På denne siden vil vi føre logg på produksjonen av sideren vår inne på Ytre Eikjo i 2018.
Det var ingen triviell sak å få skilt ut Solberg eiendommen fra sin tilhørende landbrukseiendom på Ones. Vi hadde jordloven mot oss, men på vårparten bestemte politikerne i Luster at vi kunne få kjøpe parsellen på Ytre Eikjo, høytidelig annonsert med en notis i Lustraposten.
Det var ingen triviell sak å få skilt ut Solberg eiendommen fra sin tilhørende landbrukseiendom på Ones. Vi hadde jordloven mot oss, men på vårparten bestemte politikerne i Luster at vi kunne få kjøpe parsellen på Ytre Eikjo, høytidelig annonsert med en notis i Lustraposten.
Rydding på Eikjo
Pål tar med Molly til Ytre Eikjo for å rydde i eplehagen lengst mot Solvorn. Dette jordstykke er rimelig bratt men ser ut til å ha fin kvalitet på jordsmonnet. Vi sager av døde greiner på epletrærne og drar andre trær opp med rota. Her fungerte bondejekken utmerket! Så rakte vi hele jordstykke for å fjerne mose, blader og dødt gress [6 mai].
Dagsturhytte åpning på Eikjo
Opning av dagsturhytta Eikjabu på vårlege og idylliske Ytre Eikjo. Det vert lagt opp til ein times program med offisiell opning av dagsturhytta, kulturinnslag og helsingar frå dei som har vore involvert i etablering av dagsturhytta [13 mai].
OPNING AV DAGSTURHYTTA PÅ YTRE EIKJO
Ved hjelp av Sparebankstiftinga og spelemidlar vert det bygde dagsturhytter i alle kommunane i Sogn og Fjordane. Luster har valt å plassera si hytte ved Lustrafjorden på veglause Ytre Eikum, eller Eikjo i daglegtalen. Hytta er tenkt for dagsbesøk, men ein kan gjerne vera der heile dagen, for inne blir det eit lite bibliotek med nynorskbøker som ein kan kosa seg me på denne eineståande vakre og fredlege plassen. www.luster.dnt.no |
Blomstring på Eikjo
Pål og Molly reiser innover til Eikjo for å rydde videre i eplehagen. Med oss hadde vi en liten elektrisk motorsag for å rydde småtrær, men den fungerte overraskende bra på de mellomstore trærne. Vi fikk hjelp av Terje med presisjonsfelling av treet som stod midt mellom epletrærne. Eplehagen er nå godt synlig fra fjorden. Blomstringen tydeliggjorde hvilke epletrær det fremdeles er håp for. Etter flere uker med varmt vær uten nedbør var imidlertid jorden ganske så tørr. Håper det snart begynner å regne [20 mai].
Sommer på Eikjo
I år har det vært en spesielt varm og tørr sommer, men epletrærne inne på Eikjo har klart seg selv overraskende bra. Vi hadde noen solfylte dager hvor mye av tiden ble tilbrakt på stranden og på fjorden. Vi fikk dog tid til en liten felles ryddeøkt hvor vi bar bort mesteparten av røttene og greinene som lå igjen på marken etter forrige gang. Pål klarete å bli stukket 2 gangen i hode av veps mens han ryddet øverst i eplehagen. Under båtturen fikk Molly plutselig lyst på et bad og hoppet uti fjorden. Er ikke helt sikker på at det helt var meningen for hun var litt fortufset da hun ble plukket opp i båten igjen. En dag kom Marina og Tore ned fra hytten på Filefjell og vi spiste middag på kina restauranten sammen med Svein. På bursdagen sin fikk Hilde te på sengen og deilig Peppes middag på Voss [27 juli].
Hvalsafari på Eikjo
Pål måtte inn til Lærdal for å signere Solberg skjøtet sammen med Bakken. Med Molly tok han en tur innom Eikjo for å rydde litt videre på jordet hvor de nye epletrærne skal plantes. Det ble også tid til en liten hvalsafari på fjorden og en runde rundt i eplehagen for å ta bilder [5 august].
Brønnboring befaring på Eikjo
Per Magne hos Fimreite Bergboring AS kom på befaring for å undersøke mulighet for å bore etter vann på Ytre Eikjo. Magnar hentet ham på gjestebryggen i Solvorn. Først ble hovedkaien på Ytre Eikjo vurdert som sikker nok for å ta i land borerigg og kompressor, før vi alle sammen tok en vandring for å sjekke trasé og plassering av borehull. Til slutt samlet vi oss for en avsluttende prat rund bordet på hovedgården [26 august].
Høsting av epler på Eikjo
Mens Hilde skriver på oppgaven sin hjemme i Bergen tar Pål med seg Molly inn på Eikjo for å høste epler. Med den gamle gode stigen og epleplukker kommer vi til selv de mest høythengende eplene. På hytten fikk vi besøk av en røyskatt, som ikke hadde noe imot kjøttrestene fra gårsdagens middag. Før vi lastet alle eplene ombord i båten fikk vi tid til å ta et par produktbilder av Eikjo sideren sammen med epler i en av de gamle eplekassene [2 september].
Pressing av epler
Hilde og Pål presser årets epler hjemme i Seljesvingen. I år høstet vi 8 kasser med Summerred og 1 kasse med gul og rød Gravenstein. Etter å ha brukt utrolig lang til på å vaske og sterilisere alt utstyret begynte vi pressingen nede i hagen. Det tok ikke lang til før det begynte å regne slik at vi måtte flytte hele produksjonen opp på terrassen under tak. Summerred eplene hadde svettet en god del, var blitt veldig melete og var vanskelig å presse. Saften fra disse var tykk som fruktsuppe. Vi var lenge i tvil om at vi skulle kunne fylle det 20 liters store gjæringskaret. Det ble en sen kveld. Smaksnotatene ble tatt kl. 2:00 om natten [18 september].
Setting av sider
I år satt vi et nytt 20 liters gjæringskar med en trådløs sensor for kontinuerlig måling av SG og temperatur. Vi valgte å strø kjære direkte i mosten i henhold til instruksjonene på pakken. Vi brukte sidergjæren Mangrove Jack's Cider M02. Mengden var vi veldig usikker på. På pakkenstod det; Sprinkle contents directly on up to 23 L (6 US Gal) of juice. Vi valgte å bruke 5g av tørrgjæren. Etter 2 dager i kjelleren med en temperatur på 15 grader var det ingen tegn til gjæring. Det var veldig lite luft over mosten i gjæringskaret så vi lettet litt på lokket innimellom. Fremdeles skjedde det ikke noe. Vi valgte så å ta karet opp i gangen hvor temperaturen var 19 grader og ha oppi resten av gjæren i pakken. Denne gangen rehydrerte vi gjæren ved å kokte opp vann i en desinfisert skål som ble kjølt ned til 30 grader hvor gjæren fikk godgjøre seg i en halvtime før vi hadde den oppi gjæringskaret. Etter et døgn kom det skum på toppen av mosten som luktet tydelig gjær. Neste morgen hadde mosten eksplodert. En god del most hadde kort ut av gjærlåsen. Karet ble da satt ned i kjelleren. Det var nå mye aktivitet, ca. Ett plump i sekundet [22 september].
Høstferie på Eikjo
Line, Heine, Hilde og Pål drar inn på Eikjo I høstferien for å gjøre klart for å plante de nye epletrærne. Terje som allerede var på hytten kom og hentet oss i båthavnen. Målet var å få felt de 7 største bjørketrærne. I begynnelsen regnet det for mye for å felle trær så vi startet med å rydde i løen og brenne alle pinner og gammelt rottent treverk. Heine fikk prøvd den nye kløveøksen mens Hilde brukte Kindling Cracker vedkløyveren. Når det klarnet opp stod alle på for å få felt trærne og rydde bort så mye som mulig [11 oktober].
Trefelling på Eikjo
Pål reiser inn på Eikjo for å felle di siste trærne før vi kan sette opp hjortegjerde. På veien ble det kjøpt inn 20 stolper i Lærdal. 7 av disse er nå satt opp på grensen mot Solvorn. Det ble ikke tid til rydding så de felte trærne ligger som slakt utover hele eplehagen [21 oktober].