Standard for næringsgruppering (SN) er en statistisk standard for næringsgruppering og er grunnlaget for koding av næring på foretak og bedrifter i Enhetsregisteret i Brønnøysundregistrene og i Statistisk sentralbyrås bedrifts- og foretaksregister.
Norsk standard for næringsgruppering bygger på EU’s tilsvarende standard (NACE). Standarden er først og fremst beregnet for bruk i offisiell norsk statistikk. Hovedformålet er å gi regler og retningslinjer for næringsklassifisering og entydige definisjoner av statistiske enheter. Næringsklassifiseringen blir på den måten ensartet, noe som er nødvendig for å sammenlikne og analysere statistikk for avgrensede næringer over tid, og på tvers av kilder og type undersøkelser. Standard for næringsgruppering har en hierarkisk inndeling med 5 nivåer. Nivåene har fått følgende betegnelser:
Datasettet Standard for næringsgruppering (SN2007) er offentlig tilgjengelig for nedlasting fra Statistisk sentralbyrå. Problemet er at filen må hentes ned i en 2 trinns prosedyre hvor det genereres en midlertidig CSV-fil. Dette betyr at vi ikke kan benytte denne som en ekstern datakilde til en Power Query. For å bøte på dette har vi lastet filen ned og publisert den ut her. Datasettet Næringskoder (CSV) er tilgjengelig direkte fra Difi, men inneholder desverre ikke et komplett sett for alle de 5 nivåene. Selve næringshovedområdene i standarden er veldig nyttig men finnes underlig nok hverken i datasettet til Statistisk sentralbyrå eller Difi, kun i selve dokumentasjonen. Vi har derfor laget datasettet Næringshovedområder (CSV) som du kan benytte som datakilde. Komplett dokumentasjon av den norske standarden finner du her. EU har publisert dokumentasjonen til NACE standarden her. Siste revisjon av datasettet er NACE Rev. 2 (MDB). På den andre siden av Atlanteren benyttes North American Industry Classification System (NAICS) som erstattet den eldre Standard Industrial Classification (SIC). Et komplett datasett med dokumentasjon er tilgjengelig fra United States Census Bureau her.
0 Comments
|
Pål HellesnesApplication architect who is also interested in business analysis, user interface, and other factors that would make the designed system workable and usable. Archives
November 2021
Categories
All
|