BEDREINNSIKT
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Skjema for smaksnotater
    • Aromahjul for sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2023
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg

Eikjo Sider 2023

I år har vi fokus på å ferdigstille hjortegyerde og klargjøre for nyplanting. Vi har meldt oss inn i Norsk Landbruksrådgiving hvor vi deltar på nybegynnerkurs for fruktdyrkere og sertifiserer oss for innkjøp og bruke plantevernmiddel. 

Beskjæring i Skjolden​

Fruktmiljøet i Luster er nok en gang i vekst med flere nye dyrkere. Luster kommune sponser beskjæringskurs på eple for lustringar. Vi tar turen inn til Skjolden for å delta på samling i det nye eplefeltet til Rune Fuglesteg hvor Tonje Fjågesund fra Norsk Landbruksrådgiving viser oss kunsten å beskjære epletrær​. [15 februar]
Picture
Picture
Picture

Oppfriskningskurs med Gabe

Siderlauget samles på Ciderhuset i Balestrand for en oppfriskning på pommelierutdanningen sammen med Gabe over Teams. Etter noen tekniske utfordringer kom Gabe i gang med sin 4 times lange forelesning hvor han repeterte det viktigste innholdet fra kurset han holdt for oss i Balestrand for 4 år siden. Underveis smakte vi oss gjennom 9 sidere som representerte hovedstilartene innen sider:
​
  • Trabanco – Sidra de Asturias (Syrefrisk sider - Spania)
  • Dupont – Cidre Bouché (Tanninrik sider - Frankrike)
  • Sheppy's – Vintage Perry (Pæresider - Tradisjonell)
  • Balholm – Handverkcider av pære (Pæresider - Moderne)
  • Balholm – Sognefjord (Tanninrik sider – Britisk/Fransk)
  • Ulvik - Sider frå Hardanger Gravenstein (Syrefrisk sider - Moderne)
  • Alde – Issider (Issider)
  • Solhøi Cider – Ildkvede (Smakstilsatt sider - Frukt)
  • Balholm – Humleblom (Smakstilsatt sider - Humle)

Gabe hadde også sendt over "the flavour spikes capsules"; Hydrogen sulphide (eggy), papery (oxidised), Isolvaleric Acid (cheesy/Malolactic fermentation), Bretty (barnyard). Tuba tilberedte et siderglass med hver kapsel slik at vi fikk luktet og smakt på hvordan disse unotene fremstår i sideren. [18 mars]
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture

Pommelier eksamen på Ciderhuset​

Gabe Cook fra Beer & Cider Academy besøker Balestrand for å holde Pommelier eksamen for siderlauget. Norge kan nå skilte med 12 nye Pommeliers: Åge Eitungjerde, Tuba Ardic, Gard Eitungjerde Høyvk, Darius Budreika og Jesse Brat hos Balholm, Sigrid Ølmheim og Endre Kleiveland hos Ølmheim Siderhage, Heine Urnes og Pål Hellesnes hos Eikjo Sideri, Bodil Kvame hos OmCider, Ole Albert Eig hos Bugarden og Eivind Vangdal hos Siderråd. På lørdagen disket Tuba opp med en «Cidermakers Dinner» hvor vi smakte oss gjennom hverandres sidere med ekspertkommentarer fra «Ciderologist» Gabe​. [21 april]
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
bedreInnsikt Copyright © 2023
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Skjema for smaksnotater
    • Aromahjul for sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2023
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg