Du kommer ikke til å huske hver sider du smaker. Men hvis du tar smaksnotater kan du raskt huske gode sidere og smaksopplevelser. Her er hva et nyttig smaksnotat inkluderer:
INFORMASJON
Produsent:
Sider:
Siderstil:
Alkoholprosent:
Produksjonsmetode, eplesorter og ingredienser:
Vurdert av og dato:
Sider:
Siderstil:
Alkoholprosent:
Produksjonsmetode, eplesorter og ingredienser:
Vurdert av og dato:
UTSEENDE
- Klarhet: klar - skyet - uklar
- Farge: halm - gylden - rav - annet:
- Karbonisering: uten bobler - perlende - musserende
LUKT
- Tilstand: ren - uren
- Intensitet: lett - middels - markkant
- Aromaer: f.eks. fruktig, funky, jordlig, syrlig, søt, krydret
SMAK
- Sødme: tørr - halvtørr - søt
- Friskhet (syre): lavt - middels - høyt
- Tanniner: lavt - middels - høyt
- Fylde: lett - middels - full
- Ettersmak: kort - middels - lang
- Smaker: f.eks. eple, pære, bær, steinfrukt, floral, nøtteaktig, urter, tropisk
KONKLUSJON
- BLIK: balanse, lengde, intensitet, kompleksitet
- Kvalitet: feil - dårlig - akseptabel - bra - veldig bra - enestående
Bruk aromahjul for sider som hjelpemiddel for å beskrive de ulike aromaene og smakene du finner i sideren.