I år har vi fokus på å ferdigstille hjortegyerde og klargjøre for nyplanting. Vi har meldt oss inn i Norsk Landbruksrådgiving hvor vi deltar på nybegynnerkurs for fruktdyrkere og sertifiserer oss for innkjøp og bruke plantevernmiddel.
Beskjæring i Skjolden
Fruktmiljøet i Luster er nok en gang i vekst med flere nye dyrkere. Luster kommune sponser beskjæringskurs på eple for lustringar. Vi tar turen inn til Skjolden for å delta på samling i det nye eplefeltet til Rune Fuglesteg hvor Tonje Fjågesund fra Norsk Landbruksrådgiving viser oss kunsten å beskjære epletrær. [15 februar]
Oppfriskningskurs med Gabe
Siderlauget samles på Ciderhuset i Balestrand for en oppfriskning på pommelierutdanningen sammen med Gabe over Teams. Etter noen tekniske utfordringer kom Gabe i gang med sin 4 times lange forelesning hvor han repeterte det viktigste innholdet fra kurset han holdt for oss i Balestrand for 4 år siden. Underveis smakte vi oss gjennom 9 sidere som representerte hovedstilartene innen sider:
Gabe hadde også sendt over "the flavour spikes capsules"; Hydrogen sulphide (eggy), papery (oxidised), Isolvaleric Acid (cheesy/Malolactic fermentation), Bretty (barnyard). Tuba tilberedte et siderglass med hver kapsel slik at vi fikk luktet og smakt på hvordan disse unotene fremstår i sideren. [18 mars]
- Trabanco – Sidra de Asturias (Syrefrisk sider - Spania)
- Dupont – Cidre Bouché (Tanninrik sider - Frankrike)
- Sheppy's – Vintage Perry (Pæresider - Tradisjonell)
- Balholm – Handverkcider av pære (Pæresider - Moderne)
- Balholm – Sognefjord (Tanninrik sider – Britisk/Fransk)
- Ulvik - Sider frå Hardanger Gravenstein (Syrefrisk sider - Moderne)
- Alde – Issider (Issider)
- Solhøi Cider – Ildkvede (Smakstilsatt sider - Frukt)
- Balholm – Humleblom (Smakstilsatt sider - Humle)
Gabe hadde også sendt over "the flavour spikes capsules"; Hydrogen sulphide (eggy), papery (oxidised), Isolvaleric Acid (cheesy/Malolactic fermentation), Bretty (barnyard). Tuba tilberedte et siderglass med hver kapsel slik at vi fikk luktet og smakt på hvordan disse unotene fremstår i sideren. [18 mars]
Pommelier eksamen på Ciderhuset
Gabe Cook fra Beer & Cider Academy besøker Balestrand for å holde Pommelier eksamen for siderlauget. Norge kan nå skilte med 12 nye Pommeliers: Åge Eitungjerde, Tuba Ardic, Gard Eitungjerde Høyvk, Darius Budreika og Jesse Brat hos Balholm, Sigrid Ølmheim og Endre Kleiveland hos Ølmheim Siderhage, Heine Urnes og Pål Hellesnes hos Eikjo Sideri, Bodil Kvame hos OmCider, Ole Albert Eig hos Bugarden og Eivind Vangdal hos Siderråd. På lørdagen disket Tuba opp med en «Cidermakers Dinner» hvor vi smakte oss gjennom hverandres sidere med ekspertkommentarer fra «Ciderologist» Gabe. [21 april]