BEDREINNSIKT
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Skjema for smaksnotater
    • Aromahjul for sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2023
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg

Artikkel i ​Teknisk Ukeblad 2016

ÅRETS BESTE JULEØL 2016
Picture

​Metaanalyse gir svaret: Dette er årets beste juleøl​​
Hvorfor stole på én anmelders subjektive smak?​

Odd Richard Valmot Teknisk Ukeblad 23. Desember 2016
Pål Hellesnes har to store interesser. Han er interessert i øl og vin, og som ekspert i BI – forretningsanalyse i selskapet First Point, er han er faglig opptatt å organisere data i datavarehus og sørge for å hente ut informasjon.

Når julen ringes inn, vil Hellesnes finne det beste juleølet. Det har han funnet i år også, men svaret lå skjult i 39 ulike tester som han har bearbeidet i en metaanalyse; en analyse av analysene.

– Her i Bergen har vi alltid tatt oss en Hansa og da var det lett. I dag er tilbudet av juleøl fra store og små bryggerier så stort at det er umulig å skaffe seg en oversikt, sier Hellesnes.

​Ølet i høystakken

Spesielt i julen florerer det med anmeldelser av alle de nye variantene av juleøl. Problemet er at mange av testene er laget av enkeltpersoner, og da er de sterkt påvirket av hva testeren liker og ikke liker.

– Selv om man leser mange tester er det vanskelig å få noe begrep om snittet. Dette er et uoversiktlig område for de som vil plukke ut det beste ølet, sier han.

For å finne ølet i høystakken har Hellesnes brukt de samme teknikkene han bruker når han jobber med dataanalyse for bedrifter.

– Dette er jo egentlig en enkel oppgave i forhold til problemstillinger bedrifter står overfor for å finne verdifull informasjon i dataene sine, men teknikken er lik. Jeg har samlet inn ulike 39 tester av årets juleøl som er publisert på nettet. Jeg har delt informasjonen i tre grupper. Juleøl du får kjøpt på Vinmonopolet, i butikkene og den alkoholfrie varianten.

Epler og bananer

Etter å ha samlet inn og delt opp testen i grupper, utførte Hellesnes en normalisering av resultatene. Noen gir terningkast, andre tallverdi, ølkorker og så videre.

– Det er ikke bare å legge sammen verdiene og kåre en vinner. Det handler om å få epler, pærer og bananer uttrykt på samme måte, sier han.

Det har også vært en jobb å finne ut hva slags øl man snakker om. Mange har flere styrkevarianter, slik at en selges på Vinmonopolet og en i butikken uten at det alltid kan leses ut av testene. En indikasjon er prisen. Den er som regel oppgitt og prisen på Vinmonopolet er alltid lik over alt.

Han har også sortert det som finnes av anbefalinger i testene om hvilke ølsorter som går til hva. Vinmonopolet er flinke til å merke slikt. 

Går for vinneren

– Jeg har utelatt alle øl som har mindre enn fire anmeldelser. Blir det for få blir utslaget fra preferansene til de som tester for store.

Når han har kommer frem til en rangering kjøper han inn de fem vinnerne og smaker selv. De siste tre årene har metatesteren og metatesten vært enige om vinneren. Slik er det i år også, og det er det som avgjør hvilket øl Hellesnes skaffer seg i julen.

– Personlig liker jeg et juleøl som ikke er for mye krydret og med for mye kaffesmak til mat. Slike øltyper nytes best alene uten mat.

Nå vil han videreutvikle metatesten slik at den kan gi forslag til øl avhengig av hva man skal spise. Hva passer best til pinnekjøtt og hva skal man velge til ribbe og lutefisk.

Siden de fleste øltestene kommer med anbefalinger er det lett å gjøre en metaanalyse av disse også. Det han er mest spent på er hvilket juleøl som passer best til kalkun.

– Året vinner - Voss sterk jolegåva - som jeg smakte for første gang i går, var overraskende godt. Uten for mye krydder og med passe sødme, sier metatesteren som har bestemt seg for julen 2016.

Du kan lese mer om testen på Hellesnes blogg.

Og skulle du ha lyst til å studere alle de beste ølene nærmere, kan du laste ned hele tabellen og se, sortere og søke i tallene her. 
bedreInnsikt Copyright © 2023
  • Velkommen
  • Analyse
    • Prosess >
      • Design Workshop
    • Metode >
      • Automatisert utrulling >
        • Skript for utrulling
        • Skript for kloning
      • Oversettelse
      • Sertifisering 70-778
      • Sertifisering 70-779
      • Sertifisering DP-200
      • Sertifisering DA-100
    • Teknologi >
      • Power Apps >
        • Navnestandard
    • Meetups >
      • Designforslag
      • Datafangst hos Evry
      • Design Workshop
      • Big Data and AI
      • UX in BI
    • Datasett >
      • Vinmonopolet
      • Språkkoder
    • Løsninger
    • Oppslagsverk >
      • Konvertering av datatyper
      • Navn på formler i Excel
      • Engelske begrep oversatt
  • Sider
    • Skjema for smaksnotater
    • Aromahjul for sider
    • Unoter i sideren
    • Eikjohistorien
    • Beskjæring
    • Eksamensspørsmål
    • Plantevern
    • Integrert plantevern
    • Skadegjørere
    • Epledyrking >
      • Innhøsting av epler
    • Siderkurs
    • Siderslipp >
      • Juli 2020
      • Juni 2020
      • Mars 2020
      • November 2019
      • September 2019
      • Juli 2019
      • Mai 2019
    • Smaksnotater
    • Eikjo Sider >
      • Eikjo Sider 2023
      • Eikjo Sider 2021
      • Eikjo Sider 2020
      • Eikjo Sider 2019
      • Eikjo Sider 2018
      • Eikjo Sider 2017
      • Soga om Eikjo >
        • Segn og fakta fra Luster
      • Siderproduksjon >
        • Pressing av epler
        • Fruktig sider
        • Tilsetting av sukker
        • Steinarbeid
        • Sagbruk
        • Dyrking av epler
        • Pressing av epler
        • Setting av sider
        • Klargjøring av ståltanker
        • Overvåking og kontroll av gjæringen
        • Filtrering av sider
        • Gjæringsprosessen
        • Taping på flasker
      • Sideroppskrifter
    • Norsk Sider
  • Vin
    • Vinkurs >
      • Mat og vin
      • Vinstil og kvalitet
      • Musserende vin
      • Burgund
      • Bordeaux
      • Rhone
    • Vinslipp >
      • Burgund 2023
      • Champagne 2020
      • Burgund 2020
      • Champagne 2019
      • Burgund 2019
      • Burgund 2018
      • Januar 2018
      • Bordeaux 2017
      • Rhône 2017
      • Italia 2017
      • September 2017
      • Mai 2017
      • Tyskland 2017
      • Burgund 2017
      • November 2015
      • November 2014
      • September 2014
      • Juli 2014
  • Juleøl
    • Hva er juleøl?
    • Juleølkalender 2023
    • Juleølkalender 2022
    • Juleølkalender 2021
    • Beste juleøl 2020
    • Beste juleøl 2019
    • Juleølkalender 2019
    • Beste juleøl 2018
    • Beste juleøl 2017
    • Beste juleøl 2016
    • Beste juleøl 2015
    • Beste juleøl 2014
    • Beste juleøl 2013
  • Musikk
    • Logic over Zoom
    • SSL 2+ lydkort
    • Komplete Kontrol
    • EZ Drummer 2
    • MIDI Filer
  • Ta kontakt
    • Curriculum Vitae
    • Memorarer
    • Ukens ildsjel
  • Blogg