BEDREINNSIKT
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg

Artikkel i ​Digi.no 2015

BESTE VIN
Picture
​Hva er beste vin og juleøl til maten: Det har BI-ekspert Pål Hellesnes i First Point BTC funnet ut ved å lage en metaanalyse av alle som tester slikt.

​Bruker dataanalyse til å velge drikke til maten​​
Nordmann har utviklet verktøy som finner den beste vinen og juleølen.​

Odd Richard Valmot Digi.no 23. Desember 2015
I tillegg til jobben som dataanalytiker, har Pål Hellesnes i First Point BTC i Bergen en voldsom interesse for mat og vin.

Så interessert er han at han har bygget og utstyrt sin egen vinkjeller. Her ligger et stort antall flasker katalogisert etter Vinmonopolets indekseringssystem.

Men selv om Hellesnes kan mye om vin, er det flere som kan det. Det mangler ikke på gode vin- og øltestere. Aviser og tidsskrifter publiserer jevnlig resultatene av ekspertenes lukting, gurgling og smatting i form av tall og terningkast.

Det er lite behov for å finne opp kruttet på nytt, mente Hellesnes. Men det var et behov for er å finne en fellesnevner i alle testene.

Nåla i vinfatet

– Når jeg skulle finne den beste vinen til maten jeg laget, trengte jeg et verktøy som ikke bare var basert på bare det jeg trodde passet. Det er jo veldig mye flinke folk som mener noe om vin og mat, og de forteller det de mener i tester. Utfordringen var å finne nåla i denne høystakken. Du blir jo ikke nødvendigvis så klok om du leser gjennom alle testene og prøver å finne svaret ut fra det du husker, sier Hellesnes.

Det han har gjort er å lage et verktøy som kan analysere alle testene, altså en meta-analyse, og ekstrahere informasjonen på en normalisert måte.

Vinverktøy

Det Hellesnes gjorde var å benytte Microsofts Power BI i kombinasjon med Excel for å bygge opp analyseverktøyet for vinanmeldelser.

– En utfordring jeg møtte på med en gang var at ulike vintester bruker forskjellige måter å sette karakterer på. Noen bruker tall, noen bruker terningkast, og så videre. Derfor var det nødvendig å bygge et system for å normalisere alle testene til et felles karaktersystem. Dessuten måtte jeg sørge for at det var en felles produktbetegnelse i systemet. Jeg har benyttet Vinmonopolets varenummersystem og sørget for at alle testene refererer til det, enten de bruker det samme til testen, eller bare navnet på vinen. Det blir alltid en liten vaskejobb når jeg legger inn en ny test. Det er ikke alle som staver navnet riktig engang, sier han.

Datavarehus

For å gjøre alle dataene klar til analyse, ble de lagt inn i det Hellesnes kaller en analysemodell, som ikke er ulikt et lite datavarehus, og som i praksis materialiserer seg som et tabellverk i Excel.

— Med nok tester inne i modellen, er det lett å gjøre analyser. Nå kan jeg spørre etter den vinen som passer best til maten jeg lager og få et svar som er tilpasset de vinene jeg har i kjelleren. Svaret er også tilpasset de enkelte flaskenes behov for lagring. Noen viner blir bedre av lagring, og da bør de få ligge. Andre er mer ferskvare og bør drikkes tidligere. Det tar verktøyet hensyn til, så når jeg spør får jeg den beste vinen sortert ut fra maten som serveres, hvilket drikkevindu de er plassert i, og prisen, sier han.

Deler på bloggen

Hellesnes har først og fremst utviklet verktøyet for eget bruk, men han deler også resultatene på bloggen sin.

Her finner folk også lenker til alle testene som er grunnlaget for analysen.

I tillegg er det selvfølgelig god reklame for hva firmaet han jobber i kan bidra med på analysesiden.

​Tester juleøl

​I det siste har juleølet stått for tur. Ølmarkedet er langt mindre oversiktlig i dag med alle mikrobryggeriene som har dukket opp.

Utvalget av juleøl er langt større enn det var.

Resultatet av metaanalysen over 208 ølsorter finnes her.

​Utsolgt

Et problem alle vin- og øltestene fører med seg er etterspørsel.

Får en vin toppscore i en test, blir den raskt utsolgt på Vinmonopolet. Det problemet vil neppe Hellesnes analyseverktøy bøte på.

Kanskje tvert imot.
bedreInnsikt Copyright © 2023
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg