BEDREINNSIKT
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Skjema for smaksnotater
    • Aromahjul for sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg

 Det beste juleølet 2013 

Vi har analysert 243 anmeldelser av årets juleøl for å få innsikt i hvilket øl vi bør servere gjestene på julaften. Basert på fritt tilgjengelige tester av 73 norskbrygget juleøl har vi konsolidert terningkast og poeng for å finne hvilket øl som generelt kommer best ut i testene.
Analyser av juleøl blir annonsert på Twitter Follow @bedreInnsikt

DET BESTE JULEØLET PÅ POLET

Nøgne Ø Special Holiday Ale ​

Picture
Et overgjæret øl fra Norge. Mørk rødbrun. Rik og kompleks aroma preget av mørk malt og julekryddere, hint av røyk, kjøtt og einerbær. Smak med antydning til sødme.
[Vinmonopolet: Bestillingsutvalg - 5944202 - 82,90]

Dyp brun farge. Duft av fat, lakris, tørket frukt, søte kryddertoner. Smaken følger duften, stor kropp, kremet maltpreg, litt mye skum, god syre, mye røyk og krydder i finishen. Bruksområde er peiskos. En stor munnfull som nok vil utvikle seg videre med lagring.
[Apéritif: 86 poeng]

Dette er kvalitet og godt håndverk! Den er litt sær, men blir bedre jo mer du smaker på den. Skummet er fint og fargen mørk brun. Den både lukter og smaker skog, er ekstremt godt balansert og har mye fylde. Smaker også av røde bær og svisker. Veldig god øl med en deilig munnfølelse. Har en god sødme og skiller seg veldig ut. Toppers juleøl!
[Dagbladet: terningkast 6]

Et flott juleøl med dyp, matt brunsvart farge, godt skum og innsmigrende dufter av rosiner, mørkbrent malt, mokka, kandissukker, humle, anis og nøtter. Et friskt og svalt øl med god fylde og syre, fint bitterpreg. Lang avslutning med godt krydderpreg. Et godt valg til pinnekjøtt og som koseøl alene.
[Dagsavisen: terningkast 6]

Juleølet har mye smak, men er likevel lettdrikkelig. Det smaker av blant annet lakris og Kongen av Danmark, påpeker dommerpanelet. Ølet har en lang ettersmak, og det er et kompleks øl som er relativt godt balansert. Lakrissmaken blir derimot litt for heftig, mener dommerne, som tror ølet kan være godt til sjokolade.
[DinSide: 37 poeng / terningkast 4]

Fyldig, godt balansert med julekrydder. Flytende pepperkakedeig. Passer til dessert og kos.
​[Ølhund: 27 poeng]
De neste plassene for juleøl på polet gikk til:
•    Ægir Ylir Julebrygg 7%
•    Kinn Julefred 6,5%
•    Hansa Juleøl 6,5%
•    Nøgne Ø Underlig Jul 6,5%

DET BESTE JULEØLET I BUTIKKEN

Lade Gaards Juleøl ​

Rødbrun på farge. Masse duft av sjokolade, karamell, ristet malt, kaffe, røyk, stall. Smak følger duften, fruktig, en del sødme, men balansert, mørk lager i ettersmaken. Mat: Koseøl. Et veldig innsmigrende juleøl.
[Apéritif: 86 poeng]

Er dette et poløl? Slik lyder den første reaksjonen fra dommerne når de smaker på det som skal ende opp som vinnerølet. Det er et komplekst øl, som har smak av blant annet lakris, kaffe og røstet malt. Et godt, bløtt juleøl, med fin balanse og en del bitterhet i ettersmaken. Samtidig er det verdt å merke seg at de som liker at juleølet er søtt, antakelig ikke vil like dette fullt så godt. Lade Gaards Juleøl passer ifølge dommerpanelet godt til kjøttmat, men ikke til fisk.
[DinSide: 43 poeng / terningkast 5]

Ikke så verst konsentrasjon, men litt enkel. Dyp brun med middels skum. Porter-aktig duft med cola og kaffe, samt litt gjær og et ørlite eddikstikk. Ikke så verst konsentrasjon, men litt enkel smak og for høy kullsyre.
[Klikk: 77 poeng]

Ravfarget øl med rikt skum, balansert smak med lett sødme og behagelig bitterhet. Ølet er brygget på Münchner- og karamellmalt og noe sjokolademalt. Ølet er tilsatt aromatisk Saaz humle og er lett og vil passe til torsk, men de fleste vil foretrekke et øl med kraftigere smak til typisk smaksrik julemat.
​[KraftNytt: førstevalg]
De neste plassene for juleøl i butikken gikk til:
•    Ægir Julebrygg 4,7%
•    Haandbryggeriet Nissegodt 4,5%
•    Nøgne Ø Julesnadder 4,5%
•    Rogalands Juleøl 4,7%

DET BESTE ALKOHOLFRIE JULEØL

Aass UTEN Juleøl

Gyllengul farge. Saftig, litt søtlig duft, med overmodent eple, karamell. Noe vandig kropp, lett stil, litt søt finish. Mat: Julefrokost. Et lett, men ok alkoholfritt øl.
[Apéritif: 80 poeng]

Litt lite skum, men kjempegod smak. Denne har også tyngde til å bære mat. Dufter søtt, samtidig som den er ganske bitter, fyldig og kremete. Får litt Kongen av Danmark-følelse, og den smaker nesten litt vørterkake-aktig.
[Dagbladet: terningkast 5]

Ikke så gærent, og bedre enn det dårligste alkoholholdige juleølet, mener dommerne. Det lukter veldig julete, både søtlig og krydret. Det har et søtlig kornpreg, og både litt syrlighet og litt sødme. Alt i alt mange gode smaker, men med en litt dominerende halmsmak på slutten. Godt alkoholfritt alternativ.
[DinSide: 36 poeng / terningkast 4]

Brungyllen med lavt skum. Dufter av karamell, men også et skjemmende innslag av kål. Ikke så verst konsentrasjon, men en uren note skjemmer.
[Klikk: 63 poeng]

Lyst maltdrikk med rund, søtlig smak, fin duft, og kort ettersmak.
​[KraftNytt: andrevalg]
Den neste plassene for alkoholfritt juleøl gikk til:
•    Munkholm Juleøl

DATAKILDER

I denne analysen har vi benyttet anmeldelser fra de følgende testene av juleøl:
  • Apéritif - Alkoholfritt juleøl
  • Apéritif - Juleøl med 4,75 - 6,9 prosent
  • Apéritif - Juleøl med 7 - 8,9 prosent
  • Apéritif - Juleøl med 9 prosent og mer
  • Apéritif - Juleøl med inntil 4,75 prosent
  • Dagbladet - Her er årets beste norske juleøl
  • Dagsavisen - En bittersøt julesymfoni
  • DinSide - Juleøl fra butikk
  • DinSide - Juleøl fra polet
  • Klikk - Vi har testet juleøl
  • KraftNytt - Guide til årets juleøl 2013
  • Ølhund - Juleøltesten 2013

​De følgende andre testene av juleøl ble ikke tatt med da dette er betalt innhold:
  • Dagbladet - Her er Dagbladets store juleøl-test
  • VG - Test av årets juleøl

DATAMODELL

For å støtte analysen lagde vi en datamodell med en tabell med alle norske bryggeri og en tabell for alle anmeldelsene. Så koblet vi disse tabellene sammen i Power Pivot og opprettet et stedshierarki og måltall for score.
bedreInnsikt Copyright © 2023
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Skjema for smaksnotater
    • Aromahjul for sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg