BEDREINNSIKT
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Skjema for smaksnotater
    • Aromahjul for sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2023
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg

Setting av sider

Eplene er presset til eplemost og gjæringskarer er fult opp til randen. Før dette settes ned i kjelleren må vi først nøytralisere villgjøren med Campden tabeletter, vente minst ett døgn for så å tilsette gjæren som er plukket ut for å produsere sideren.

NØYTRALISER VILLGJÆREN

Villgjæren som er i eplemosten nøytraliseres ved at vi morter Campden tabletter mellom to skjeer, heller pulveret i gjæringskaret og rører godt rundt slik at pulveret fordeler seg i mosten.

Advarsel:

Ikke smak på eplemosten etter at du har tilsatt Campden tabeletter eller få pulveret i nese eller svelg. Pass på å skylle skjenene godt, fjerne annet som har komt i kontakt med pulveret og pakk esken med tablettene som oppbevares på et sikkert sted utilgjenngelig for barn.
Blandingsforhold​:
  • 1 tablett på 5L eplemost

TILSETT NY GJÆR

Etter at vi har tilsatt eplemosten Campden tabletter må mosten få hvile i minst ett døgn, helst litt lenger, slik at pulveret ikke vil påvirke den nye gjæren som vi tilsetter for å lager sideren.

​Vi bruker sidergjæren Mangrove Jack's Cider M02. I et 20 liters gjæringskar tilsetter vi 5g av tørrgjæren. Rehydrer gjæren ved å kokte opp vann i en desinfisert skål som ble kjølt ned til 30 grader hvor gjæren fikk godgjøre seg i en halvtime før vi hadde den oppi gjæringskaret. Sett på vannlåsen og sett gjæringskaret ned i kjelleren. Etter et døgn kom det skum på toppen av mosten som luktet tydelig gjær. Neste morgen hadde mosten eksplodert. En god del most hadde kort ut av gjærlåsen. Karet ble da satt ned i kjelleren. Det var nå mye aktivitet, ca. Ett plump i sekundet.
​
Prosedyre​:
  • Desinfiser en skål
  • Desinfiser sensor
  • Desinfiser lang skje
  • Kok opp vann
  • La vannet kjøle seg ned to 30 grader i skålen
  • Tilsett 5g tørrgjær i skålen
  • Vent en halvtime for at gjæren skal dehydreres
  • Ha den dehydrerte gjæren oppi gjæringskaret
  • Rør rundt med skjeen
  • Legg sensor i gjæringskar
  • Sett vannlås på gjæringskar
  • Sett gjæringskar i kjeller
  • Konfigurer sensor
Picture
Picture
Picture

TILSETT NY FERSK GJÆR

Picture
WLP 715 Champagne Yeast

Klassisk gjær brukt til produksjon av champagne, cider, tørr mjød, tørr vin. Kan også brukast til utgjæring av barley wine / sterkøl. Nøytral karakter.

Anbefalt gjærmengde mengde til 20L eplemost.

​Oppbevares kjølig (kjøleskap).
Bruk: varm opp sakte til romtemperatur, rist godt, og klipp opp pakken med en desinfisert saks. Tøm alt innhold i vørter rundt 20 grader celsius.
Prosedyre​:
  • Ta ut av kjøleskap
  • Varm opp sakte til romtemperatur
  • Rist godt
  • Klipp opp pakken med en desinfisert saks 
  • Tøm alt innhold i eplemost rundt 20 grader celsius
REHYDRATION PROCEDURE
– Rehydrate the desired quantity of yeasts in 10 times its weight of water at 35-38°C.
– Stir avoiding the formation of lumps and leave to rest for 15 minutes.
– Progressively add must from the tank (2 or 3 additions) so that the temperature difference between the yeast starter and the initial must does not exceed 10°C. This stage allows the yeast to become acclimatized and avoids a thermal shock.
Example: If must that needs to be pitched is 14°C, the yeast starter temperature should not be more than 24°C prior to inoculation.
– Stir and leave to rest for ~8-10 minutes after each must additions.
– Incorporate the yeast starter in the fermentation tank during a pumping over with aeration.
The rehydration procedure should not exceed 45 minutes. [Safcider]

​SETTING AV SIDER I 2018

​I år satt vi et nytt 20 liters gjæringskar med en trådløs sensor for kontinuerlig måling av SG og temperatur. Vi valgte å strø kjære direkte i mosten i henhold til instruksjonene på pakken. Vi brukte sidergjæren Mangrove Jack's Cider M02. Mengden var vi veldig usikker på. På pakkenstod det; Sprinkle contents directly on up to 23 L (6 US Gal) of juice. Vi valgte å bruke 5g av tørrgjæren. Etter 2 dager i kjelleren med en temperatur på 15 grader var det ingen tegn til gjæring. Det var veldig lite luft over mosten i gjæringskaret så vi lettet litt på lokket innimellom. Fremdeles skjedde det ikke noe. Vi valgte så å ta karet opp i gangen hvor temperaturen var 19 grader og ha oppi resten av gjæren i pakken. Denne gangen rehydrerte vi gjæren ved å kokte opp vann i en desinfisert skål som ble kjølt ned til 30 grader hvor gjæren fikk godgjøre seg i en halvtime før vi hadde den oppi gjæringskaret. Etter et døgn kom det skum på toppen av mosten som luktet tydelig gjær. Neste morgen hadde mosten eksplodert. En god del most hadde kort ut av gjærlåsen. Karet ble da satt ned i kjelleren. Det var nå mye aktivitet, ca. Ett plump i sekundet [22 september].
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture

Din Tilt kommer ferdig prekalibrert med batteriet installert og klar til bruk.

1. Desinfiser din TILT enhet.
2. Slipp Tilt opp i gjæringskaret.
3. Det er alt.
Her er noen av Tilts nye funksjoner (hvit pakning / svart batteriholder modell)!

Når du aktiverer Tilt, vil lyset enten blinke grønt, noe som betyr at batteriet er bra nok for enda ett brygg eller rød, noe som indikerer at det er på tide å bytte batteri.
Etter at du har skiftet batteri, vil Tilt blinke lilla, noe som indikerer at det er klart for kalibrering (ikke i app). Bare plasser Tilt i romtemperert vann i flere minutter. Du bør da se blits på Tilt og appen som viser at enheten er kalibrert ved å tilbakestille til 1.000. Hvis vektprofilen mellom batteriene er i spesifikasjon, vil Tilt-maskinen ikke re-tare som den er innenfor fabrikkkalibreringen og klar til bruk.
Større o-ring for en tettere forsegling, og det gjør det lettere å fjerne hetten for batteribytte.
Den nye Tilt-appen har et celsius-alternativ i innstillingsmenyen. Alle de andre tidligere funksjonene er fortsatt i appen. [Beer Monitor]

VALG AV GJÆR

Vi har her samlet noen aktuelle sorter gjær som vi kan bruke for å lage en sider. Her er både ferskgjær og tørrgjær, gjær for sider og gjær for hvitvin/champagne. Valg av gjærsort vil påvirke smaken på sideren så dette er en av de viktige valgene en sidermaker gjør.
Picture

​WLP 715 Champagne Yeast

​Klassisk gjær brukt til produksjon av champagne, cider, tørr mjød, tørr vin. Kan også brukast til utgjæring av barley wine / sterkøl. Nøytral karakter. [Vestbrygg kr. 99,-]
Picture

​WLP 775 English Cider

​Klassisk cidergjær. Gjærer ut tørt men beheld smaken frå eple. Vil produsere noko svovel under gjæringa, men vil forsvinne iløpet av dei fyrste vekene av modning. Kan også nyttast til vin og øl med høg gravity. [Vestbrygg kr. 99,-]
Picture

​WLP 735 French White Wine Yeast

​Classic yeast for white wine fermentation, giving an enhanced creamy texture. Low foam producer. [Vestbrygg kr. 119,-]
Picture

​Mangrove Jack's Cider M02 10g

​Mangrove Jack's Cider M02 10g tørrgjær til cider.

Vi anbefaler å alltid rehydrere tørrgjær for å sikre best mulig resultat:
Tilsett 1 dl kokt vatn (ca. 30 °C) per pakke tørrgjær i en desinfisert beholder. Lat det trekke i 20 min, så røres det inn og er klart til bruk.

A high ester-producing cider strain imparting wonderful flavour depth, revealing the full fruit potential. Makes exceptionally crisp, flavoursome and refreshing ciders.

Suitable for brewing all types of cider.
Picture

Cellar Science EC-1118 Wine Yeast

​Good flocculation and a neutral flavor and aroma. This is a strain that is popular because of its strong fermentation characteristics and lack of problems. Can be used in a wide range of wines including most red wines, sparkling wines and late harvest version where the alcohol tolerance is a perfect fit. Ferments from 45 to 95 degrees with an alcohol tolerance of 18%. Not a great choice for wine that will be seeing a malolactic fermentation as EC-1118 naturally produces higher levels of SO2 which can inhibit malo-lactic fermentations.
Picture

​Lalvin EC-1118 Champagne 5g

​The EC-1118 strain was isolated, studied and selected from Champagne fermentations. Due to its competitive factor and ability to ferment equally well over a wide temperature range, the EC-1118 is one of the most widely used yeasts in the world. [Vestbrygg kr. 40,-]
  • Best Hard Cider Yeast
  • Yeast Selection for Cider
  • Best Hard Cider Yeast Options
  • Improved cider fermentation performance
  • Best Yeast for Making Hard Cider
  • Cider Handbook - Scott Laboratories
  • xxx

VALG AV FRUKTKVERN OG FRUKTPRESSE

Picture

​Speidel sentrifugal fruktmølle 1000kg/time

​Speidel Sentrifugal fruktmølle er en fruktmølle som er veldig enkel og effektiv i bruk. Den kutter frukten opp i perfekt størrelse og knusningsgrad slik at du får bedre utbytte juice. Møllen har en stor og bred trakt slik at du enkelt kan helle bøtter/esker med frukt i maskinen. På denne måten har maskinen kapasitet til å kutte opp til 1000kg i timen. [Vestbrygg kr. 11.990,-] [Bryggselv kr. 8.990,-] [Petit kr. 11.990,-]
Picture

​Fruktpresse 90L

​Fruktpresse med base i lakkert jern og kurv i bøketre. [Vestbrygg kr. 10.990,-]
Picture

​Speidel Hydropress 90 L fruktpresse

​Hydropress 90 l er en fruktpresse som er veldig enkel og effektiv i bruk. Fyll maskinen opp med knust frukt eller bær; skru på vannet slik at pressbagen på innsiden av maskinen blir fyllt; og se nydelig fersk fruktjuice bli presset ut til rennekannalen og videre ned i gjæringsbøtten. [Vestbrygg kr. 11.990,-] [Bryggselv kr. 10.990,-]​ [Petit kr. 11.990,-]

VALG AV GJÆRINGSKAR

Det finnes utallige kar som vi kan benytte for å gjære sideren. Typisk er de små enten i plast eller glass, og de store i rustfritt stål. [Vestbrygg]. En beskrivelse av ulike typer gjæringskar finner du her.
Picture

Fermonster Carboy Plastballong 23L

​Fermonster 23L plastballong er laga av PET plastikk med 10cm åpning, for enkel reingjering. [Vestbrygg kr. 499,-]
Picture

Glassballong 20L Royal Bubbler 

​The Brewferm glass carboy with wide mouth is your ideal fermentation vessel. The jar's wide opening makes it easy to reach inside the jar to add and remove ingredients or clean every inch of the inner surface. The glass surface does not scratch easily, so these jars are easy to sanitize and do not harbor bad odors or flavors. They can provide decades of great performance if you handle them with care. [Vestbrygg kr. 399,-]
Picture

​Gjæringsdunk Speidel 60L

​60 liter gjæringsdunk frå Speidel i solid næringsmiddelgodkjent plast. Krane inkludert. [Vestbrygg kr. 899,-]
Picture

Mangrove Jack's 25L Stainless Steel Fermenter

Gjæringskar i rustfritt stål frå Mangrove Jack's. Ferment with stainless steel like the pros! [Vestbrygg kr. 1.599,-]
Picture

​Eikefat / Tønne Fransk 28L Nytt

​Barrels of high professional quality. Produced by the world’s 3rd largest cooper! Wines matured in these wooden barrels have an incomparable aroma with vanilla notes and a more refined finish (rondeur and fin de bouche). TOP quality with guaranteed toasting (medium+)! Stave thickness: 22 mm, beautifully finished! [Vestbrygg kr. 3.990,-] [Bryggselv kr. 3.199,-]​
Picture

Chronical Half Barrel Fermenter 64 Liter

​Chronical Fermenter har alle fordelane til eit konisk gjæringskar, samt mogleigheiten til å tappa ut gjær som har gått i dvale. Anten du vil ta vare på gjærkulturen, eller ynskjer å unngå racking, har du det du behøver i Chronical Fermenter frå Ss Brew Tech. [Vestbrygg kr. 6.999,-] [Bryggselv kr. 6.999,-]
Picture

Ss Brew Tech Unitank Fermenter 159L

Kongen av fermentere heter Unitank. Spesielt designet for å tette hullet mellom hva som tidligere er tilbudt hjemmebryggere og hva som brukes på profesjonelle bryggerier. Produktet er skaffevare og bestilles fortløpende. Du kan forhåndsbestille produktet dersom det ikke er på lager. Leveringstid til vårt lager er 2-3 virkedager. Alle koblinger er med Tri-clamp. Kjølespiralen er festet til topplokket for enkelt å kunne holde kontroll på gjæringstemperaturen samt utføre cold-crash. Unitankene er også godkjent for trykk opp til 2 bar, noe som gjør de perfekt egnet til også å karbonere ølen på. Serien passer ergo supert til hjemmebryggeren som vil ha det beste av det beste, like godt som større bryggerier som er ute etter fermentere i mindre størrelser for testbrygging, men som fortsatt ivaretar alle behov som en proff brygger har. [Bryggselv kr. 21.499,-]
  • Rustfritt stål i 304
  • 159 liter totalvolum
  • 118 liter anbefalt bruksvolum
  • Godkjent for 2 bar trykk
  • Høyde 129 cm
  • Bredde 71 cm (inkl blow off-røret)
Picture

L-inox åpen gjæringstank 100 liter

L-inox åpen gjæringstank 100 liter
NB ! Tankene leveres direkte fra fabrikk.
Ta kontakt for å få tilbud ing. frakt.
Tanken er laget i rustfritt stål (304). Tankene kan skreddersys etter ønske.
Tankene er komplette og leveres i utgangspunktet med:
Kran i krom
Tanker større enn 400 liter kommer med kon
Flytende lokk med håndpumpe og pakning
Støvlokk
Gjærlås
3 ben
[Petit kr. 3.800,-]
Picture

​Immersion Pro

​Just set the temp. Achieve up to 35º above or below ambient and hold that temp to 0.3º F with Immersion Pro's patented solid state heat exchange system. No pumps, no glycol, no coolers of ice water.
Picture

​FermZilla 55L

​Vi introduserer FermZilla 55L. Basert på den originale Fermentasaurus, men i forbedret utgave og i 55 liter volum. Konisk UNI-tank av PET, som kan trykksettes med inntil 2,4 bar. [Brewshop kr. 1.998,- (55 liter)]. [Vestbrygg kr. 1.399,- (27 liter)]

GJÆRINGSKAR FRA SS BREW TECH​

Picture
Our mission is to invent, not just innovate, high quality brewing equipment and accessories for brewers all over the world. Since our launch in 2013, we have many market "firsts" to our credit including a conical bottomed stainless bucket, a weldless kettle trub dam, an insulated 5 degree sloped floor mash tun with center drain, and an integrated temperature control system custom designed for our Chronical series fermenters.  We don't just talk about great customer service here either - we do it!  One customer, one day, and one beer at a time!

​The Chronical Brewmaster Edition is the most advanced fermenter on the market for home brewers. We took everything we’ve learned from pro brewing, and all the best features we’ve designed for the original Chronical fermenters and integrated them into the Chronical BME.
Picture

GJÆRINGSKAR FRA JAKLIC

Picture
Gradiška cesta 5
5271 Vipava
​Slovenia
Picture

Etikettdesign

Digital Etikett, trykkeri i Gaupne med egen priskalkulator.
  • The Best Champagne For All of Your Celebrations

bedreInnsikt Copyright © 2023
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Skjema for smaksnotater
    • Aromahjul for sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2023
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg