 gram dosage, 6 årganger blandet etter soleraprinsippet, ingen malolaktisk gjæring.) [Husetsvin: terning 6]
34% chardonny, 33% pinot noir og 33% pinot meunier, blandet av minst fem årganger etter soleraprinsippet og fatlagret. Noe utviklet champagne med lett oksidert fruktpreg og innslag av epler og brød på duft. Pent fyldig og syrlig vin med god lengde og eplepreget finish. Egenartet stil. [Vinforum: 3 stjerner]
Middels dyp strågul farge. Fint utviklet aroma av modent eple, blomst og sitrus, hint av kjeks og mineraler. Kremet, saftig og fint sammensatt smak. Lang ettersmak med streif av kjeks og mineraler. Passer til aperitif, skalldyr og fisk. Drikkeklar nå, men kan også lagres. [Vinmonopolet: 2256201 - kr. 279,90]
Farge/lukt: Gul. Utviklet duft med nøtter, brødskorpe, mineraler, trevirke, gule epler. Smak: Fyldig med god frukt, fin sødme, flott skum, god og rik med tydelig lagringspreg, sitter lenge med fin sødme. Bruksområde: Rike retter med sjømat eller lyst kjøtt. Lagring: Tradisjonell vinifikasjon på eikefat uten malolaktisk gjæring med bruk av Solera-metode - basert på minst fem eldre årganger. En flott champagne som tåler 8. Meget godt kjøp. [Aperitif: 92 poeng]
Dufter av nøtter, autolyse og modne gule epler. Nydelig fylde på smak med en frisk syre og moden frukt med en utviklende kompleksitet. Frisk og spenstig syre med en lang konsentert utgang. Utrolig mye Champagne for pengene. Fremstår moden, siden den er basert på vin fra en solera. [DN: 90 poeng]
En noe uvanlig champagne, laget etter det såkalte solera-prinsippet (réserve perpétuelle) som innebærer nylaget vin lagret sammen med eldre årganger. Denne startet i 2007. Rik, fruktig, spenstig. Passer til: Aperitiff, fisk eller lyst kjøtt. [Adressa: terning 5]
Utviklet, kompleks og rik duft - nøtter, smør, treverk, epler m.m. Fokusert champagne med snerten syrefrisk finish med innslag av julekrydder. Sitter godt, og prisen kan karakteriseres som sensasjonelt lav! Og enda bedre, det er en nyhet i basisutvalget! (Litt tekniske detaljer: 6,0 gram dosage, 6 årganger blandet etter soleraprinsippet, ingen malolaktisk gjæring.) [Husetsvin: terning 6]
34% chardonny, 33% pinot noir og 33% pinot meunier, blandet av minst fem årganger etter soleraprinsippet og fatlagret. Noe utviklet champagne med lett oksidert fruktpreg og innslag av epler og brød på duft. Pent fyldig og syrlig vin med god lengde og eplepreget finish. Egenartet stil. [Vinforum: 3 stjerner]
SLIPPETS BESTE KJØP
Josef Spreitzer Oestrich Trocken 2014
En frisk og saftig riesling til en hyggelig pris produsert av Weingut Josef Spreitzer (kart) fra Oestrich landsbyen til Rheingau regionen i Tyskland. Meget godt kjøp. Passer til sushi og annen asiatisk-inspirert sjømat. En fruktig og god vin som tåler 5 år i kjelleren. [sushi/asiatisk sjømat/rike fiskeretter 2015-2020]
Lys grønngul farge. Fokusert aroma preget av blomst, eple og sitrus, hint av mineraler. Ung og saftig smak, preg av sitrus, eple og blomst, god lengde. Passer til apertiff, skalldyr og fisk . Drikkeklar nå, men kan også lagres. [Vinmonopolet: 3404701 - kr. 149,90]
Mineralsk, aromatisk riesling med fine tropisk frukt-aromaer. Lett urtepreg, hint av syrlige epler, bærhage og sitrus. Passer til sjømat, grillet skalldyr, rike fiskeretter, lyst kjøtt. [Adressa: terning 5]
Farge/llukt: Gulgrønn. Elegant og frisk duft innbydende. Smak: Fyldig med god sødme, flott syre, god fasthet, lang ettersmak. Bruksområde: Allround. Lagring: Håndplukkede druer, kaldgjæret i ståltanker, tankmodnet og lett filtrert før tapping. En fruktig og god vin som tåler 5. Meget godt kjøp. [Aperitif: 86 poeng]
En frisk og saftig riesling til en hyggelig pris. Duft av sitrus, eple og pære. Middels fyldig med høy syre. Slank saftig frukt med frisk avslutning. [Dagbladet: 85 poeng / terningkast 6]
Fra Tyskland/Rheingau. Strågul med svakt grønnskjær. Fruktig duft av epler med innslag av sitron og hint av blomster og mineraler. Middels fyldig med ren frukt, frisk syre og en lang ettersmak. Drikk 2015-2018. Passer til sushi og annen asiatisk-inspirert sjømat. Fin, fruktig og frisk hvitvin. [Klikk: 87 poeng]
Frisk og tiltalende rheingau riesling med innslag av epler, blomster og et streif av mineraler på duft. Slank og pent syrlig vin med god lengde, preg av epler også i munnen og krisp finish. [Vinforum: 4 stjerner]
Lys grønngul farge. Fokusert aroma preget av blomst, eple og sitrus, hint av mineraler. Ung og saftig smak, preg av sitrus, eple og blomst, god lengde. Passer til apertiff, skalldyr og fisk . Drikkeklar nå, men kan også lagres. [Vinmonopolet: 3404701 - kr. 149,90]
Mineralsk, aromatisk riesling med fine tropisk frukt-aromaer. Lett urtepreg, hint av syrlige epler, bærhage og sitrus. Passer til sjømat, grillet skalldyr, rike fiskeretter, lyst kjøtt. [Adressa: terning 5]
Farge/llukt: Gulgrønn. Elegant og frisk duft innbydende. Smak: Fyldig med god sødme, flott syre, god fasthet, lang ettersmak. Bruksområde: Allround. Lagring: Håndplukkede druer, kaldgjæret i ståltanker, tankmodnet og lett filtrert før tapping. En fruktig og god vin som tåler 5. Meget godt kjøp. [Aperitif: 86 poeng]
En frisk og saftig riesling til en hyggelig pris. Duft av sitrus, eple og pære. Middels fyldig med høy syre. Slank saftig frukt med frisk avslutning. [Dagbladet: 85 poeng / terningkast 6]
Fra Tyskland/Rheingau. Strågul med svakt grønnskjær. Fruktig duft av epler med innslag av sitron og hint av blomster og mineraler. Middels fyldig med ren frukt, frisk syre og en lang ettersmak. Drikk 2015-2018. Passer til sushi og annen asiatisk-inspirert sjømat. Fin, fruktig og frisk hvitvin. [Klikk: 87 poeng]
Frisk og tiltalende rheingau riesling med innslag av epler, blomster og et streif av mineraler på duft. Slank og pent syrlig vin med god lengde, preg av epler også i munnen og krisp finish. [Vinforum: 4 stjerner]
SLIPPETS BESTE PEISKOS
Negrar Amarone della Valpolicella Classico 2012
En klassisk amarone av god kvalitet produsert av Cantina Valpolicella Negrar(kart) fra Amarone della Valpolicella vinen til Veneto regionen i Italia. Frisk og korrekt amarone med innslag av syltede kirsebær, tørket frukt, svisker og lær på duft. Fyldig, kraftig og lett syrlig vin med et streif av sødme inn, god lengde og varm, tørr og lett bitter finish. Passer til parmesanost, reinsdyrfilet og peiskos. Tåler 5 år i kjelleren. [parmesanost/reinsdyrfilet/peiskos 2015-2020]
Dyp rød farge. Aroma preget av tørket frukt og mørke bær over streif av sjokolade og vanilje. Litt utviklet smak, preg av tørket frukt og vanilje, varm og lett bitter ettersmak. Passer til svinekjøtt, storfe, lam og sau. Drikkeklar nå, men kan også lagres. [Vinmonopolet: 3504501 - kr. 319,90]
Fruktig og kirsebærpreget Amarone, med hint av tørket frukt, kjerner, fruktsødme, lakris, krydder og fat.Passer til: Parmesanost, reinsdyrfilet, peiskos. [Adressa: terning 5]
Farge/llukt: Dyp rød. Kirsebær og litt eikechipspreg. Smak: Sødmefylt men også god syre, litt kantete stil, noe tanniner mot slutten, sjokopreget. Bruksområde: Ost. Lagring: Tradisjonell vinifikasjon med bl.a. tørking av druene før pressing, langsom temperaturkontrollert gjæring og maserasjon. En litt kommersiell men ok amarone. Innen 5. Verd prisen. [Aperitif: 83 poeng]
En klassisk amarone av god kvalitet. Duft av mørke bær, tørket frukt, sjokolade og kaffe. Fyldig med middels syre. Bløte tanniner og rik kompakt mørk bærfrukt. [Dagbladet: 87 poeng / terningkast 5]
70% corvina, 15% corvinone og 15% rondinella. Frisk og korrekt amarone med innslag av syltede kirsebær, tørket frukt, svisker og lær på duft. Fyldig, kraftig og lett syrlig vin med et streif av sødme inn, god lengde og varm, tørr og lett bitter finish. [Vinforum: 3 stjerner]
Dyp rød farge. Aroma preget av tørket frukt og mørke bær over streif av sjokolade og vanilje. Litt utviklet smak, preg av tørket frukt og vanilje, varm og lett bitter ettersmak. Passer til svinekjøtt, storfe, lam og sau. Drikkeklar nå, men kan også lagres. [Vinmonopolet: 3504501 - kr. 319,90]
Fruktig og kirsebærpreget Amarone, med hint av tørket frukt, kjerner, fruktsødme, lakris, krydder og fat.Passer til: Parmesanost, reinsdyrfilet, peiskos. [Adressa: terning 5]
Farge/llukt: Dyp rød. Kirsebær og litt eikechipspreg. Smak: Sødmefylt men også god syre, litt kantete stil, noe tanniner mot slutten, sjokopreget. Bruksområde: Ost. Lagring: Tradisjonell vinifikasjon med bl.a. tørking av druene før pressing, langsom temperaturkontrollert gjæring og maserasjon. En litt kommersiell men ok amarone. Innen 5. Verd prisen. [Aperitif: 83 poeng]
En klassisk amarone av god kvalitet. Duft av mørke bær, tørket frukt, sjokolade og kaffe. Fyldig med middels syre. Bløte tanniner og rik kompakt mørk bærfrukt. [Dagbladet: 87 poeng / terningkast 5]
70% corvina, 15% corvinone og 15% rondinella. Frisk og korrekt amarone med innslag av syltede kirsebær, tørket frukt, svisker og lær på duft. Fyldig, kraftig og lett syrlig vin med et streif av sødme inn, god lengde og varm, tørr og lett bitter finish. [Vinforum: 3 stjerner]
SLIPPETS BESTE PIZZAVIN
Meinklang Burgenland Red 2014
Et av polets aller beste rødvinskjøp produsert av Meinklang (kart) fra Mittelburgenland distriktet til Burgenland regionen i Østerrike. Saftig vin med myk inngang, frukt hele veien, fin syre og fast og tørr finish. Lettdrikkelig og god. Passer til pizza, pasta, kylling og svin. En saftig og god vin som tåler 2 år i kjelleren. [pizza/pasta sjømat/kylling/svin 2015-2017]
Dyp blårød farge. Fruktig aroma med fint preg av mørke skogsbær, blomst og krydder. Ung og saftig smak, fint balansert, preg av mørke bær og krydder, god lengde. Passer til storfe, fisk og lyst kjøtt. Drikkeklar nå, men kan også lagres. [Vinmonopolet: 5202401 - kr. 139,90]
Farge/llukt: Klar dyp rød. Saftig lett sødmefylt parfymert og bitter bærfrukt. Smak: Fruktig og leskende med fin syre, godt bitt, bra lengde. Bruksområde: Pasta, torsk. En saftig og god vin som tåler 2. Meget godt kjøp. [Aperitif: 84 poeng]
Et av polets aller beste rødvinskjøp. Duft av jordbær, kirsebær, plomme og florale toner. Middels fyldig med god syre. Bløte tanniner og saftig slank frukt med krydderpreg i avslutningen. [Dagbladet: 86 poeng / terningkast 6]
Dufter av søte moreller og sort pepper med hint av vanilje. Fersk og delikat frukt på smak med lett tørre tanniner og en pent balansert utgang. Mye vin for pengene. [DN: 86 poeng]
Fra Østerrike/Burgenland. Dyp og tett rød. Veldig fersk duft av rå, knuste solbær med hint av urter og krydder. Middels til god fylde med fersk og saftig frukt, frisk syre og en lang ettersmak med fine tanniner. Det er ørlite prikking fra CO2 her, men det gir seg når vinen får tilført luft. Drikk 2015-2017. Passer til pizza og pasta, samt lyst kjøtt som kylling, svin og kalv. Fin rødvin med ferskt og fruktig preg. [Klikk: 86 poeng]
Fremstilt av like deler blaufränkisch, st. laurent og zweigelt. Frisk, ren og ueiket østerrisk rødvin med sublim frukt og innslag av røde bær, blomster og et streif av krydder på duft. Saftig vin med myk inngang, frukt hele veien, fin syre og fast og tørr finish. Lettdrikkelig og god. Biodynamisk dyrket. [Vinforum: 5 stjerner]
Dyp blårød farge. Fruktig aroma med fint preg av mørke skogsbær, blomst og krydder. Ung og saftig smak, fint balansert, preg av mørke bær og krydder, god lengde. Passer til storfe, fisk og lyst kjøtt. Drikkeklar nå, men kan også lagres. [Vinmonopolet: 5202401 - kr. 139,90]
Farge/llukt: Klar dyp rød. Saftig lett sødmefylt parfymert og bitter bærfrukt. Smak: Fruktig og leskende med fin syre, godt bitt, bra lengde. Bruksområde: Pasta, torsk. En saftig og god vin som tåler 2. Meget godt kjøp. [Aperitif: 84 poeng]
Et av polets aller beste rødvinskjøp. Duft av jordbær, kirsebær, plomme og florale toner. Middels fyldig med god syre. Bløte tanniner og saftig slank frukt med krydderpreg i avslutningen. [Dagbladet: 86 poeng / terningkast 6]
Dufter av søte moreller og sort pepper med hint av vanilje. Fersk og delikat frukt på smak med lett tørre tanniner og en pent balansert utgang. Mye vin for pengene. [DN: 86 poeng]
Fra Østerrike/Burgenland. Dyp og tett rød. Veldig fersk duft av rå, knuste solbær med hint av urter og krydder. Middels til god fylde med fersk og saftig frukt, frisk syre og en lang ettersmak med fine tanniner. Det er ørlite prikking fra CO2 her, men det gir seg når vinen får tilført luft. Drikk 2015-2017. Passer til pizza og pasta, samt lyst kjøtt som kylling, svin og kalv. Fin rødvin med ferskt og fruktig preg. [Klikk: 86 poeng]
Fremstilt av like deler blaufränkisch, st. laurent og zweigelt. Frisk, ren og ueiket østerrisk rødvin med sublim frukt og innslag av røde bær, blomster og et streif av krydder på duft. Saftig vin med myk inngang, frukt hele veien, fin syre og fast og tørr finish. Lettdrikkelig og god. Biodynamisk dyrket. [Vinforum: 5 stjerner]
Kilder
I denne analysen har vi benyttet anmeldelser fra de følgende testene av vin:
I tillegg har vi lastet ned informasjon om vinene fra Vinmonopolet:
- Klikk - De beste vinkjøpene i november
- Adressa - November 2015 - Nå kommer vintervinene
- Aperitif - Det mysser av klassiske godbiter - men det koster
- DN - Novembernyhetene - De 20 beste vinnyhetene
- DN - De fem beste kjøpene blant Polets nyheter (video)
- DN - Søtt, gammelt og legendarisk
- DN - Talentfulle brødre i Burgund
- DN - Klart for mesternes mester
- DN - Økologisk er den eneste måten å lage vin på
- DinMat - Syrah-satsing på Polet i november-nyhetene
- Husets vin - Ti hvite nyhetsfavoritter!
- Dagbladet - Dette er et av polets aller beste rødvinskjøp
- Godt Drikke - Den 6. November, braker jula inn på polet
- Godt i glasset - Jul på polet og noen av verdens beste øl
- Ølportalen - Jul på polet og noen av verdens beste øl
I tillegg har vi lastet ned informasjon om vinene fra Vinmonopolet: